Dīvainības mirušā Ivana lietā: pie puisēna vecmammas mājas pieķerti cilvēki ar noklausīšanās ierīci

Dažas dienas pēc Liepājā mirušā puisēna Ivana Berladina bērēm portāls Kasjauns.lv no kāda Liepājas iedzīvotāja uzzināja, ka Ivana vecmamma vēlas runāt ar medijiem par to, ko viņai nācies piedzīvot sāpīgajās dienās pirms un pēc mazdēla atrašanas. Uzklausot sievieti, kļūst skaidrs, ka ar Ivana apbērēšanu šis stāsts, kurā iesaistīti cilvēki no malas, cietusī ģimene un policija, nebūt nebeidzas.

Attēlā pa labi redzamo vīrieti Nadežda pie sava nama pieķērusi 7. jūlija vakarā. Viņam rokās bijusi attēlā pa kreisi redzamā ierīce, kuru Nadeždai konflikta laikā izdevies atņemt. (Foto: Nadeždas Žavoronkinas personīgais arhīvs)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Attēlā pa labi redzamo vīrieti Nadežda pie sava nama pieķērusi 7. jūlija vakarā. Viņam rokās bijusi attēlā pa kreisi redzamā ierīce, kuru Nadeždai konflikta laikā izdevies atņemt. (Foto: Nadeždas Žavoronkinas personīgais arhīvs)

Nadežda Jegorovna Žavoronkina ir Ivana vecmamma no tēva puses. Pensionāre dzīvo Spīdolas ielā Liepājā. 

40 minūšu ilgajā sarunā sieviete portālam Kasjauns.lv izstāstīja ļoti daudz, un visas informācijas pārbaudīšanai būs nepieciešams laiks.

Taču acumirklīgu izbrīnu izsauc Nadeždas stāstītais par to, kas pie viņas mājas norisinājies 7. jūlija vakarā, trīs dienas pirms Ivans Berladins tika atrasts miris Dubeņos.

Vadoties pēc sievietes teiktā, pastāv iespēja, ka viņu pašas mājā ar speciālu ierīci no attāluma noklausījies kāds vīrietis, kuru Nadeždai izdevies pieķert pašas spēkiem.

Pēc skata savādo ierīci un dažas no incidentā iesaistītajām personām viņa paspējusi nofotografēt.

 

Pie mājas noķer svešinieku ar dīvainu aparātu
“Kopš Ivana pazušanas biju ievērojusi, ka ap māju ik pa laikam grozās automašīnas, kādas parasti te nav bijušas. Tad vienā vakarā - atceros, ka tā bija piektdiena -, netālu no savas mājas ārpusē ieraudzīju nepazīstamu vīrieti ar kaut kādu ierīci rokās. Tā bija melnā krāsā, tai klāt ar vadu bija piestiprinātas austiņas un pašā galā tāds kā konuss. Līdzīgs tādam, ko sunīšiem liek ap kaklu, lai tie nekasītos. Tas nokrita, kad centos izsist to ierīci viņam no rokām. Man bija skaidrs, ka kāds mūs noklausās,” stāsta Nadežda. 

Pensionāre apgalvo, ka viņai izdevies atņemt vīrietim melno ierīci, un viņa tūlīt pat izsaukusi policiju.

Vīrietis pie vecmāmiņas mājas

Foto: Vīrietis, kura rokās, pēc Nadeždas teiktā, esot bijusi melnā ierīce. (Foto: Nadeždas Žavoronkinas personīgais arhīvs).

 

“Tikmēr šis vīrietis pasauca klāt automašīnu, kas redzama fotogrāfijās [BMW X5]. Tai pie stūres bija kāds man nepazīstams vīrietis, kura seju paguvu nobildēt, taču blakus sēdēja sieviete, kura savu seju rūpīgi slēpa. Agresijas no viņu puses nebija, taču vīrietis, kuram biju atņēmusi to verķi, sākumā gribēja iet projām, taču, kad saprata, ka šurp brauc policija, izdomāja palikt. Gaidot likumsargus, viņš latviešu valodā kaut ko pārrunāja ar automašīnā sēdošajām personām,” detalizēti atstāsta Nadežda.

