Mazuļa ādas kopšana: autiņbiksīšu dermatīta ārstēšana

Jebkurš mazulis laika periodā, kad viņam tiek vilktas autiņbiksītes, ir pakļauts autiņbiksīšu dermatītam. Ja mazuļa āda ir jutīgāka, problēmas risināšana var prasīt ilgāku laiku, tikmēr mazulim sagādājot ievērojamu diskomfortu. 

Lielākajā daļā gadījumu autiņbiksīšu dermatīts ir mitruma izraisīta ādas kairinājuma rezultāts autiņbiksīšu zonā.

FOTO: Shutterstock.com

Lielākajā daļā gadījumu autiņbiksīšu dermatīts ir mitruma izraisīta ādas kairinājuma rezultāts autiņbiksīšu zonā.

Autiņbiksīšu dermatīts var piemeklēt ikvienu mazuli, kuram velk autiņbiksītes. Uzzini, kā to noteikt un ārstēt.

 

Ir divi galvenie autiņbiksīšu dermatīta veidi:

  • izsitumi, kas radušies vai pastiprinājušies, lietojot autiņbiksītes;
  • izsitumi, kas nav saistīti ar autiņbiksīšu lietošanu.

Biežāk ar autiņbiksītēm saistīti izsitumi rodas, ja bērnam ir bijusi caureja vai ja nesen ir lietotas antibiotikas. Ne vienmēr vecāki spēj noteikt autiņdermatīta veidu un cēloni. Lietderīgi ir sākt ārstēšanu mājās, bet ārsta palīdzību meklēt tad, ja situācija pasliktinās.


Autiņbiksīšu dermatīta pazīmes

Autiņbiksīšu dermatītu var viegli pamanīt: mazuļa dibentiņš kļūst apsārtis un iekaisis. Autiņbiksīšu dermatīts var būt vieglā formā, kad izsitumi autiņbiksīšu zonā vērojami nelielā apjomā. Tie parasti būtiski neietekmēs mazuļa pašsajūtu. Taču, ja tie ir lielākā apjomā koši sarkanā krāsā, ja dibentiņa āda palikusi sausa un ar pušumiem, ja veidojas pietūkums un čūlas, bērnam tas var būt patiešām sāpīgi. Pavisam nopietnos gadījumos dermatīts var izplatīties arī uz kājiņām un vēdera. Tā kā mazulis nespēj pateikt ar vārdiem, kas par vainu, viņš var paust savu diskomforta sajūtu ar raudāšanu un niķošanos, it īpaši autiņbiksīšu nomaiņas laikā un, iespējams, ar apetītes zudumu.

Lielākajā daļā gadījumu autiņbiksīšu dermatīts ir mitruma izraisīta ādas kairinājuma rezultāts autiņbiksīšu zonā.

Kas izraisa autiņbiksīšu dermatītu?

Lielākajā daļā gadījumu autiņbiksīšu dermatīts ir mitruma izraisīta ādas kairinājuma rezultāts autiņbiksīšu zonā. Agrāk, kad izmantoja autiņus, bija situācijas, kad mazulis ilgāku laiku gulēja slapjš. Mūsdienās tiek lietotas autiņbiksītes, kas arī šo problēmu pilnībā neatrisina – arī tajās krājas mitrums vai nu no urīna un izkārnījumiem, kam ir skāba reakcija, tādējādi mainot ādas aizsargslāņa īpašības, vai arī no tā, ka dibentiņš sasvīst. 


Ādas rūpīga kopšana

Mazuļa ādas kopšanā būtiska ir regulāra autiņbiksīšu nomainīšana, īpaši bērna pirmajos dzīves mēnešos, kamēr ir biežāka vēdera izeja un urinācija. Ar krūti zīdītiem bērniem tā ir biežāka nekā mazuļiem, kurus baro ar mākslīgo piena maisījumu. Ja zīdainis svīst, arī tad autiņbiksītes ir biežāk jānomaina. Ja, aizbāžot plaukstu aiz biksītēm, jūtams mitrums, tās jāmaina nekavējoties. Vislabākā ādas tīrīšana ir tās nomazgāšana ar tīru, siltu ūdeni un nosusināšana. Ja ir izveidojies iekaisums, labāk bērna apmazgāšanā neizmantot ziepes, jo tās var kavēt ādas dzīšanas procesu. Drīkst izmantot svaigi vārītu kumelīšu uzlējumu. 


Sēnīšu infekcijas

Ja mazuļa āda ir bijusi mitra pārāk ilgu laiku, tā kļūst uzņēmīga pret sēnīšu izraisītu iekaisumu, kas ir visnoturīgākais autiņbiksīšu dermatīta paveids. Antibiotiku lietošana var izraisīt caureju, kas savukārt izraisa sēnīšu infekciju. Sēnīšu infekcijas pazīmes ir tumši sarkani ādas apgabali ar/bez dzeltenām, ar šķidrumu pildītām pustulām, kas var plīst un plaisāt. Sēnīšu infekciju var atrast ādas krokās un ap ārējiem dzimumorgāniem. Mazulim var arī būt balti plankumi mutē un barošanas laikā krūtis var kļūt sāpīgas. Ja šie simptomi nepāriet, pēc iespējas ātrāk sazinies ar pediatru, lai noskaidrotu, kādus pretsēnīšu līdzekļus lietot.


Autiņbiksīšu dermatīta novēršana un ārstēšana
• Ja autiņbiksītes kļuvušas mitras vai netīras, nomaini tās pēc iespējas ātrāk. 
• Pēc katras vēdera izejas rūpīgi notīri ādu ap mazuļa ģenitālijām un ļauj nožūt. Neberzē ādu pārāk daudz un stipri. 
• Vēdini ādu, ļaujot mazajam katru dienu kādu laiku padzīvoties bez autiņbiksītēm.
• Plānā kārtiņā var uzklāt uz dibentiņa aizsargājošu ziedi.
• Uzliekot tīras autiņbiksītes, neaiztaisi tās pārāk cieši, ļauj gaisam cirkulēt. 
• Pamēģini lietot īpaši absorbējošas autiņbiksītes vai tādas, kuru virskārta ir apstrādāta ar vazelīnu un tas saskaras ar mazuļa ādu.  
• Uzmanīgi vēro autiņbiksīšu zonu, ja mazulis lieto antibiotikas vai arī ir caureja
• Bieži maini autiņbiksītes.
• Ja nekas nelīdz, pamēģini lietot cita zīmola autiņbiksītes vai citu veļas mazgāšanas līdzekli, ja mazulis lieto auduma autiņbiksītes. 
• Ja dažu dienu laikā ādas iekaisums nemazinās vai, ja parādās čūlas vai strutainas pūtītes, sazinies ar ārstu.