Zāles un grūtniecība. Vai medikamenti kaitē gaidāmajam bērnam?

Apmēram 80% sieviešu grūtniecības laikā lieto dažādus medikamentus. Visbiežāk izmantotie ir hormoni, antibiotikas, nomierinoši līdzekļi. Par medikamentu ietekmi uz gaidāmo mazuli izvaicājam farmācijas profesoru Antonu Skuteli, ginekoloģi Daigu Baranovsku, ārsti psihiatri Ladu Stoligvo un Rīgas Dzemdību nama galveno ārsti, profesori Daci Rezebergu.

Hronisku slimību gadījumā ārste iesaka vēl pirms grūtniecības iestāšanās konsultēties ar uzraugošo speciālistu, kas palīdzēs izvērtēt, kuras no ikdienā lietojamām zālēm ir vai nav piemērotas grūtniecības laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Hronisku slimību gadījumā ārste iesaka vēl pirms grūtniecības iestāšanās konsultēties ar uzraugošo speciālistu, kas palīdzēs izvērtēt, kuras no ikdienā lietojamām zālēm ir vai nav piemērotas grūtniecības laikā.

Nopietni jautājumam par medikamentu un grūtniecības savietojamību zinātne pievērsās pagājušā gadsimta 60. gados, kad tirgū tika laistas ļoti efektīvas zāles pret grūtniecības toksikozi. Nelabumi tika noņemti kā ar roku, bet rezultātā sāka dzimt tūkstošiem bērnu ar nopietnām attīstības patoloģijām, kas ārstiem radīja aizdomas, ka tas, ko mutē liek topošā mamma, ietekmē arī mazuli. Tikai tad sāka pētīt, kā lietotie medikamenti iespaido augli un ko nozīmē placentārā barjera. 

 

Bieži vien sievietes tieši šajās pirmajās grūtniecības nedēļās, kamēr vēl nezina, ka ir stāvoklī, ir dzērušas alkoholu, lietojušas kādas zāles. Tā kā embrijs vēl nesaņem nekādas vielas no mātes organisma, tad iespēja, ka medikamenti vai citas kaitīgās vielas nonāks līdz embrijam, ir visai maza. 

 

Mūsdienās visi medikamenti, ko izraksta grūtniecēm, tiek iedalīti speciālās drošības kategorijās. Tiek izdotas arī apjomīgas rokasgrāmatas un klasifikatori, kuros būtu jāieskatās katram ārstam, kas iesaka vai izraksta kādu no zālēm topošajām mammām. 
 

 

  • A kategorijā ir iekļautas zāles, kuras neatstāj ietekmi uz grūtniecību un augli. Šie dati iegūti kontrolētos pētījumos.
  • B kategorijā apkopoti medikamenti, kuri nav atstājuši ietekmi uz dzīvniekiem, kā arī nav pierādīts to izraisītais risks auglim, taču kontrolēti pētījumi ar grūtniecēm nav veikti.
  • C kategorijā ir zāles, kurām pētījumos ar dzīvniekiem atklāta negatīva ietekme uz augli, taču pētījumu ar sievietēm nav bijis vai tie nav pieejami. Datu par šo medikamentu nekaitīgumu nav.
  • D kategorija ietver medikamentus, kuru kaitīgums ir pierādīts. Šajā grupā ir arī visi trankvilizatori. Tomēr, ja sievietei ir panika un citu iespēju to samazināt nav, ārsts var izvēlēties izmantot šīs grupas preparātus. Panikas laikā ceļas asinsspiediens un paātrinās pulss, kas vistiešākajā veidā var apdraudēt grūtniecības norisi un augļa stāvokli. Panikas radīto simptomu ietekmē netiek pietiekami pievadīts skābeklis, tiek traucēta asinsrite placentā, var attīstīties dzemdes tonuss.
  • X kategorija – nav pieļaujams grūtniecei. 
     

