Ja ir precīza diagnostika, būs efektīvāka ārstēšana. Onkoloģijas pacientus aicina pieteikties materiālam atbalstam

No 2016. gada 6.aprīļa arī Latvijā onkoloģiskajiem pacientiem tiek piedāvāta izmeklēšana ar unikālu pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET/CT) metodi, viena gada laikā PET/CT izmeklējums veikts vairāk nekā 300 vēža pacientiem ar visdažādākajām onkoloģiskajām saslimšanām – gan pacientiem ar limfomu, krūts vēzi, melanomu, gan ar plaušu, olnīcu, zarnu, prostatas un citām vēža formām. 

No 2017.gada maija onkoloģijas pacientiem, kuriem mēneša ienākumi ir zem 800,00 eiro, ir iespēja pieteikties atbalsta saņemšanai “O Fonds”, lai pēc ārsta norīkojuma, veiktu PET/CT izmeklējumu.

FOTO: Shutterstock.com

No 2017.gada maija onkoloģijas pacientiem, kuriem mēneša ienākumi ir zem 800,00 eiro, ir iespēja pieteikties atbalsta saņemšanai “O Fonds”, lai pēc ārsta norīkojuma, veiktu PET/CT izmeklējumu.


Analizējot aizvadītā darbības gada rezultātus, redzams, ka biežākie iemesli, kāpēc veikta PET/CT diagnostika, ir terapijas efektivitātes izvērtēšana un recidīva izslēgšana. Pacientu izmeklējuma rezultāti ir apliecinājuši arī pasaulē zināmo statistiku, t.i., aptuveni 30-40% pacientu pēc PET/CT izmeklējuma tiek mainīta tālākā ārstēšanas taktika – tiek atlikta operācija, koriģēts zāļu daudzums, to lietošanas ilgums vai medikaments vispār tiek atcelts. 


Savukārt, trešdaļai pacientu, kam veikta ķīmijterapijas efektivitātes pārbaude, izmeklējumā konstatēts, ka pielietotās zāles iedarbojušās tikai daļēji vai nav bijušas efektīvas vispār, un tās ir jāmaina pret citām. Tas glābj pacientu no nepiemērotu zāļu patēriņa, un ārstam ir iespēja piemeklēt citu, konkrētajam pacientam efektīvāku ķīmijterapiju. Šajā situācijā ieguvēji ir ne tikai pacienti, bet arī valsts budžets – laikus apturot nevajadzīgu un dārgu valsts kompensējamo ķīmijterapijas zāļu patēriņu, tiek ievērojami taupīti veselības aprūpei atvēlētie finanšu līdzekļi, un tos iespējams novirzīt citiem mērķiem. 


Atšķirībā no citām vizuālās diagnostikas metodēm, PET/CT spēj ne tikai atklāt audzēju pēc redzamām izmaiņām audos, bet arī novērtēt audzēja funkcionālo dabu. Pateicoties šīs metodes augstajai sensitivitātei, iespējams ļoti precīzi un agrīni atklāt sīkus vēža šūnu perēklīšus, noteikt slimības stadiju (izplatību), ieraudzīt visas metastāzes, novērtēt, vai pielietotā ķīmijterapija bijusi efektīva, vai vēzis nav atgriezies pēc ārstēšanās, saņemt  atbildi neskaidru diagnožu gadījumos, kā arī citu medicīniski svarīgu informāciju, kas palīdz ārstam piemeklēt konkrētajam onkoloģiskajam pacientam precīzu tālākās ārstēšanas taktiku. 

 


LASI ARĪ: Ādas vēzis. Pazīmes, ārstēšana, profilakse

Kas ir dzemdes kakla vēzis? Simptomi, diagnostika un ārstēšana

Desmit pazīmes, kuras nedrīkst ignorēt. Tās var liecināt par vēzi!



Rīgas Stradiņa universitātes rektors, profesors Jānis Gardovskis uzsver, ka vēl pirms gada Latvija vēža diagnostikas jomā bija ievērojami, vismaz par 15 gadiem, atpalikusi no citām Eiropas valstīm, liedzot pacientiem mūsdienīgas diagnostikas iespējas. Profesors ir pārliecināts, ka centrs ir attaisnojis uz to liktās cerības. Pateicoties RSU un privāto investoru sadarbībai, nu jau vairāk kā gadu onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā ir pieejama viena no progresīvākajām  vēža diagnostikas tehnoloģijām pasaulē – pozitronu emisijas tomogrāfija.

