Kāda ir paaugstināta temperatūra jaundzimušajam un zīdainim

Uz vecāku jautājumiem par bērna aprūpi un rīcību dažādās situācijās, kas iesūtīti portālam „Mammamuntetiem.lv”, atbild medicīnas sabiedrības „ARS” pediatre Astrīda Dzirniece.
Zīdainīšiem normāla skaitās arī temperatūra, kas pārsniedz 37 grādus

FOTO: Shutterstock.com

Zīdainīšiem normāla skaitās arī temperatūra, kas pārsniedz 37 grādus

Mamma jautā:

Mans pirmais bērns piedzima rudenī un ātri vien saķēra temperatūru. Arī otrais būs oktobra mazulītis, un es jau sāku satraukties par trakajām slimošanām. Kāda būtu pareizā rīcība, ja tādam mazam bērnam ir temperatūra?”

 

Ja zīdainim ir temperatūra līdz 37,4 grādiem pēc Celsija, tā var būtu fizioloģiska norma. Taču jāskatās arī konteksts: nereti ir gadījumi, kad, piemēram, vasarā vai siltās telpās bērnus saģērbj par siltu. Tāpat jāvērtē mazuļa apetīte un ikdienas aktivitāte, vēdera izeja un urinēšanas biežums. Ja, bērniņu atģērbjot, temperatūra pati mazinās, tad nekādas papildu darbības nav nepieciešamas.

 

Reklāma
Reklāma

Galvenais rādītājs, kas liecinās par paaugstinātu temperatūru vīrusa vai iekaisuma dēļ, – temperatūra būs diezgan agresīva. Tā var strauji paaugstināties virs 38 grādiem pēc Celsija un mainīt bērna pašsajūtu: mazulis kļūs neapmierināts, gražīgs, raudulīgs, pat uzstājīgi raudulīgs, vai arī tieši pretēji – pasliktināsies apetīte, kļūs pārlieku miegains un apātisks. Viņam straujāk sitīsies sirds, būs straujāka un seklāka elpošana.

Saviem pacientiem iesaku mājās turēt trīs preparātus – Viburcol svecītes, paracetamolu saturošas svecītes un ibuprofēnu saturošu sīrupu, lai brīdī, kad vecāki zvana ārstam un stāsta par paaugstināto temperatūru, būtu piemēroti medikamenti, ko, pēc ārsta rekomendācijas, izmantot, lai palīdzētu bērnam.  

Saistītie raksti