Finanšu ieradumi, kurus jāpārvar, lai izkļūtu no parādiem

Mums katram laika gaitā ir izstrādājušies savi mazie, nevēlamie finanšu ieradumi. Daudzi no tiem nav pārāk bīstami, jo finansiālo situāciju spēcīgi un ilglaicīgi neietekmē, vien rada dažus liekus tēriņus, tomēr atsevišķās situācijās tie var būt iemesls nespējai sakārtot savas finanses. 

Ja ātrie kredīti tiek ņemti bez vajadzības, tad tas jau kļūst par ieradumu, no kura tikt vaļā nav nemaz tik vienkārši.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ātrie kredīti tiek ņemti bez vajadzības, tad tas jau kļūst par ieradumu, no kura tikt vaļā nav nemaz tik vienkārši.

Vairāk par dažādām iespējamajām finanšu problēmām variet lasīt portālā LaenPro Igaunija. Tā piemēram, nonākot parādos, šie sīkie ieradumi var kļūt par šķērsli izkļūšanai no parādiem, pat tad, ja tiek likts fokuss un lielo tēriņu samazināšanu un papildus ienākumu gūšanu. Tāpēc ir ļoti būtiski atpazīt šos nelāgos ieradumus un parast ar tiem cīnīties.


1. Impulsīva iepirkšanās
Impulsīva iepirkšanās ir viens no biežākajiem finanšu paradumiem, kas ir aktuāla problēma teju ikvienam. Kuram gan nav gadījies ieiet veikalā un nopirkt kādu preci tikai tāpēc, ka konkrētajā brīdī rodas tāda vēlme? Dažiem impulsīvie pirkumi ir vien atsevišķi gadījumi, bet citiem tas jau ir nopietns ieradums un lieki pirkumi tiek veikti gandrīz katru dienu. Vislielākā nelaime ir tā, ka parasti cilvēki veic šos pirkumus tad, ja viņiem ir lieka nauda, līdz ar to, ja būsiet mazliet iekrājis parādu atmaksai, pastāv liela iespēja, ka izlietosiet to spontānajiem pirkumiem. Šo ieradumu ir jāizskauž un to var panākt, pieradinot sevi pirkt tikai vajadzīgo. Lai to panāktu, lietojiet tikai skaidru naudu un ņemiet līdzi tikai tādu summu, kāda jums vajadzīga. Tāpat, vienmēr iepērcieties ar sarakstu un atgādiniet sev, ka neko lieku jūs šoreiz nepirksiet.

 

2. Cenšanās tikt līdzi citiem
Stāvoklis sabiedrībā mūsdienās daudziem ir ļoti svarīgs, līdz ar to, nauda tiek tērēta uz lietām, kas šo stāvokli apliecina. Piemēram, ja kaimiņš izremontēs dzīvokli, arī pašam tas būs jādara, lai neatpaliktu. Ja kaimiņš nopirks jaunu telefonu, būs jādodas pirkt vēl labāku un jaudīgāku modeli, lai pārspētu kaimiņu. Sekošana apkārtējo cilvēku pieņemtajiem lēmumiem ir ļoti izteikta, taču tas noved pie ļoti lielām finansiālām problēmām, jo īpaši tad, ja jums jau ir uzkrāts parāds. Kaimiņiem, radiem un draugiem ir pavisam atšķirīgas finansiālās situācijas no jūsējas, tāpēc sekot viņiem būtu vairāk nekā muļķīgi. Vispirms tieciet vaļā no saviem parādiem un pēc tam domājiet par to, kā sevi parādīt citiem. Izveidojiet pats savu budžeta plānu un pie tā pieturieties, neatkarīgi no tā, kādus finanšu lēmumus pieņem citi.

 

Plānojot finanses un veidojot budžeta plānus ir iespējams saprast, kur var ietaupīt naudu un kuri tēriņi ir lieki. Tieši tas ir labākais veids, kā iegūt papildus finansējumu kredītu apmaksai. 

 

3. Savu finanšu neplānošana
Savas finanses realitātē plāno vien retais. Pārsvarā cilvēki vien labākajā gadījumā apskatās, kādi aptuveni ir bijuši ikmēneša tēriņi un pēc tā izdara secinājumus par savu finanšu plūsmu. Daudzi nedara pat to un ļauj savām finansēm brīvi plūst. Ja naudas ir gana un jums nav citu nelāgu finanšu ieradumu, tas varbūt arī nav tik ļoti svarīgi, taču, ja jums ir parādi, ikkatrs cents ir būtisks. Plānojot finanses un veidojot budžeta plānus ir iespējams saprast, kur var ietaupīt naudu un kuri tēriņi ir lieki. Tieši tas ir labākais veids, kā iegūt papildus finansējumu kredītu apmaksai. 

Reklāma
Reklāma

 

Ja pārvāksieties uz lētāku dzīvesvietu, pārdosiet savu auto vai pelnīsiet vairāk naudas, nav nekādas garantijas, ka jums izdosies tikt laukā no kredītiem, ja turpināsiet šķiesties ar naudu un pieņemt neapdomīgus finanšu lēmumus.

 

4. Ātro kredītu izmantošana bez nopietnas nepieciešamības
Visbeidzot, lai tiktu vaļā no parādiem, ir jābeidz tos veidot. Varbūt tas izklausīsies muļķīgi, jo ja reiz cilvēks ir apņēmies tikt vaļā no parādiem, visticamāk, viņš apzinās, ka jaunus kredītus ņemt nevajadzētu, taču realitātē ne vienmēr kredītņēmēji ir gatavi no šī ieraduma attiekties. Ja ātrie kredīti tiek ņemti bez vajadzības, tad tas jau kļūst par ieradumu, no kura tikt vaļā nav nemaz tik vienkārši. Pat apziņa, ka tieši kredīti ir vainīgi pie visām finanšu problēmām, neļauj attiekties no to izmantošanas. Vienkārši izdzēsiet visus savus profilus pie nebanku kreditoriem un centieties iztikt ar savu naudu. Vienmēr atgādiniet sev, ko kredīti ir nodarījuši jūsu finansēm un koncentrējieties uz ieguvumiem, ko var sniegt atbrīvošanās no parādiem.

 

Nonākot parādos, ir īpaši jāpiedomā pie saviem sliktajiem finanšu ieradumiem, jo tie ir pamats nespējai atmaksāt savus kredītus. Pat tad, ja pārvāksieties uz lētāku dzīvesvietu, pārdosiet savu auto vai pelnīsiet vairāk naudas, nav nekādas garantijas, ka jums izdosies tikt laukā no kredītiem, ja turpināsiet šķiesties ar naudu un pieņemt neapdomīgus finanšu lēmumus. Vēl citus noderīgus padomus par kredītiem un finansēm varat meklēt šajā mājas lapā.