15 laimīgas ģimenes noslēpumi. Eksperti atklāj galvenos nosacījumus laimīgai ģimenes dzīvei

Mums visiem ir nojausma vai priekšstats, kādai vajadzētu būt laimīgai ģimenei - mēs to redzam televīzijā, ikdienā un sociālajos portālos. Vai tava ģimene ietilpst laimīgas ģimenes rāmjos? Ja nē, nepārdzīvo. Lūk, daži padomi, lai veicinātu laimi ģimenē un lai arī jūs pieredzētu laimīgas ģimenes burvību, kas iepriekš redzēta tikai TV ekrānos.

Vēlaties būt laimīgi? Viss pašu rokās!

FOTO: Shutterstock.com

Vēlaties būt laimīgi? Viss pašu rokās!

Laimīgas ģimenes noslēpums nr 1: atbalstiet viens otru

Laimīgas ģimenes pamatā ir atbalsts. Un vissvarīgākais ir tas, kā jūs viens pret otru izturaties. Laimīgām ģimenēm ir raksturīga komunikācija un prieks vienam otru redzēt – kad vecāki pārnāk no darba, bērni ir priecīgi un otrādi. 

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr 2: dalieties ar stāstiem

Kad jūsu bērni pārnāk mājās, pajautājiet, kā viņiem gājis skolā un esiet gatavi arī paši kaut ko pastāstīt viņiem. Ja pārnāksiet mājās un vispār neveidosiet kontaktu ar ģimeni un neizrādīsiet interesi, tik ieslēgsiet televizoru, tad kādēļ gan lai viņi priecātos jūs satikt? Visa pamatā ir tas, ka, atnākot mājās, liekat bērniem justies, ka viņi ir pirmajā vietā. Aizmirstiet nebūtiskās lietas un vienmēr nākat mājās ar stāstu, ko pastāstīt saviem bērniem, kaut vai nelielu. Tādā veidā Jūs panāksiet to, ka bērni Jūs gaidīs mājās. Ģimenes laimes posts ir garlaicība, un tas noved pie komunikācijas zuduma, romāniem un pie tā, ka bērni labprātāk laiku pavada ar draugiem nevis ar ģimeni.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 3: laulība ir pirmajā vietā

Parādiet to, ka jūsu mīlestība ir īsts paraugs. Attiecībām un laulībām ir jābūt pirmajā vietā. Ir ģimenes, kurās vienmēr pirmo vietu ieņem bērni, tad viņi kļūst par mīlestības aizvietotājiem. Tas nav godīgi pret bērniem, ka viņiem tiek uzlikta tāda nasta. Tas arī nenāk par labu ģimenei, jo bērni agri vai vēlu izvāksies no mājām.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 4: ieturiet maltītes kopīgi

Ģimenes, kas ēd kopā, paliek kopā. Tas ir tieši tik vienkārši. Ģimenes vakariņas ir svarīgas. Tas ir laiks, kad jūs veidojat saikni viens ar otru. Ieturiet vismaz 4 vakariņas kopīgi nedēļas laikā.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 5: spēlējieties kopā

Atrodiet kādu aktivitāti, ko varat kopīgi kā ģimene darīt katru vakaru. Tās var būt pasakas maziem bērniem vai nodaļa no kāda romāna vecākiem bērniem.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 6: ģimene ir svarīgāka par draugiem

Ir jāapzinās, ka vecākiem jārūpējas par saviem bērniem, taču ir jābūt arī jautrībai. Nospraudiet robežas un lieciet bērniem saprast noteikumus, bet ņemiet vērā, ka bērniem gribas jautrību. Kad viņiem ir garlaicīgi, bērni meklē kaut ko aizraujošu, un to viņiem var dot draugi – tajā brīdī tie var kļūt svarīgāki par ģimeni. Tādēļ izklaidējiet savus bērnus.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 7: ierobežojiet bērna aktivitātes pēc skolas

Mūsdienās bērni pēc skolas ir tik noslogoti, ka dažiem ir 6 vai pat 7 pēcstundu aktivitātes nedēļā. Māte kļūst par šoferi un bērni nekad vienlaicīgi nav mājās. Šī nav laimīgas ģimenes recepte. Bērniem nekas nenotiks ja viņi pieaugs un nepratīs dejot baletu. 

