Kā izvērtēt, kādu kredītu iespējams atļauties? Uzziniet par šiem trīs veidiem!

Ja ir nepieciešamība steidzami aizņemties noteiktu naudas summu, pirmais, ko nepieciešams rūpīgi izvertēt – kāda varētu būt maksimāli pieļaujamā summa? Šeit paļauties uz intuīciju un aptuveniem aprēķiniem nav ieteicams, jo pretējā gadījumā var itin viegli iekļūt finanšu slazdā, no kura izkļūšana var aizņemt daudzus gadus. 

Gudriem.lv piedāvā  īpašu kredītu termometru, kas palīdzēs noteikt jūsu ģimenes budžeta bilances temperatūru.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gudriem.lv piedāvā īpašu kredītu termometru, kas palīdzēs noteikt jūsu ģimenes budžeta bilances temperatūru.

Gudriem.lv iesaka izmantot šos trīs veidus kā aprēķināt jūsu budžetam pieļaujamo optimālo aizņēmuma summu, kā arī aizpildīt nelielu testu, kas palīdzēs saprast, kāda ir jūsu kredītslodzes temperatūra.


Piepildīsim, ka šeit netiks ņemts vērā hipotekārais kredīts, kura gadījumā darbojas citi nosacījumi, kas palīdz noteikt maksimāli pieļaujamo kredīta summu. Tiek uzskatīts, ka ģimenei hipotēkas dzēšanai nevajadzētu novirzīt vairāk par 40% no kopējiem ienākumiem un runa ir tikai un vienīgi par oficiālajiem ienākumiem, citus banka neņems vērā. Citiem vārdiem sakot, ja abi laulātie mēnesī saņem 1500 eiro, kredītmaksājumiem nevajadzētu pārsniegt 600 eiro robežas līdz ar to mājokli, kam banka izsniegs kredītu, nepieciešams meklēt, vadoties no šīs summas.


Patēriņa kredītam savukārt, būs spēkā no hipotekārā kredīta atšķirīgi nosacījumi, tādēļ var izmantot zemāk minētos veidus, lai aprēķinātu jūsu budžetam maksimāli pieļaujamo aizņēmuma summu.


Pirmais nosacījums: Aizņēmuma summa nedrīkst pārsniegt 20% no jūsu ikgadējiem ienākumiem tīrā veidā.
Pieņemsim, ka jūsu ģimenes ikmēneša ienākumi ir 1500 eiro, 12 mēnešos tas būs 18 000 eiro. 20% no šīs summas būs 3600 eiro, taču tas nenozīmē, ka  jāņem tieši šī summa. Tā drīzāk ir sarkanā robeža, ko nevajadzētu pārkāpt, lai neiedzīvotos pēcāk finanšu grūtībās.


Otrais nosacījums: Ikmēneša maksājumi nedrīkst pārsniegt 10% no jūsu ikmēneša ieņēmumiem tīrā veidā.
Atkal par piemēru ņemsim laulātos ar 1500 eiro lielu algu. Piemēram, ir salūzis televizors un nav citas iespējas iegādāties jaunu, kā tikai izmantojot tādus pakalpojumus kā aizdevumi internetā vai patēriņa kredīti. Šajā gadījumā 10% no 1500 eiro būs 150 eiro. Tā ir maksimālā summa, kuru katru mēnesi drīkst novirzīt kredīta dzēšanai un no tās ir atkarīgs arī kredīta nomaksas termiņš. Pastāv iespēja arī nomaksāt kredītu televizora iegādei gada laikā, nevis noformēt pirkumu uz diviem gadiem, jo otrajā gadījumā jūs pārmaksāsiet kredītprocentus.

Reklāma
Reklāma


Trešais nosacījum: sarēķinām izdevumus!
Finanšu speciālisti bieži iesaka paņemt papīra lapu un sarakstīt visus ģimenes izdevumus vienā lapas pusē. Pilnīgi godīgi norādām visus izdevumus un cenšamies neko nepalaist garām – komunālie pakalpojumi, ēdiens, apģērbs, transporta izdevumi un citi. No atlikušās summas jāatņem  vēl 10-20% neparedzētiem izdevumiem, piemēram, ārstēšanās izmaksām un zāļu iegādei, steidzamam elektroiekārtu remontam. Rezultātā iegūst summu, ko ikmēnesi var izmantot kredīta maksājumiem. Vadoties no šī iespējamā maksājuma, tiek aprēķināta maksimālā sev pieejamā kredīta summa. Arī šajā gadījumā labāk neņemt kredītu uz visu pieļaujamo summu, bet paņemt aizdevumu, piemēram, 70-80% no maksimāli iespējamā.
Tādā situācijā ģimenei rodas iespēja ne tikai atjaunot remontu, nomainīt automobili vai iegādāties sen kāroto lietu, bet arī veikt ikmēneša maksājumus, nenodarot postu ģimenes budžetam.


Kādos gadījumos tomēr nevajadzētu ņemt kredītu?
- Ja kopējie ikmēneša kredīta maksājumi pārsniedz 40% no ienākumiem;
- Ja pēc kredītmaksājuma veikšanas atlikusī ienākumu daļa nav pietiekama, lai nosegtu ikmēneša izdevumus.


Gudriem.lv piedāvā  īpašu kredītu termometru, kas palīdzēs noteikt jūsu ģimenes budžeta bilances temperatūru
- Ja jūsu izdevumu un ienākumu attiecība ir 50 pret 50, termometrs rāda „Karsts!”. Tas nozīmē, ka jūsu parādu attiecība pret ienākumiem ir ļoti augsta. Pastāv risks iekļūt finansu lamatās!
- Ja jūsu izdevumu un ienākumu attiecība ir 30 pret 70, termometrs rāda „Ciešami!”. Tas nozīmē, ka jūsu parādu attiecība pret ienākumiem atrodas pieļaujamā līmenī, taču acīmredzot jums ir grūtības tikt galā ar ikmēneša tēriņiem.
- Ja jūsu izdevumu un ienākumu attiecība ir 15 pret 85, termometrs rāda „Labi!”. Tas nozīmē, ka jūsu finanses ir drošībā. Tā turēt!
- Ja jūsu izdevumu un ienākumu attiecība ir  10 pret 90, termometrs rāda „Teicami!”. Tas nozīmē, ka jūs bez problēmām pārvaldiet savu personīgo budžetu un aizņemoties nelielas papildu summas, to atmaksa nesagādā grūtības.


Gudriem.lv iesaka atbildīgi izvērtēt kredīta noformēšanas nosacījumus un pirms aizņemties, obligāti izvērtēt visus piedāvājumā esošos ātro kredītu variantus.