Aizraujošs ceļojums pa Saules sistēmu – konfekšu modelis, zvaigžņu vērošana un interaktīvas aktivitātes

Izstāstīt  bērnam, kas ir Saules sistēma, kurā riņķo mūsu dzimtā planēta Zeme, vecākiem ir īsts izaicinājums.

Aizraujošs ceļojums pa Saules sistēmu – konfekšu modelis, zvaigžņu vērošana un interaktīvas aktivitātes

FOTO: Shutterstock.com

Izstāstīt  bērnam, kas ir Saules sistēma, kurā riņķo mūsu dzimtā planēta Zeme, vecākiem ir īsts izaicinājums. Debesu objektus nevar nedz pataustīt, ne arī uz tumšās debess fona uzreiz atpazīt, bet attālumi un mērogi, kas raksturo kosmiskos jēdzienus, mazā cilvēka prātam ir grūti uztverami. Tomēr tas ir aizraujošs un piedzīvojumiem pilns ceļojums, kas var iesēt astronoma sēklu mazā pētnieka prātā.

 

Iemāci bērnam, kas ir Zemes atmosfēra, kas ir Mēness, zvaigznes, planētas. Katrai planētai ir cits izskats un savs stāsts. Kopīgs ceļojums ārpus Zemes robežām būs aizraujošs gan lieliem, gan maziem. Kā to izdarīt un ar ko sākt?

 

No tuvākā uz tālāko 
Saules sistēmā centrā ir zvaigzne – Saule, tai apkārt dažādos attālumos un pa dažādām elipsēm riņķo lielas un mazas planētas. Lai vieglāk iegaumētu secību, kādā planētas izkārtojas ap Sauli, sākt iesaka ar pašu tuvāko Saulei planētu – Merkūru.  Tālāk  seko Venēra, pēdējais ir Neptūns.  Internetā pieejamas lieliskas filmas un plakāti, kuros var redzēt, cik košas un skaistas ir mūsu sistēmas planētas. Tas dos arī priekšstatu par proporcijām, cik ļoti atšķiras milzu planēta Jupiters no mazā  Marsa. 
Elpu aizraujošs video, kas ļaus saprast attālumus starp debesu ķermeņiem, ir šis Youtube.com kanālā izvietotais video:

 

https://www.youtube.com/embed/1Eh5BpSnBBw

Grāmatas un enciklopēdijas
Pirms miega kopā izskatiet košās un krāsainās enciklopēdijas, kur bērnam saprotamā valodā skaidroti kosmosa likumi. 21. gadsimta bērni informāciju uztver arī digitālā formā, tāpēc var iegādāties un izmantot dažādus interaktīvus līdzekļus. Piemēram, “ Zvaigzne ABC”  izveidoto disku “Mazā interaktīvā enciklopēdija. Astronomija”.

 

Reklāma
Reklāma

 
Izgatavo ēdamu planētu sistēmu
Izglītojoša un garšīga metode. Kopā ar bērnu apmeklējiet veikalu, kur izvēlaties dažāda izmēra apaļas formas gardumus – M&M konfektītes, redīsus, mandarīnu, košļājamās konfektes  u.tml. Izvietojiet šos našķus uz tādā secībā un izmēros, kā planētas riņķo ap sauli. Piemēram, Marss varētu būt sarkana M&M konfekte, bet Zeme – zilā košļājamā bumbiņa. Pirms tam vecākiem uz papīra ir apmēram jāatzīmē planētu novietojums un centrā jāatzīmē Saule.  Uzdevums būs piemērots arī pavisam maziem bērniem.
No Play-Doh plastilīna, putuplasta bumbām vai jebkura cita veidojamā materiāla lielāks bērns var izgatavot  Saules sistēmas modeli.
Izgatavojiet kādas planētas dzīve dzīves gājumu jeb CV. Ir daudz interesantu mītu par Marsu, piemēram, vai uz tā ir dzīvība? Kāpēc Venēru uzskata par skaistāko planētu? 

 

Vēro zvaigznes
Zvaigznes var vērot jebkurā gadalaikā, tomēr vispiemērotākais laiks debesjuma vērošanai ir augusta vidu un mēneša otrā puse. Augusta vidus ir "krītošo zvaigžņu" laiks, kurā daudzi nelaiž garām izdevību vērot ikgadējo Perseīdu plūsmu. Ar iespaidiem var dalīties arī sociālajos tīklos, lietojot mirkļbirku #Meteowatch.  

 

Izmanto lietotnes
Viedetelefons ir ļoti parocīgs līdzeklis, lai interaktīvi iepazītu kosmosu un Saules sistēmu. Atkarībā no bērna vecuma, ir dažādas sarežģītības pakāpes aplikācijas. Pašlaik gan latviešu valodā šādas izglītojošas lietotnes nav pieejamas, tāpēc jāizvēlas kādā no plašāk lietojamajām svešvalodām.

Star Walk™ for Kids: Learning Astronomy & Space
Lietotne pašiem mazākajiem, kas iepazīstinās ar astronomiju vienkāršā veidā – ar krāsainām bildēm un uzskatāmām shēmām.  Viegli iemācīs atpazīt Solārās sistēmas planētas un paskaidros astrofizikas  pamatus un principus. Maksas aplikācija – 2,99 USD. 

Professor Astro Cat’s Solar System
Kaķis Profesors ar aizraujošām spēlēm, infografikām un faktiem iepazīstinās mazos astronomus ar to, kas notiek Saules sistēmā, kā tā strādā un veidojas. Bezmaksas aplikācija. 

Space Journey 
Aplikācija ļauj izbaudīt virtuālu ceļojumu uz katru no Saules planētas sistēmām, apskatīt to pavadoņus, salīdzināt planētu izmērus. Piemērota lielākiem bērniem un pieaugušajiem, kuriem interesē tēma.  Aplikācija ir bezmaksas.