Tiesa, veicot klīniskos pētījumus, ētisku apsvērumu dēļ no tiem tiek mērķtiecīgi izslēgtas grūtnieces un mazi bērni, tāpēc daudziem medikamentiem anotācijās ir rakstīts, ka ziņu par ietekmi uz grūtniecību nav un tos neiesaka izmantot gaidībās esošām pacientēm. Tas nenozīmē, ka zāles noteikti atstās sliktu ietekmi uz grūtniecības norisi un mazuli, vienkārši ārstiem trūkst pārliecinošu pētījumu par iespējamo ietekmi. Ja medikamentus izrakstījis speciālists vai ģimenes ārsts, grūtniecei noteikti vēlams to lietošanu papildus apspriest arī ar savu ginekologu, norāda profesors Antons Skutelis. 


Atsakās pat no vitamīniem

Praktizējoša ginekoloģe Daiga Baranovska novērojusi, ka sievietes mūsdienās attieksmē pret medikamentiem ir ļoti dažādas, taču pēdējā laikā arvien biežāk zāles cenšas lietot pēc iespējas mazāk. „Dažreiz atsakās pat no vitamīniem un tā, kas tiešām nepieciešams. No otras puses, bērnus pasaulē laiž sievietes ar tādām nopietnām hroniskām slimībām, ar kādām agrāk tas gandrīz nebija iedomājams, – ar dažādām sirds slimībām, diabētu, astmu, epilepsiju. Viņām zāles bieži jāturpina lietot arī grūtniecības laikā. Arvien biežāk sastopamas arī grūtnieces, kurām ir jālieto antidepresanti.”
 

Hronisku slimību gadījumā ārste iesaka vēl pirms grūtniecības iestāšanās konsultēties ar uzraugošo speciālistu, kas palīdzēs izvērtēt, kuras no ikdienā lietojamām zālēm ir vai nav piemērotas bērna gaidību laikā. Ja sievietei ir hroniska slimība, tad speciālists un ginekologs kopīgi izlemj, kādu ārstēšanu labāk izvēlēties grūtniecības plānošanas un mazuļa gaidīšanas laikā. 
Ikdienas praksē ginekologi visbiežāk izraksta medikamentus no antibiotiku grupas, dzelzs preparātus, pretsāpju līdzekļus un hormonu preparātus.



Bezrecepšu medikamenti – ko neizvēlēties 

Ja recepšu zāles tiek izrakstītas tikai ar ārsta ziņu, tad aptiekās nopērkamie bezrecepšu  medikamenti prasa nopietnu attieksmi arī no pašas grūtnieces. Ja nepieciešamas pretsāpju un pretdrudža zāles, topošā māmiņa droši drīkst izvēlēties medikamentus, kas satur paracetamolu. 
No nesteroīdiem pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļiem nerekomendē lietot ibumetīnu, diklofenaku. Aspirīns rada pastiprinātu asiņošanas risku, bet bērnam ievērojami paaugstina iedzimtu sirdskaišu risku. Grūtniecības laikā nevajadzētu aizrauties ar pretsāpju gelu izmantošanu. Arī tajos ir nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, kas uzsūcas caur ādu un, nonākot kopējā asinsritē, šķērso placentāro barjeru, nonākot līdz auglim. Pie spastiska (krampjveida) rakstura sāpēm var lietot medikamentu „No-SPA”, bet arī par to ir jākonsultējas ar ārstu.


Zāles grūtniecības pirmajās nedēļās

Pirmajās grūtniecības nedēļās, vēl nezinot, ka ir gaidībās, sieviete var būt izmantojusi medikamentus, kas nav vēlami gaidību laikā. Ko darīt? Stājoties grūtniecības aprūpē, ārstam par zāļu lietošanu noteikti ir jāpastāsta. Tad atbilstoši kalendāram arī jārēķina, kad tieši varēja būt iestājusies grūtniecība un vai preparātu lietošanas periods ir sakritis ar laiku, kad apaugļotā olšūna jau bija implantējusies dzemdes gļotādā.
Pirmajās 7–10 dienās pēc apaugļošanās embrijs vēl nav „ieligzdojies” dzemdē, tāpēc vēl nav izveidojusies saikne starp mātes organismu un nākamo bērnu. Bieži vien sievietes tieši šajās pirmajās grūtniecības nedēļās, kamēr vēl nezina, ka ir stāvoklī, ir dzērušas alkoholu, lietojušas kādas zāles. Tā kā embrijs vēl nesaņem nekādas vielas no mātes organisma, tad iespēja, ka medikamenti vai citas kaitīgās vielas nonāks līdz auglim, ir visai maza. Kad embrijs ir apmēram trīs nedēļas vecs un tam ir saikne ar mātes organismu, zāļu dzeršana var radīt problēmas, tāpēc par katra konkrēta medikamenta lietošanu jāinformē savs ārsts. Turpmāk zāles jāizmanto tikai ar ārsta atļauju. Ja ārsts izraksta antibiotikas laikā, kad plānojat grūtniecību, noteikti arī par to ir jāinformē. Ir antibiotikas, kuras drīkst lietot gaidību laikā, un ir tādas, kas ir kategoriski aizliegtas. 


