Kā vecāki var palīdzēt attīstīt pusaudža talantu

Lielāka individuālā brīvība un māka koncentrēties sniedz pusaudžiem iespēju sparīgāk nodarboties ar saviem vaļaspriekiem, interesēm un ārpusklases nodarbībām.

Pat ja izskatās, ka pusaudzim ir kauns kopā ar jums iet pa ielu, jūs esat vissvarīgākais pieaugušais cilvēks viņa dzīvē. Kaut arī pusaudzis to skaidri nepasaka, viņš vēl aizvien grib, lai jūs viņu atbalstāt.

FOTO: Shutterstock.com

Pat ja izskatās, ka pusaudzim ir kauns kopā ar jums iet pa ielu, jūs esat vissvarīgākais pieaugušais cilvēks viņa dzīvē. Kaut arī pusaudzis to skaidri nepasaka, viņš vēl aizvien grib, lai jūs viņu atbalstāt.

Daži pusaudži pilnveido bērnībā radušās intereses, taču daudzi pievēršas jauniem vaļaspriekiem un nodarbībām. Lai ko pusaudži izvēlas, viņi iegūst pamatīgu izpratni par pašvērtību un var izmantot savu zināšanu bāzi, nodarbojoties ar attiecīgo vaļasprieku.

Vecākiem var rasties maldīgs iespaids, ka pusaudžiem vairs nav vajadzīgs viņu atbalsts un uzmundrinājumi, līdzko viņi pievēršas jaunam vaļaspriekam. Taču patiesībā vecāku atbalsts vēl joprojām ir nepieciešams un svarīgs. Pat ja izskatās, ka pusaudzim ir kauns kopā ar jums iet pa ielu, jūs esat vissvarīgākais pieaugušais cilvēks viņa dzīvē. Kaut arī pusaudzis to skaidri nepasaka, viņš vēl aizvien grib, lai jūs viņu atbalstāt.

Vaļaspriekam nevajadzētu kļūt par piespiedu darbu, bet gan jāpapildina bērna dzīve.

Reklāma
Reklāma

Jūsu atbalsts var izpausties vienkārši kā pusaudža vešana uz un no nodarbībām, bez kontroles, koncertu apmeklējumiem un skaļiem aplausiem vai tādiem teicieniem kā: «Esmu ļoti lepna par to, kā mēģināji pārvarēt to grūto vietu, tas tiešām atmaksājās – tev labi sanāk!»

Atbalstu varat paust, pārliecinot bērnu par viņa talantu, kad viņu pārņem bailes, pirmo reizi ieejot mākslas studijā. Nepārcentieties, lai viss nepārvēršas par piespiedu pasākumu. Tas var aizvainot pusaudzi un viest viņā nepatiku pret konkrēto vaļasprieku uz visu atlikušo dzīvi. Jums jāpārrunā savas cerības un ieguldījums, kā arī tas, cik lielā mērā pusaudzis iesaistīsies konkrētajās nodarbībās. Taču tām nevajadzētu kļūt par piespiedu darbu, bet gan jāpapildina bērna dzīve. Ja konkrētajā situācijā nevar iegūt visu, kas tika gaidīts, gan vecākiem, gan pusaudžiem nav jābaidās to mainīt.

No grāmatas: Kā izaudzināt lielisku pusaudzi no 13-19 gadiem, rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, R: Valters un Rapa, 2007.