Herpētiskais stomatīts bērniem! Ko darīt?

"Manam bērnam ir stomatīts, vai varat sniegt informāciju, kā to ārstēt un kā izvairīties no atkārtotas saslimšanas?" Atbildi sniedz zobārste Baiba Krauze.

Lai izvairītos no saslimšanas rūpīgi jāseko roku un mutes higiēnai.

FOTO: Shutterstock.com

Lai izvairītos no saslimšanas rūpīgi jāseko roku un mutes higiēnai.

Herpētiskais stomatīts ir mutes dobuma infekcija, ko izraisa tas pats herpesvīruss, kas izraisa tā saucamās aukstumpumpas.
Galvenokārt šī slimība attīstās gadu, divus gadus veciem bērniem, kas ar herpesvīrusu nav slimojuši iepriekš. Mutes dobumā galvenā pazīme ir vairākas aftas (nelielas, apaļas un ļoti sāpīgas čūliņas uz mutes gļotādas), kas var būt lokalizētas uz smaganām, mēles. Aftas parasti sadzīst vienas divu nedēļu laikā.  Herpētiskais stomatīts ir ļoti lipīgs, tāpēc citiem ģimenes locekļiem jāizvairās, piemēram, bučot bērnu, ja pašiem ir aukstumpumpa.

Kā izvairīties no šīs slimības?

1. Jāievēro personīgā higiēna.
2. Nedrīkst dalīties ar savu dzērienu, ēdienu, galda piederumiem.
3. Jāievēro, ka visam, ko bērns liek mutē, jābūt tīram. Īpaši bērns jāuzmana sabiedriskās vietās, jo ar herpesvīrusu var inficēties arī, pieskaroties vietai, ko aizskāris slimnieks, un vēlāk iebāžot roku mutē.

Slimības simptomi

Galvenais simptoms ir apsārtusi gļotāda mutes dobumā, tā var būt arī pietūkusi, sāpīga. Redzamas aftas. Bērnam var būt augsta temperatūra, vispārējs nogurums. Tā kā mute sāp, bērnam ir grūti ēst un arī rīt. Bērnam var būt arī apsārtis kakls.

Ārstēšana

Tā vērsta uz simptomu novēršanu un mazināšanu. Nopietna pretvīrusu un medikamentu terapija vajadzīga ļoti reti — ja stomatīts ir ļoti bieži, bērnam ir kāda pamatslimība, organisms īpaši novājināts.

Jāuztur laba mutes dobuma higiēna. Tas ir svarīgi ikdienā - profilakses nolūkā, bet slimības laikā jo īpaši. Ja mutē ir daudz zobu aplikuma, barības atlieku utt., savairojas baktērijas un tas pasliktina mutes dobuma atveseļošanos un aftu sadzīšanu.

Uz sāpīgās gļotādas var uzklāt kādu no anestezējošiem geliem — Dentinox, KamistadGel.

Temperatūras mazināšanai iesaka paracetamolu saturošus preparātus atbilstoši vecumam (kā pretsāpju, pretdrudža medikamentus); var lietot citus pretsāpju, pretdrudža medikamentus, ko ieteicis ārsts. Aspirīnu lietot neiesaka.

Bērna nomierināšanai var lietot, piemēram, Viburcol svecītes vai kādu homeopātisko sīrupu (to gan labāk jautāt ārstam).

No senākiem bērnu zobārstniecības krājumiem nāk ieteikums lietot 2% pioktanīnu — tas ir gatavojams medikaments, ko patlaban ne visās aptiekās var pasūtīt un nopirkt. Tas ir spilgti violets, bez īpašas garšas. Tas jāuzklāj uz aftām (piemēram, ar vates kociņu). Šis medikaments sausē aftu un tā veicina dzīšanu, kas mutes dobumā kopumā jau ir apgrūtināta nepārtrauktā mitruma dēļ. Iesakāma arī Solkoserila ziede mutes dobumam. Šī ziede veicina sadzīšanu.

Noteikti konsultējieties ar ārstu, ja:

1)    bērns atsakās dzert un nevar norīt;
2)    bērnam ir ļoti augsta temperatūra (38,5 grādi un vairāk);
3)    bērns ir ļoti satraukts, nepārtraukti raud;
4)    uzlabojumi nav redzami pēc trim dienām.

Nekavējoties meklējiet medicīnisko palīdzību, ja:

1)    bērnam temperatūra ir virs 39 grādiem un nekrīt, lietojot medikamentus;
2)    bērns dehidratējas, neuzņemot pietiekami daudz šķidruma. Dehidratēšanās pazīmes: nav urīna astoņu stundu laikā, sausas, saplaisājušas lūpas, raud bez asarām, zīdaiņiem sausi pleķi uz galvas;
3)    bērns ir ļoti miegains un grūti pamodināms.

Padomi vecākiem

Bērnam ir svarīgi slimības laikā uzņemt B12 vitamīnu, folijskābi un dzelzi.

Dodiet bērnam atdzesētu šķidru pārtiku un dzērienus. Tas atdzesēs mutes dobumu un mazinās sāpes. Laba izvēle ir piens un piena produkti, kā arī tīrs ūdens. Nedodiet citrusaugļus saturošus ēdienus un dzērienus un gāzētus dzērienus. Šie pārtikas produkti saasinās sāpes. Lietojiet salmiņu, ja bērnam ir aftas uz lūpām un mēles.

Dodiet bērnam mīkstu pārtiku, lai būtu vieglāk sakošļāt un norīt. Piemēram, speciālo bērnu pārtiku, mīkstus augļus, kartupeļu biezeni, jogurtus. Jāizvairās no sāļiem, asiem un cietas konsistences ēdieniem.

Pēc katras ēdienreizes lūdziet bērnu izskalot muti ar siltu ūdeni.

Ievērojiet personīgo higiēnu.

Mazgājiet bērna rotaļlietas un visus citus piederumus, ar kuriem saskaras bērna mutes dobums (pietiek ar ziepēm).

Lai izvairītos no vīrusa izplatīšanās, raugiet, lai bērns nedalītos ar saviem galda piederumiem, dzēriena traukiem utt.
 

Reklāma
Reklāma