Foto: Automašīna, kura ieradusies pēc tam, kad viņa izsaukusi policiju. Tajā sēdošie (vīrietis pie stūres un sieviete blakus) pēcāk latviešu valodā esot kaut ko pārrunājuši ar pieķerto vīrieti. (Foto: Nadeždas Žavoronkinas personīgais arhīvs).

 

Policija sastāda protokolu
Saskaņā ar Ivana vecmammas teikto, policija uz notikuma vietu ieradusies vien pēc 40 minūtēm.

“Kad policija ieradās, ievēroju, ka šie cilvēki, kurus pieķēru pie sava nama, policiju sagaidīja, es teiktu, kā tādus savējos. Pie manis pienāca divas policistes, lai aizpildītu protokolu par notikušo, vēlāk palūdza atļauju ziņot par šo incidentu masu medijiem, un ar to viss beidzās,” izpauž Nadežda.

Viņa neslēpj, ka 7. jūlija notikumi viņu pamatīgi izbrīnījuši.

Mašīna pie Ivana vecmāmiņas mājas

Vīrietim rokās bijusi putnu klausīšanās ierīce
Kas tad īsti norisinājās pie Nadeždas Žavoronkinas nama vēlā piektdienas vakarā?

Portāls Kasjauns.lv vērsās Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldē ar lūgumu skaidrot 7. jūlija incidentu Spīdolas ielā.

Lūk, atbilde, ko sniedza reģiona pārvalde: “7. jūlijā ap plkst. 22:50 Liepājā, Spīdolas ielā, konstatēts, ka kāds vīrietis putnu klausīšanās ierīci ir pavērsis pret mājas logu. Valsts policija vīrieti nogādāja Kurzemes reģiona pārvaldes telpās, lai paņemtu paskaidrojumu. Šobrīd Valsts policijā tiek lemts par lietas tālāku virzību.”

Ierīce

Foto: Nadežda savās rokās tur neatpazītajam vīrietim atņemto ierīci. Fonā redzama kaimiņu automašīna, kurai nav saistības ar incidentu. (Foto: Nadeždas Žavoronkinas personīgais arhīvs).

 

Kas klausījās putnus Nadeždas mājā?
Lieki piebilst, ka policijas sniegtā atbilde pilnīgu skaidrību neievieš. Turklāt šāds incidenta atstāsts noved pie diviem citiem jautājumiem:

Reklāma
Reklāma

Vai fotogrāfijās redzamais aparāts, kuru Nadežda pamanījusi rokās minētajam vīrietim, tik tiešām ir putnu klausīšanās ierīce?

Kas ir minētais vīrietis? Kādēļ viņš bija pavērsis šo ierīci pret Nadeždas māju?

Lai mēģinātu atbildēt uz pirmo jautājumu, portāls Kasjauns.lv, paklausot Latvijas ornitologu biedrības valdes priekšsēdētāja Viestura Ķerus ieteikumam, sazinājās ar Latvijas Dabas fonda projektu vadītāju, ornitologu Edmundu Račinski, kurš Latvijā ir viens no vadošajiem putnu balsu ierakstītājiem.

“Uzreiz varu pateikt, ka ierīci, kura redzama fotogrāfijā es iepriekš savā dzīvē neesmu redzējis. Tas ļoti atgādina parabolisko mikrofonu, taču tam trūkst signāla pastiprinātāja – konusveidīga šķīvja ierīces priekšgalā,” telefonsarunā ar Kasjauns.lv pauž speciālists.

Jāatgādina, ka Nadežda sarunā minēja, ka konusam līdzīgs šķīvis no ierīces nokritis laikā, kad viņa konfliktējusi ar vīrieti.