Ja jālieto antidepresanti

Ārste psihiatre Lada Stoligvo skaidro, ka, plānojot grūtniecību, vēlams atcelt vai samazināt devas visiem psihotropajiem līdzekļiem, ja tādi ir lietoti pirms tam. Tomēr ir situācijas, kad bez medikamentiem sieviete esošo pašsajūtas stāvokli vienkārši nespēj izturēt un zāles ir jāturpina dzert. „Pret antidepresantiem sabiedrībā ir pārāk daudz nepamatotu aizspriedumu, toties tiešām bīstamas zāles – trankvilizatorus jeb benzodiazepīnus – ģimenes ārsti dažkārt izraksta vieglu roku,” brīdina psihiatre. Trankvilizatori iedarbojas ātri, dod nomierinošu sajūtu uzreiz, taču pie tiem ātri pierod. Turklāt ir pierādīts, ka visi trankvilizatori var radīt risku auglim. Proti, tie ietekmē mazuļa attīstību mammas vēderā. Toties par antidepresantiem šādu pierādījumu nav.

 

Reklāma
Reklāma

Jāpaskaidro, kādas komplikācijas jaundzimušajam var rasties, kas saistītas ar zāļu lietošanu grūtniecības laikā. Būtiska ir arī informācija, vai un kā medikaments ietekmē dzemdību procesu.


Visi antidepresanti [1] un jebkuri citi psihi ietekmējošie medikamenti ir apkopoti speciālā tabulā, kas izveidota, balstoties uz Food and Drug Administration aģentūras datiem. Pirms ārsts izraksta zāles, viņam ir jāinformē sava paciente par to, kurā kategorijā ierindojas konkrētais medikaments. Kad tiek izrakstītas zāles, sievietei ir jāparakstās, ka viņa ir informēta par riskiem un apzinās, ka medikamenti var ietekmēt grūtniecību.

 

Lielākā daļa mūsdienu antidepresantu pieder C grupai. Tas nozīmē, ka nav kontrolētu pētījumu par to ietekmi uz grūtniecību, bet dzīvniekiem nelieli negatīvi efekti ir konstatēti. Pēc dzemdībām bērnam var būt atcelšanas sindroms, jo caur placentāro barjeru neliela daļa šo medikamentu nonāk augļa asinsritē, bet pēc piedzimšanas to koncentrācija samazinās. Ja sieviete lieto antidepresantus grūtniecības laikā, par to ir jābrīdina ginekologs un vecmāte, kas pieņem dzemdības.

Zīdīšanas laikā antidepresantu devas diezgan lielā koncentrācijā nonāk mātes pienā. Ja nav iespējams atcelt šo preparātu lietošanu, no zīdīšanas ir jāatsakās, jo mātes psihiskā veselība (pēcdzemdību depresijas vai pēcdzemdību psihozes ārstēšana) ir svarīgāka par iespēju bērnam saņemt mātes pienu. „Ja sievietei izrakstīti antidepresanti, tas nav tik bīstami, lai tāpēc veiktu abortu. Paliekot stāvoklī, jāsazinās ar savu psihiatru, un var mēģināt samazināt preparāta devas. Ja sūdzības grūtniecības laikā neatjaunojas, zāles nav jālieto,” mierina Lada Stoligvo.

Neplānotas grūtniecības gadījumā, ja tā ir noteikta līdz 17. dienai, speciālisti iesaka pārtraukt vai strauji mazināt psihotropo preparātu devu. Bet, ja par grūtniecību sieviete uzzina pēc 60. grūtniecības dienas, nav nepieciešamības strauji pārtraukt medikamentu lietošanu.


