Mazais Čārlijs, visticamāk, piektdien mirs. Viņam cenšas palīdzēt pat Tramps un Romas pāvests

ASV prezidents Donalds Tramps un Romas pāvests Francisks pauduši atbalstu 10 mēnešu vecā Čārlija Garda vecākiem, kuri saņēmuši sirdi plosošu ziņu - britu ārsti piektdien grasās atslēgt viņu no dzīvību uzturošajām ierīcēm un neļauj zēnu vest uz ASV, lai veiktu eksperimentālu ārstēšanu.

Mazais Čārlijs, kurš tā arī nekad neizbaudīja savu bērnību. Ekrānuzņēmums no Kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazais Čārlijs, kurš tā arī nekad neizbaudīja savu bērnību. Ekrānuzņēmums no Kasjauns.lv.

 

Pāvests aicinājis vecākus "līdz beigām" palikt kopā ar zēnu, bet Tramps paziņoja, ka gatavs steigt palīgā, ja vien tas ir iespējams. 

"Ja mēs varēsim palīdzēt mazajam Čārlijam Gardam, kā to vēlas mūsu draugi Lielbritānijā un Romas pāvests, mēs būsim ļoti priecīgi to darīt," paziņojis Tramps. Savukārt vēlāk Baltā nama pārstāvji paskaidroja, ka Tramps nav ticies ar Čārlija vecākiem, bet "vienkārši grib sniegt jebkādu atbalstu, kāds ir iespējams".

Tikmēr oficiālie Vatikāna pārstāvji publicēja pāvesta paziņojumu saistībā ar Čārlija traģisko stāvokli. Tajā norādīts, ka pāvests rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai. Paziņojumā arī teikts, ka pāvests jūt saikni ar puikas vecākiem, aizlūdz par viņiem un cer, ka viņu vēlme palikt ar savu bērnu līdz pēdējam netiks ignorēta. 

 

Mazais Čārlijs šajā pasaulē ieradās jau sasirdzis. Ārsti viņam konstatēja retu ģenētisku saslimšanu, kura, kā saka mediķi, pasaulē konstatēta tikai 16 cilvēkiem.

Šīs slimības dēļ notiek muskuļu atrofija un rodas smadzeņu bojājumi, tāpēc Čārlija orgāniem gluži vienkārši nepietiek jaudas normāli funkcionēt. Kā izrādās, abi bērna vecāki bija šī gēna nēsātāji. 

Ārsti saka, ka zēns nedzird, neredz, nevar kustēties, raudāt vai norīt, bet smadzeņu bojājumi jau ir neatgriezeniski. Ārsti domā, ka zīdainim jādod iespēja cienīgi nomirt, taču vecāki un viņu atbalstītāji cīnās par iespēju Čārliju sūtīt uz ASV, kur viņš varētu iziet eksperimentālās ārstēšanas kursu. 

Tai pašā laikā amerikāņu mediķi uzsver, ka līdz šim šī ārstēšanas metode pielietota vien tiem saslimušajiem, kuru stadija nebija tik smaga. 

Reklāma
Reklāma

Čārlija vecāki Konija Jeitsa un Kriss Gards vairākus mēnešus cīnās par to, lai dēls varētu doties uz ASV. Viņiem izdevies savākt teju 1,5 miljona eiro ziedojumus, kas pilnībā nosedz transportēšanas un ārstēšanas izdevumus, tomēr viņiem to neļauj darīt. 

Ciešot neveiksmi britu tiesā, vecāki ar prasību vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), taču arī tur viņu vēlme netika atbalstīta - ECT piekrita Lielbritānijas Augstākās tiesas lēmumam un atteica Čārlija vecākiem īstenot viņa vēlmi transportēt bērnu pāri okeānam. 

Tiesa uzsvēra - "Great Ormond Street" slimnīcas mediķi uzskata, ka bērnu glābt nav iespējams un norāda, ka turpmākā ārstēšana tikai paildzinās mazā cilvēciņa ciešanas. 

Čarlija vecākiFoto: Čārlija vecāki, kuri visiem spēkiem cīnās par iespēju kopā ar Čārliju doties uz ASV. Ekrānuzņēmums no Kasjauns.lv. 

Vecākiem arī atteikta iespēja izņemt Čārliju no slimnīcas, lai viņš var nomirt savās mājās, savā gultiņā. 

Tiek plānots, ka Čārlijs piektdien, 7. jūlijā, tiks atslēgts no dzīvību uzturošajām ierīcēm. To bija iecerēts darīt jau senāk, tomēr klīnikas vadība gāja pretī vecākiem un piekrita dot viņiem vairāk laika, lai atvadītos no dēliņa.

 

Avots: www.kasjauns.lv