Praktiski ieteikumi, kā pasargāt velosipēdu no zagļiem

Iestājoties siltākam laikam aktivizējas velobraucēji, kuri savās ikdienas gaitās dodas, izmantojot velosipēdu, tomēr ir jāatceras, ka līdz ar velosezonas sākšanos un velosipēdu biežāku izmantošanu, biežāk notiek arī velosipēdu zādzības. 

Ievērojot drošības nosacījumus, ir iespējams pasargāt velosipēdu no zagļiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ievērojot drošības nosacījumus, ir iespējams pasargāt velosipēdu no zagļiem.

 

ŅEM VĒRĀ!
Policijas pieredze liecina, ka velosipēdi tiek nozagti, kad tie ir atstāti koplietojamās vai kāpņu telpās un nav pieslēgti, vai ir pieslēgti ar nekvalitatīviem saslēgiem. Šādā gadījumā velosipēda zaglim pietiek ar pāris sekundēm, lai pārkniebtu drošības trosi un dotos prom, neradot aizdomas apkārtējiem.


Atstājot velosipēdu sabiedriskās vietās velonovietnēs, ir jāpārliecinās par velonovietnes statīva drošību, vēlams, lai velosipēdu pie tā var pieslēgt ar riteni un rāmi. Novietnes statīvam ir jābūt masīvam un pareizi nostiprinātam, pieslēdzot velosipēdu jāpievērš uzmanība vai statīvam nav bojājumi, kas atvieglotu velozādzību. 


Pēc velosipēda pieslēgšanas velonovietnē, jāpārbauda vai uz velosipēda bagāžnieka vai groziņā nav atstāti vērtīgi priekšmeti, kas var tikt nozagti. Tāpat vēlams noņemt no velosipēda lukturus un velodatoru, kas varētu piesaistīt zagļa uzmanību.


Lai nodrošinātos pret velozādzībām, Valsts policija aicina izmantot par drošiem atzītus saslēgus – U-veida metāliskās slēdzenes, kas ir masīvas un grūti uzlaužamas, tās ir sarežģīti pārkniebt vai pārzāģēt. Saslēgu vēlams novietot tuvu zemei, ar atslēgas caurumu vērstu pret zemi, lai apgrūtinātu velozagļa darbu to atmūķējot. Laiks, ko zaglim jāpavada pie šāda veida slēdzenes, ir būtiski ilgāks, kas dod iespēju apkārtējiem pamanīt velosipēda zādzības mēģinājumu un ziņot par to policijai pa tālruni – 110.

 


LASI ARĪ: Kādi noteikumi jāievēro velobraucējiem? INFOGRAFIKS + NEGADĪJUMU STATISTIKA

10 padomi drošai velobraukšanai. INFOGRAFIKI

Sezona klāt! Ieteikumi bērnu drošībai, pārvietojoties ar velosipēdu

Reklāma
Reklāma


Ja, dodoties ar velosipēdu, jūsu galamērķī nav velonovietne, velosipēdu pieslēdz video novērošanas kameru tuvumā, kas palīdz atturēt velozagļa nodomu īstenošanu. Gadījumā, ja velozādzība tiek izdarīta, tad video novērošanas kameras materiāls var palīdzēt atrast nozagto velosipēdu. Pieslēdziet velosipēdu pie masīviem, nekustīgiem priekšmetiem. Ja ir vairāki velosipēdi, saslēdziet tos kopā un pieslēdziet drošai konstrukcijai, lai apgrūtinātu to zādzību un pārvietošanu.


Izvairieties velosipēdu atstāt uz balkona, ja dzīvojiet pirmajā vai otrajā stāvā. Atstājot to tur, velozaglim rodas iespēja to nozagt, neiekļūstot telpās, un viegli pamanīt, ejot garām balkonam.


Pērkot jaunu velosipēdu, reģistrējiet to CSDD, kas var būtiski atvieglot policijas darbu, lai atgrieztu velosipēdu tā likumīgajam īpašniekam. Par velosipēda reģistrācijas iespējām var uzzināt CSDD mājaslapā. Ja velosipēds ir ticis nozagts, jāreģistrē atzīme CSDD un jāraksta iesniegums VP, ko var izdarīt jebkurā VP iecirknī vai izmantojot portālu www.latvija.lv.

 

 

STATISTIKA

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Valsts policija (VP) ir reģistrējusi 143 velozādzības, no kurām 67 gadījumi ir notikuši Rīgas reģionā. Lai arī velosipēdu zādzību skaits pēdējo trīs gadu laikā pakāpeniski samazinās - 2015. gada pirmajos trīs mēnešos VP reģistrējusi 180 zādzības un 2016. gadā, tajā pašā laika posmā 164 velozādzības, ir jāatceras par sava velosipēda drošību.