Pēcdzemdību urīna nesaturēšana: jauna metode, kā ar to cīnīties

Urīna nesaturēšana visbiežāk kļūst par pastāvīgu problēmu pēc dzemdībām. Izstiepto un novājināto iegurņa pamatnes muskuļu, maksts sieniņu un mazā iegurņa orgānu noslīdēšanas dēļ, pie fiziskas piepūles - smiešanās, šķaudīšanas, klepošanas palielinās spiediens vēdera dobumā un var notikt urīna noplūde, nepagūstot aiziet līdz tualetei.

Tas ir ērts krēsls, kurā sēžot nav jāizģērbjas, bet tikai jāiekārtojas pareizā pozā, lai magnētiskā lauka induktors, kas ir iekārtots krēsla pamatnē stimulētu problemātisko vietu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas ir ērts krēsls, kurā sēžot nav jāizģērbjas, bet tikai jāiekārtojas pareizā pozā, lai magnētiskā lauka induktors, kas ir iekārtots krēsla pamatnē stimulētu problemātisko vietu.


Grūtniecības laikā 60% sievietēm ir nekontrolēta urīna noplūde. Arī pēc dzemdībām 52% šī urīna nesaturēšana saglabājas. Daļai sieviešu pēc dzemdībām urīna nesaturēšanas problēmas ar laiku mazinās, bet daļai saglabājas. Sievietes no urīna nesaturēšanas cieš līdz pat 2 gadiem pēc dzemdībām. To risku palielina smagas dzemdības ar komplikācijām, aptaukošanās un konkrētu medikamentu lietošana. 

 

Tā ir problēma, par ko sievietes bieži kautrējas runāt, viņas klusi cieš un izmanto ieliktnīšus, atsakās no sabiedriskiem pasākumiem, no sporta nodarbībām, no dzimumdzīves...
Pēc dzemdībām sievietēm iesaka regulāri veikt Kēgela vingrojumus. Svarīgi šos vingrojumus ir veikt pareizi - sajust un saprast, kuri ir tie muskuļi, kas jāstiprina. 
Līdz šim, mazā iegurņa muskuļus tiek piedāvāts trenēt arī ar elektrostimulāciju, izmantojot zondi. 

 

Tagad ir pieejama jauna, mūsdienīga fizikālās medicīnas metode - FMS.
Tas ir ērts krēsls, kurā sēžot nav jāizģērbjas, bet tikai jāiekārtojas pareizā pozā, lai magnētiskā lauka induktors, kas ir iekārtots krēsla pamatnē stimulētu problemātisko vietu. Stiprs pulsējošs magnētiskais lauks, apmēram 200 reizes stiprāks kā tradicionālā magnētiskā terapija, nokļūst dziļajos audos, ko elektriskā stimulācija nespēj aizsniegt. Tas izplatās un ierosina muskuļu saraušanos, kontrakcijas. Otrkārt magnētiskais lauks iedarbojas arī uz nerviem, kas šos muskuļus inervē. 

 

FMS terapija nostiprina iegurņa muskulatūru un strādā arī kā klasiskais magnētiskais lauks šūnu līmenī. Hemoglobīnā atrodas dzelzs atomi, un tāpēc asinis magnētiskā lauka iedarbības rezultātā tiek bagātinātas ar skābekli, līdz ar to uzlabojas arī audu barošana. Palielinās mikrocirkulācija, paātrinot bojāto audu reģenerāciju.

Urīna nesaturēšana
Reklāma
Reklāma

Medicīnas literatūrā ir labas atsauksmes par šīs metodes izmantošanu dažādu veidu urīna nesaturēšanas un mazā iegurņa pamatnes muskuļu vājuma ārstēšanā.


Tieši urīna nesaturēšanas pēc dzemdībām gadījumā, tiek sasniegti vislabākie rezultāti, līdz pat 90-100% pilnīgai problēmas izzušanai.
Metodi iesaka arī dzemdes un urīnpūšļa noslīdēšanas, fēču nesaturēšanas mazināšanai, kā arī vaginālā atslābuma sindroma ārstēšanai.

 

FMS nestimulē sāpju receptorus ādas virsmā, tāpēc procedūra ir patīkamāka nekā klasiskā elektriskā stimulācija.
Sievietes saka: Mazliet atgādina vieglas dzemdību kontrakcijas... Jā, muskuļiem mazajā iegurnī ir jāsaraujas, un tas nav tik relaksējoši, ka var iemigt no labsajūtas. Bet, ja gribi, lai no procedūras būtu efekts, lai dabūtu atbildes reakciju, kairinājumam jābūt spēcīgam.

 

Procedūra ir jāveic 2 vai 3 reizes nedēļā, tās ilgums ir 20min. Kursā 16 reizes. Pēc tam kādu pusgadu būtu vēlams veikt uzturošo procedūru reizi mēnesī. Kā arī regulāri izpildīt Kēgela vingrinājumus, kurus var labāk iemācīties, apzinoties muskuļu kontrakcijas procedūras laikā krēslā.
Procedūru var veikt ne ātrāk kā 1 mēnesi pēc dzemdībām, pirms tam tiek veikta fizikālās medicīnas ārsta konsultācija. Uz kuru ir vēlams paņemt līdzi visus būtiskos izmeklējumus, kas attiecas uz lietu. Arī izrakstus par veiktajām operācijām.

 

Latvijā, līdz šim vienīgā šāda metode ir pieejama: "Medicīnas Sabiedrība Gaiļezers" centrā - "Zinātņu Akadēmijā" 12. stāvā (Akadēmijas laukums 1, Rīga).
Tālrunis pierakstam: +371 6000 9123
Vairāk informācijas lasiet: http://medmagnet.lv