Reklāma
Reklāma


Dr. Marika Kalniņa, nukleārās medicīnas ārste, radioloģe - diagnoste, skaidro, ka PET/CT ir sava veida 3D attēls, kas palīdz raksturot audzēju, noteikt slimības izplatību, ieraudzīt metastāzes, novērot pielietotās terapijas efektivitāti, precīzi plānot biopsiju un staru terapiju, nereti arī operāciju. Šī gada laikā diagnostikas centra praksē bijuši vairāki gadījumi, kad citi izmeklējumi neuzrāda slimības izplatību, taču PET/CT rezultāts bijis neapgāžams. Piemēram, kādai 47 gadus vecai sievietei pēc izārstēšanās no krūts vēža pat scintigrāfijas izmeklējums neko sliktu neuzrādīja, taču PET/CT iegūtais rezultāts liecināja – slimība izplatījusies kaulos. Protams, šāds rezultāts uzreiz maina akcentus, un ir skaidrs, ka pacientam nepieciešama turpmāka ārstēšana. 


Atbalsts mazturīgiem onkoloģijas pacientiem Latvijā
No 2017.gada maija onkoloģijas pacientiem, kuriem mēneša ienākumi ir zem 800,00 eiro, ir iespēja pieteikties atbalsta saņemšanai “O Fonds”, lai pēc ārsta norīkojuma, veiktu PET/CT izmeklējumu. “O Fonds” mērķis ir sniegt atbalstu mazturīgiem Latvijas iedzīvotājiem, kurus skārusi onkoloģiska saslimšana. Fonds turpina 2005.gadā izveidotā “Latvijas kopienu iniciatīvas fonds” darbību, to sašaurinot, lai sniegtu praktisku atbalstu Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir finansiālas grūtības brīdī, kad piemeklējusi onkoloģiska saslimšana. 


“O Fonds” valdes priekšsēdētāja Inese Valdheima: “Šī gada 30.martā tika veikta Fonda nosaukuma maiņa, un mums jau ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Nukleārās diagnostikas centru “Medvision”. Onkoloģijas pacientiem, kuriem nepieciešams veikt PET/CT izmeklējumu, taču viņam nav iespēju segt lielās izmaksas, kas ir no 1000 – 1300 eiro, Fonds sniegs līdz 500 eiro lielu atbalstu. Atsevišķos gadījumos, ja pacients piekritīs publiskai ziedojumu vākšanas kampaņai, iespējams, tiks sniegts atbalsts arī par lielāku summu.”


Atbalsta saņemšanai var pieteikties, aizpildot “O fonds” mājas lapā pieejamo pieteikuma anketu. Papildus nepieciešams iesniegt izmeklējumu vai ārstniecības nepieciešamību apliecinošus dokumentus, personu apliecinošus dokumentus, kā arī konta izdruku par pēdējiem trīs mēnešiem. Visus pieteikumus izvērtēs komisija – ārsts onkologs un fonda pārstāvis. 


Runā pacienti
PET/CT izmeklējums veikts arī Ivo, kuram pirms apmēram diviem gadiem atklāja Nehodžkina limfomu - vēzi, kas veidojas limfātiskajā sistēmā. Viņš pauda: “Esmu viens no pirmajiem pacientiem, kam Latvijā tika veikts PET/CT izmeklējums. Dakteris man to ieteica kā vienīgo iespēju, lai pārliecinātos par terapijas efektivitāti. Priecājos, ka tagad PET/CT var veikt tepat, Latvijā, jo brauciens uz ārvalstīm ievērojami sadārdzina šo procesu. Man bija Nehodžkina folikulāra limfoma 3.stadijā, taču izmeklējuma rezultāti uzrādīja, ka ārstēšana bijusi efektīva un iestājusies slimības remisija.”


Savukārt Ivetai šķietami nevainīga cistas izņemšanas operācija no olnīcas izvērtās par ļaunu murgu. Histoloģiskās analīzes uzrādīja, ka olnīcā bija nevis cista, bet ļaundabīgs audzējs. “Sekoja vēl viena, lielāka operācija, ķīmijterapija un pēc tam vajadzēja iegūt precīzus rezultātus, ka ne audzēja šūnas, ne metastāzes nav organismā. PET/CT noskenē pilnīgi visu ķermeni. Nav šaubu, ka kāda vieta organismā paliek neapskatīta. Esmu vesela, bet gribu uzsvērt, ka šis izmeklējums, manuprāt, ir vajadzīgs katram onkoloģijas pacientam. Man asins analīzēs neuzrādīja, ka ieperinājies audzējs, taču realitāte bija cita. Labi, ka ir tik smalkas tehnoloģijas, ar kuru palīdzību iespējams iegūt precīzus un patiesus rezultātus,” pauda Iveta. 

 

Plašāka informācija www.medvision.lv