Grūtniecei jāuzmanās ar zāļu tēju lietošanu

„Iedzer kādu nomierinošu tēju!” – kā nekaitīgu alternatīvu bieži vien izvēlamies zāļu tējas. Cik tas ir efektīvi, ja pašsajūta tiešām ir slikta? Ārste psihiatre Lada Stoligvo brīdina, ka tēju maisījumi, kurus var iegādāties aptiekās vai pie tirgus tantiņām, ir kā „pirkt kaķi maisā”.

„Ārsti ļoti piesardzīgi izraksta speciālās zāles, kuru iedarbība ir rūpīgi pētīta. Ja runājam par augu valsts preparātiem, zāļu tēju maisījumos vai it kā nevainīgos uztura bagātinātājos ir vairākas komponentes, kuru devas un sastāvs nav precīzi norādīts. Uztura bagātinātāji, kas sola samazināt stresu, var saturēt no pieciem līdz 25 dažādiem augiem, kuru ietekme uz grūtniecību var būt neprognozējama. Par internetā nopērkamiem preparātiem nemaz nerunājot.”

Dažas no zāļu tējām grūtniecei jālieto ļoti uzmanīgi vai arī tās nedrīkst lietot nemaz. Citas var dzert droši.
Baldriāna tēju lietot saprātīgās devās drīkst, ja vien tas ir audzis Latvijā. Devām jābūt nelielām, un ilgstoši šo tēju dzert nedrīkst. Pretējā gadījumā veidojas līdzīga atkarība kā no trankvilizatoriem. Uzmanīgi, ja, iegādājoties uztura bagātinātājus ar baldriāna piedevu, ir norādīts (vai vispār nav norādīta izcelsmes vieta), ka tajā ir iekļauti tropiskās vietās auguši baldriāni. Pierādīts, ka tiem ir kancerogēna (vēzi izraisoša) darbība.

 

  • Melisas tēja satur fito estrogēnus – augu izcelsmes hormonus. Par šīs tējas lietošanu jākonsultējas ar ginekologu, kas izvērtē situāciju, ņemot vērā sievietes hormonālo fonu pirms grūtniecības vai tās laikā.
  • Asinszāli mēdz ieteikt dzert pret nomāktu garastāvokli un nemieru. Arī asinszāle satur fito estrogēnus un vielu grupu hyperforinus, kas ietekmē noteiktus aknu fermentus – citohromus. Tie ir iesaistīti bioķīmiskos procesos, kas izārda lielāko daļu ķīmisko molekulu un medikamentu, kurus lieto cilvēki. Ja lieto asinszāli, nedrīkst izmantot nevienu citu preparātu, jo citohromu sistēma būs pārslogota, un tas var izpausties kā aknu funkciju pasliktināšanās. Līdzīgu ietekmi atstāj greipfrūti un pomelo augļi. Tos lietojot, medikamenti var iedarboties kaitīgi.
     

Tautas medicīnā plaši izmanto ārstniecības augu rūtu, to liek arī zāļu tēju maisījumos. Latvijā rūta ir iekļauta indīgo augu sarakstā. Aptiekās to nopirkt nevar, bet tantiņas un dziednieki šo augu var pievienot tēju maisījumu sastāvā. Rūta var izraisīt spontāno abortu. Cilvēki, kuriem ir nosliece uz epilepsiju, rūta var izraisīt lēkmi. Daudz ko nosaka arī tējas pagatavošanas veids. 

Droši var dzert piparmētru tēju.


Grūtniecēm nav vēlams lietot tējas un preparātus [2], kuros ir iekļauti:

  • melnais rudzugrauds,
  • baltā panātre,
  • sudrabsveces saknes,
  • vērmele,
  • meža zemeņu lapas,
  • raudenes laksti,
  • amoliņa laksti,
  • plūškoka ziedi un ogas,
  • zalkšu sūrene,
  • kliņģerītes ziedi,
  • nātru lapas,
  • brūnvālīte,
  • paegļu ogas,
  • biškrēsliņu sēklas,
  • kumelīšu ziedi,
  • mārsils,
  • strutene,
  • smaržīgā rūta.