Ornitologs gan piebilst, ka šādu mikrofonu ar austiņām, neatkarīgi no tā, kādiem nolūkiem to paredzējis ražotājs, var lietot jebkādu skaņu, ne vien putnu balsu ierakstīšanai.

“Ir svarīgs konteksts, kā šo ierīci liek lietā, proti, ja ir redzams, ka kāds pavērš šādu ierīci pret mājas logiem pilsētas teritorijā, tad kāda tur var būt runa par putnu balsu klausīšanos?” izsakās speciālists.

 

Aparāts viegli nopērkams internetā
Pēc neilgiem meklējumiem teju vai identisku ierīci izdodas atrast kādā interneta veikalā, kur tā angliski tiek dēvēta par putnu vērotāju klausīšanās ierīci.

Izlasot ierīces aprakstu, uzzinām, ka tās augšpusē iestiprināts arī monoklis ar astoņkārtīgu attēla pievilkšanas spēju un tajā iebūvētais mikrofons spēj uztvert skaņas 300 pēdu attālumā (91,44 metri).

Ierīcei ir arī skaņas signāla ierakstīšanas funkcija. Aparāta cena – 69,29 ASV dolāri.

Ornitologs Eduards Račinskis, komentējot šāda aparāta cenu, apgalvo, ka, salīdzinot ar aparatūru, ko izmanto profesionāļi, šī ierīce ir ļoti lēta.

“Mikrofonu, kuru putnu balsu ierakstīšanai lietoju es pats, ražo zviedru firma “Telinga”. Šādu profesionālu ierakstīšanas ierīču cenas svārstās no 600-700 eiro. Ir skaidrs, ka minētā ierīce no interneta veikala nav domāta profesionāļiem,” sarunā pauž speciālists.

 

Neatpazītā vīrieša nodomi paliek miglā tīti
Ja pieņemam, ka minētais aparāts tik tiešām ir lēta putnu balsu ierakstīšanas ierīce, neatbildēti paliek divi jautājumi: kas ir Nadeždas stāstā minētais neatpazītais vīrietis un kādēļ viņš pret Ivana Berladina vecmammas namu bija pavērsis šo ierīci?

Vai vīrietis kopā ar paziņām sudraba krāsas BMW X5 bijis kāds no brīvprātīgajiem?

Zināms, ka policijas koordinēto brīvprātīgo iesaiste tika pārtraukta jau 4. jūlija vakarā – to medijiem paziņoja VP Kurzemes reģiona pārvalde.

Jāpiebilst, ka vēl 6. jūlijā, acīmredzot reaģējot uz kādu citu brīvprātīgo aktivitātēm, policija ziņojumā informēja, ka “visi aicinājumi brīvprātīgajiem turpināt meklēšanu nav saistīti ar policiju, oficiālo izmeklēšanu un ir uzskatāmi par cilvēku maldināšanu, un tur sniegtā informācija līdz izmeklētājiem nenonāk.”

Līdz ar to skaidrības par vīrieša identitāti, viņa nolūkiem un darbību iemesliem pagaidām nav.

 

Saistībā ar Ivana nāvi ierosināts kriminālprocess
Jau vēstīts, ka Liepājas pusē policija un brīvprātīgie desmit dienas meklēja bezvēsts pazudušu piecus gadus vecu zēnu, kurš no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, bija izgājis 1.jūlijā aptuveni plkst.8.30.

Policija bija noskaidrojusi, ka puika viens pats, visticamāk, sajaucot pieturvietas, aizbraucis ar autobusu Grobiņas virzienā.

Pazudušais zēns otrdien tika atrasts miris Grobiņas novada Dubeņos meža masīvā brikšņos.

Policija saistībā ar notikušo sākusi kriminālprocesu. Šajā lietā policija vērtēs gan mātes, gan kaimiņu un autobusa šofera iespējamo atbildību.

Tāpat tiek veikta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, vai visi policijas darbinieki ir rīkojušies atbilstoši.

 

Avots: www.kasjauns.lv