Ideja svinībām: mīklu uzdevumi jubilāram

Kā jubilāra apsveikšanu padarīt vienreizēju un neaizmirstamu un īpašu?

Ideja svinībām: mīklu uzdevumi jubilāram

FOTO: Shutterstock.com

Kā jubilāra apsveikšanu padarīt vienreizēju, neaizmirstamu un īpašu? Pavisam vienkārši – dienas gaviļnieks dāvanu saņems pēc tam, kad būs veicis vairākus uzdevumus. 

Tas, kādus uzdevumus un kādā secībā tos būs nepieciešams veikt, lai paliek organizatoru ziņā. Mēs piedāvāsim principus un shēmas, ko izmantot pasākuma plānošanā. Atbilstoši izvēlētajai pasākuma norises vietai un laikam, ko jubilārs varēs veltīt mīklas minēšanai, kā arī tam, cik apjomīgu uzdevumu vēlaties izveidot, varat izmantot dažādus mīklu veidošanas principus. Kādi tie ir?


Rēbuss
Kas ir rēbuss? Tā ir mīkla, kura izteikta zīmējumā un kurā atminamie vārdi vai teikums doti zīmju, figūru un burtu kombinācijās. Lūk, rēbusa veidošanas principi:

  • Ja aiz zīmējuma komats ir apgriezts otrādi, tad no vārda beigām ir jānoņem tik burti, cik ir uzzīmēti komati.
  • Komats pirms burta – tik burti jānoņem no vārda sākuma.
  • Virs vārda ir nosvītroti burti – no vārda ir jāizņem visi šie burti.
  • Ja ir norāde, piemēram, Т= N, tad ir vārdā visi T ir jāaizvieto ar burti N. Ja ir formula 2=К, tad tas nozīmē, ka otrais burts ir jāaizvieto ar, piemēram, burtu K.
  • Ja vārda sākumā ir nosvītroti cipari, tad no vārda ir jāizsvītro attiecīgo kārtas numuru burti
  • Ja ir cipari, piemēram, 1, 2, 3, tad tas nozīmē, ka no vārda ir jāpaņem tikai attiecīgie burti – 1., 2. un 3.
  • Otrādi apgriezts zīmējums nozīmē, ka vārds ir jālasa no otra gala
  • Jūs noteikti varat rēbusa veidošanas principus papildināt ar saviem un iedot minētājam kopā ar jau esošajiem.


Krustvārdu mīkla
Viena no aktivitātēm sastāvdaļām var būt krustvārdu mīklas minēšana. Taču šī nebūs parasta krustvārdu mīkla. Tā būs izdomāta par godu jubilāram. Krustvārdu mīklas jautājumi un atbildes var būt par viņu pašu vai citiem ģimenes locekļiem, uz kuru no Eiropas valstīm mamma bija aizbraukusi ceļojumā pērnajā vasarā, kā sauca māsas suni, kurš ir mazā brāļa iemīļotais kārums? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ko varat iekļaut mīklas režģī. Kā zināms, krustvārdu mīklām ir vairāki varianti, viens no tiem – no atbildēm izrakstot iezīmētos burtus, veidojas kāds vārds vai frāze. Mīklas frāze var veidot vietas nosaukumu, uz kuru jubilāram jādodas. Krustvārdu mīklu veidošanai un minēšanai var izmatot internetā pieejamos resursus, piemēram, Pratnieks.lv

Reklāma
Reklāma


Morzes ābece vai Braila raksts
Daļa no mīklas var būt arī Morzes ābeces vai Braila raksta izmatošana. Tā kā jubilārs visticamāk no galvas nezinās ne vienu no šīm burtu un ciparu atveides sistēmām, droši varat izdrukāt visu alfabētu un mīklas minētājam piedāvāt minēšanas procesā. Atminamo tekstu atbilstošā simbolikā varat uzrakstīt ne tikai uz papīra labas, bet arī uz koka dēļa, bērza tās vai iegravēt māla plāksnītē. 


Vides un dabas objektos saredzamā informācija
Mums apkārt esošā daba un cilvēku veidotā infrastruktūra satur ļoti daudz informācijas, ko atliek izmantot. Piemēram, staigājot pa kādu parku vai dārzu, var skaitīt konkrētu sugu kokus, laternu stabus, bruģakmeņus vai ceriņkrūmus. Saskaitītos skaitļus noteiktā secībā jāuzraksta uz papīra. Tad tos var pārmainīt vai nu atbilstošā burtā vai arī saprast, ka ir sanācis tālruņa numurs, uz kuru var zvanīt, lai uzzinātu nākamo vietu, uz kuru jādodas. 


Grāmata, kura slēpj informāciju
Ja jubilārs ir grāmatu mīļotājs, viņam noteikti patiks uzdevums, kura atrisināšanai būs jāpārlapo kāda no iemīļotām lasāmvielām. Mīkla veidojama pēc principa – minētājs saņem sarakstu ar ciparu virknēm, piemēram, 24-15-7. Tas nozīmē, ka grāmatas 24. lappuses 15. rindā meklējams 7. vārds. Tā pamazām cauri skaitļiem veidosies vēstījums, kurš vedīs tuvāk dāvanas saņemšanai.