Grūtniecība, ja bez medikamentiem neiztikt 

Profesore Dace Rezeberga, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, atklāj, ka jebkurš grūtniecības laikā lietots medikaments var radīt risku augļa attīstībai un visi riski nav zināmi, tāpēc drošākais ir gaidību laikā dzert tik maz zāļu, cik vien iespējams. Tomēr sievietes ar psihiatriskām slimībām, epilepsiju, hematoloģiskām slimībām no medikamentu lietošanas nevar izvairīties. Šādos gadījumos būtiski ir izraudzīties iespējami drošāko preparātu no piedāvātā klāsta, kas palīdz labi kontrolēt slimību un vienlaikus vismazāk ietekmē augli.

Medikamentu izvēle zināmā mērā ir balansēšana starp ieguvumiem un risku, apzinoties, ka pavisam izvairīties no zāļu izraisīta teratogēna efekta* nav iespējams. Ir pilnīgi skaidrs, ka ir tādi medikamenti (piemēram, antibiotiķi no tetraciklīnu grupas), kurus grūtniecības laikā noteikti nedrīkst lietot. Taču, izrakstot medikamentus kādas patoloģijas ārstēšanai, ārsts nonāk nopietnas izvēles priekšā. Ārstam ir labi jāpārzina slimības ietekme uz grūtniecības norisi, kā grūtniecība iespaido slimības gaitu, ārstēšanai pieejamo medikamentu klāsts, to metabolisma īpatnības un izmaiņas grūtniecības laikā, kā arī devas un izvēle jāizdara, pēc iespējas panākot labu efektu ar vismazāko ietekmi uz augļa attīstību. 

Lai izdarītu pareizo izvēli, ir jāsaprot medikamenta darbības mehānisms un augļa attīstības kritiskie periodi, kad augļa orgāni un sistēmas ir visjutīgākās uz teratogēno faktoru, šajā gadījumā zāļu, iedarbību.


Teratogēnu būtiskākā ietekme uz augļa attīstību ir no grūtniecības 15. līdz 60. dienai, t. i., tā sākas uzreiz pēc menstruāciju aizkavēšanās (skatīt tabulu). Visbīstamākais ir grūtniecības 1. trimestris.

Grūtniecības laikā augļa riska sadaļā tiek atspoguļota medikamenta potenciālā ietekme uz četru veidu attīstības anomālijām: strukturālām anomālijām, mirstību, fizioloģisko funkciju traucējumiem, augšanas traucējumiem. Tiek norādīts, vai apgalvojumi ir balstīti uz dzīvnieku vai cilvēku pētījumiem. Ja ir novērota medikamenta nelabvēlīgā ietekme uz augli cilvēkiem, apraksts ietver specifisko anomāliju aprakstu, biežumu, atkarību no medikamenta devām un ietekmi dažādos grūtniecības laikos.

Lai noteiktu zāles grūtniecei, ir jānoskaidro riski, kādus topošajai māmiņai un auglim rada slimība, kuru paredzēts ārstēt, devu piemērošana grūtniecības laikā, blakusparādības, kas ir unikālas gaidību laikā un saistītas ar zāļu lietošanu. Jānoskaidro, vai ir vajadzīgi kādi izmeklējumi zāļu dzeršanas laikā (piemēram, asins glikozes līmeņa noteikšana medikamentiem, kas izraisa hiperglikēmiju grūtniecēm, medikamenta seruma līmeņa noteikšana) vai kāda papildu medikamenta izrakstīšana (piemēram, gadījumos, kad preparāts pazemina folskābes līmeni, kas nodrošina normālu nervu caurules attīstību auglim, nepieciešama papildus folskābes lietošana). Jāpaskaidro, kādas komplikācijas jaundzimušajam var rasties, kas saistītas ar zāļu izmantošanu grūtniecības laikā. Būtiska ir arī informācija, vai un kā medikaments ietekmē dzemdību procesu.


* Teratogēni ir faktori, kas, iedarbojoties uz augli grūtniecības laikā, var izsaukt augļa bojāeju, iedzimtas attīstības anomālijas vai centrālās nervu sistēmas disfunkciju. Teratogēni traucē embrioloģisko attīstību, kavējot šūnu augšanu, attīstību, diferenciāciju, migrāciju.



Atsauces:
1.    ACOG Guidelines on Psychiatric Medication Use During Pregnancy and Lactation
2.    2. Rubine, H.; Eniņa, V. Ārstniecības augi. Rīga: Zvaigzne ABC, 2010.

Saistītie raksti