Noderīgas lietotnes, kas palīdzēs atpazīt jāņuzāles

Jau šonedēļ svinēsim vasaras gaidītākos svētkus. Vispirms saulgrieži, pēc tam Līgo svētki.

Noderīgas lietotnes, kas palīdzēs atpazīt jāņuzāles

FOTO: Shutterstock.com

Jau šonedēļ svinēsim vasaras gaidītākos svētkus. Vispirms saulgrieži, pēc tam Līgo svētki. Un kā gan šajos svētkos iztikt bez maģiskajām jāņuzālēm, kas istabu pielej ar burvīgu, tikai dzimtās zemes pļavām raksturīgu smaržu. Bet vai jūs zināt katras jāņuzāles nosaukumu un tai piemītošās īpašības? Ja nezināt, nav liela bēda. Pat sēžot pļavā un pinot vainagu varat noskaidrot, kuru stiebru plūkt, ja vien pa rokai ir viedtelefons ar interneta pieslēgumu.
Droši vien jāsāk ar to, ko nedrīkst plūkt. Šim nolūkam noderēs Nacionālā botāniskā dārza izveidotā augu datu bāze un interaktīvā karte. Vietnē NBD.gov.lv ir atsevišķa sadaļa Aizsargājamie augi, kurā ievietotas gandrīz trīsdesmit reto floras pārstāvju fotogrāfijas un nosaukums latviešu un latīņu valodā. Plaša aizsargājamo augu sadaļa atvēlēta arī interneta vietnē Latvijas daba. Tā palīdzēs arī citu ziedu, smilgu un lapu atpazīšanā, jo Latvijas dabas katalogā iekļautas 1800 augu sugas, no kurām 1300 ir vietējās.
Bezmaksas mobilajā lietotnē PlantNet augu identificēšanai tos jānofotografē un algoritms piemeklēs līdzīgus attēlus ar visiem nosaukumiem. Tie gan būs latīņu valodā. Līdzīgi darbojas Garden Answers, kas jūsu uzņemto attēlu dažu sekunžu laikā salīdzinās ar līdz pat 20 tūkstošiem dažādu augu bildēm datu bāzē. Lietotne arī pabrīdinās, ja atpazītais augs ir bīstams. 
Izsmeļošu informāciju par jāņuzāļu maģiskajām un ārstnieciskajām spējām var gūt portāla Visisvetki.lv rakstā Jāņu zāles un to nozīme. Interneta meklētājprogrammā ierakstot šo nosaukumu, ātri vien nonāksiet pie vajadzīgās publikācijas.

Reklāma
Reklāma