Jūnijā veicamie dārza darbi — ravēt un revidēt

Jūnijs ir īstais laiks nest ārā telpaugus, lasīt un kaltēt zāļu tējas! Un līdz Jāņiem jāpagūst izravēt visas nezāles!

Jūnijs dārzā ir darbīgs laiks.

FOTO: Shutterstock.com

Jūnijs dārzā ir darbīgs laiks.

Laisti un vēlreiz laisti!

Ja laiks ir sauss un silts, augi bez mitruma nīkuļo. Tas var ietekmēt viņu turpmāko augšanu. Ja vien iespējams, laistīšanai izmanto siltu, nostāvējušos ūdeni. Bet nelaisti augus karstā, tveicīgā laikā. 


Recepte no saimniecības Neslinko.lv 
ZAĻĀ VIRCA DĀRZAM
1/3 trauka tilpuma nātres, strutenes un zāli aplej ar ūdeni (labāk lietus) un uzliek vāku. Raudzē 7 dienas, trešajā un piektajā dienā apmaisot. Sākot no 7-tās dienas izlaista, šķaidot ar ūdeni 1:10. Neizlaistam nešķaidītu, jo apdedzina saknes, kā arī cenšamies neliet uz lapām. Virca izlaistīšanai derīga no 7 līdz 14 dienai, skaitot no zāles iepildīšanas dienas. Atlikumu izlej kompostā un taisa jaunu uzlējumu. Ar šādu vircu var laistīt jeb kuru dārzā augošos kultūru.


Ravē, rušini un irdini

Nezāles aug griezdamās - ravē, bet nepārcenties. Pamatīgāk izravē paaugušos dārzeņus un puķes, lai nezāles tiem neatņemtus barības vielas. Tikko sadīgušos asnus neatstāj bez nezāļu pavēņa, īpaši, ja augsne ir sausa. 
Ravēšanai un irnidāšanai piemērotākās uz Mēness kalendāra sakņu dienas. 
Kartupeļi ir rušināmā kultūra, tiem tīk, ja tos apkaplē un vago!

 

Revidē puķu dobes! 

Ir laiks stādīt vasaras un dobēs sēt divgadīgās puķes nākamajai vasarai, piemēram, ozolītes, studentu neļķes, kāršrozes. Ja kādas no agrā pavasarī balkona kastēs un dobēs iestādītajām puķēm pamazām beidz savu mūžu, to vietā jāiestāda citas - pelargonijas, petūnijas, nokarenie flokši. 
Ja pavasara sīpolpuķu — narcišu, tulpju, hiacinšu u. c. — lapas ir nodzeltējušas un sakritušās, ir laiks izrakt sīpolus, apžāvēt un novietot mērotā vietā, lai gaida rudeni. Pārbaudi arī pārējās zemcietes, piemēram, prīmulas un doronikas. Tās jāsadala un jāpārstāda. 


Pieskati rozes!

Karstā vasarā rozēm nedrīkst trūkst mitruma! Lietpratēji iesaka laistīt reti, bet pamatīgi — saknes ir pat metru dziļas, tāpēc ar ūdeni nav jāsakopojas (vismaz 3 spaiņi vienā reizē). Jāatceras, arī, ka rozes, lai tās bagātīgi ziedētu, jāturpina tās barot ar slāpekli saturošu minerālmēslojumu. Neaizmirsti arī regulāri nogriezt noziedējušos ziedus. Līdz ar pirmajiem ziediem uzrodas arī pirmie kaitēkļi - laputis, rožu cikādes, tripši, tīklērces zem lapām. Tos nāksies apkarot ar insekcīdiem (Decis, Fastah, Aktoro) Vasaras sākumā ar fungicīdiem (Amistor, Euparen,) profilaktiski vajadzētu miglot pret populārajām rožu sēnīšu miltrasu un lapu brūnplankumainību.  

 

Mēslo dabiski!

Reklāma
Reklāma

Nātru slotiņas, kas izkaltētas malkas šķūnīša ēnā, ziemās ir veselīga uzkoda mājputniem. Taču vasarā no nātrēm gatavo efektīvu bioloģisko mēslojumu — nātru vircu. Taču ņem vērā — virca, īpaši samaisīta, pamatīgi ož, tāpēc mēslot vai miglot iesaka vēlās vakara stundās — lai pa nakti izvējo specifiskais aromāts. Mēslošanai labi noder arī vienkārša zāļu virca - nopļautais mauriņš un izravētās nezāles liec traukā ar vāku (zaļumu masas un ūdens attiecība 1:3), taču to blīvi neaizdari un raudzē aptuveni 2 nedēļas, līdz substance atgādina tumši zaļu pastu. Lieto, atšķaidot pusi un pusi ar ūdeni, bet, ja augs ir no cimperlīgo sugas, labāk atšķaidi vairāk. 


Neaizmirsti rododendrus, ceriņus un augļu kokus!

Tūlīt pēc noziedēšanas tie ir jāmēslo, bet karstā laikā rododendri ir ne tikai regulāri jālaista, bet arī jārasina. Savukārt ceriņiem jāizgriež vecās ziedkopas un jaunās atvases. 
Ar gumijām un atsvariem veido vainagus jaunajiem augļu kociņiem. Pārbauda pavasara potējumus kociņiem. Sausā laikā laista augļu kociņus un ogu krūmus, īpaši upenes. Avenēm izgriež vāji attīstītus jaunos dzinumus. Mēslo ogu krūmus un zemenes - pēdējās agrākai ražai var pārsegt ar agrotīklu.

 
Domā par otro ražu!

Mēneša sākums piemērots rudens kāpostiem un puraviem, arī kāļiem, bietēm, savukārt mēneša beigās rudens redīsiem un rutkiem. Vēlākai ražai var sēt arī gurķus un kabačus, kā arī rudens šķirņu salātus un arī rukolu, lapu koriandru un citus zaļumus, kas ātri aug. 
Sēj ziedkāpostus rudens ražai, stādi stāda vēlos kāpostus. Pēc salnām izstāda gurķus un ķirbjus. Sēj pupiņas un sakņaugus, atkārtoti sēj salātus un dilles.

 

Īstais laiks ārsniecības un garšaugiem

Daudzajos darbos nepazaudē ideju pašai savākt savu ārstniecības augu aptieciņu. Neļauj pārziedēt kumelītēm, pāraugt mētrām un raspodiņiem, nobirt meža zemenītēm. Neaizmirsti par zālītēm, kas jāvāc tieši saulgriežos. 

 

Aplīgo!

Aplīgo gan savu, gan kaimiņu dārzu, jo tas nes svētību. Pēdējā brīdī vari iestādīt kādu mājas labklājību sargājošu dievkociņu vai plūškoku. Labi laistīti, iet ieaugs pat vasaras karstumā. 

Saistītie raksti