 

Neviena pēcstundu aktivitāte nav tik svarīga, lai zaudētu kopā būšanas laiku ar ģimeni.

 

Visam ir jābūt ar mēru. Izveidojiet aktiviātes pēc stundām, ko varat darīt kopīgi kā ģimene. Piemēram, dodaties skrituļot, peldēt vai braukt ar velosipēdu.

Reklāma
Reklāma

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 8: izveidojiet un cieniet rituālus

Ģimenēm vajag rituālus. Tie var būt reliģiski, nacionāli vai pat pielāgoti ģimenei. Laimīgām ģimenēm ir nozīmīgi rituāli un tiem nav jābūt ļoti sarežģītiem – kaut vai kopīga došanās pēc siltām smalkmaizītēm sestdienas rītā, iknedēļas picu vakars vai vienkārši ģimenes himna. Rituāli saved ģimenes kopā, jo tie tiek regulāri atkārtoti. Taču, lai rituāli būtu efektīvi, tiem ir jābūt elastīgiem. Ja smalkmaizīšu kafejnīca ir ciet, tad ir jādodas kur citur.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 9: nepaceliet balsis

Bērni meklē stabilitāti. Ir jābūt mierīgai videi mājās. Runājiet ar saviem bērniem, izvirziet stingrus noteikumus un nosodiet bērnus, ja nepieciešams, taču nekad nezaudējiet paškontroli un nebļaujiet uz bērniem. 

 

Ja jūs bļaujat uz savu bērnu, tas nozīmē, ka esat zaudējis paškontroli un esat radījis nemierīgu vidi mājās.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 10: nekad nestrīdaties bērnu klātbūtnē

Protams, ir neizbēgami, ka vecāki pakašķēsies, taču nedariet to bērnu klātbūtnē. Ja Jūsu bērni redz, ka strīdaties, atvainojaties un sakāt: "Piedod, ka tev tas bija jāredz. Mums ar tēti bija neliels pārpratums, bet tagad viss ir kārtībā."

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 11: nestrādājiet pārāk daudz

Pārlieku liela strādāšana un laika neatlicināšana ģimenei galīgi nenāk ģimenes laimei par labu. Ja visu laiku esat prom un jūsu bērni nav jums prioritāte, jūsu bērni noslēgsies un turēs sevī nedrošības sajūtu. Viņi domās, ka nav pietiekami svarīgi. 

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 12: veiciniet bērnu harmoniju

Bērnu strīdi var būt nebeidzami. Taču viņiem ir jāmēģina ieskaidrot to, cik ļoti viņiem ir paveicies, ka viņiem ir māsa vai brālis.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 13: izdomājiet paši savus jokus

Laimīgām ģimenēm ir pašām savi joki. Joki un iesaukas simbolizē to, ka jūs pie šīs grupas piederat un ka jūs viens otram uzticaties.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 14: esiet elastīgi

Šo protams ir vieglāk teikt nekā izdarīt, jo ir dabiski, ka ģimenes mainās, tādēļ esiet atvērti visām izmaiņām – jaunu cilvēku ienākšanai ģimenē un arī novecošanai. Kāds apprecas, kāds nomirst, kāds apprecas otrreiz, pusaudži vairs nav bērni – taču viņi visi ir jūsu ģimenes locekļi.

 

Laimīgas ģimenes noslēpums nr. 15: komunikācija

Laimīga ģimene komunicē. Bieži ģimenēs ir tā, ka visi ziņojumu nodod mammai un mamma to nodod tālāk, taču laimīgās ģimenēs ir daudz elastīgākas un atvērtākas komunikāciju vadlīnijas. Laimīgās ģimenēs visi spēj atvērti komunicēt.

Saistītie raksti