Aborts, iedzerot medikamentus

Latvijā jau kādu laiku ir atļauts veikt medikamentozo abortu. Medikamentozais aborts ir grūtniecības pārtraukšana ar medikamentiem, kura norise atgādina spontānu grūtniecības pārtraukšanos ar asiņošanu un sāpēm vēdera lejasdaļā. Medikamentozais aborts ir alternatīva metode ķirurģiskai grūtniecības pārtraukšanai, līdz ar to sievietei ir izvēles iespējas, kā pārtraukt grūtniecību. Konsultē ginekoloģe Vita Začesta un Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas Papardes zieds jauniešu konsultante Lāsma Līdaka.
 

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Līdz ar medikamentozā aborta ieviešanu sievietei parādījusies izvēles iespēja, lai viņa varētu pieņemt lēmumu ne tikai par to, vai saglabāt grūtniecību, bet arī, kā grūtniecību pārtraukt. Medikamentozais aborts ir grūtniecības pārtraukšana, izmantojot medikamentus, tas nozīmē, ka netiek veikta operācija. Līdz ar to medikamentozajam abortam ir vairāki plusi, salīdzinot ar ķirurģisku grūtniecības pārtraukšanu:
•     samazinās infekcijas risks, jo medikamentoza aborta laikā netiek traumēta „aizsargājošā sistēma” — dzemdes kakla kanāls;
•     nav vajadzīgas injekcijas un dažādas ķirurģiskas manipulācijas, kuru laikā varētu pieaugt risks inficēties ar B, C vīrushepatītu, HIV;
•     lietojot tabletes, pacientei ir psiholoģiski vieglāk, jo sievietēm bieži ir bailes no ķirurģiskām manipulācijām un narkozes.
Medikamentozais aborts ir īpaši ieteicams sievietēm, kuras vēl nav dzemdējušas, līdz ar to dzemdes kakls nav vēries vaļā ne reizi. Savukārt, lai veiktu abortu ar ķirurģiskiem paņēmieniem, dzemdes kakls tiek paplests ar metāliskiem stienīšiem, un tas dzemdes kaklu traumē.
Par medikamentozo abortu mēdz teikt, ka tas ir ar labu panesamību. Tomēr vienmēr jāņem vērā, ka arī šai metodei ir riski un iespējami dažādi sarežģījumi. Jāņem vērā būtiska cenas atšķirība starp ķirurģisko un medikamentozo abortu. Pēdējais maksā apmēram Ls 300, savukārt ķirurģiskais aborts — no Ls 50.

Kādos gadījumos drīkst veikt medikamentozo abortu?
Ņem vērā — lai tiktu veikts medikamentozais aborts, grūtniecības laiks nedrīkst būt lielāks par 49 dienām jeb septiņām grūtniecības nedēļām (rēķinot no pēdē¬jo menstruāciju pirmās dienas). Ja grūtniecības laiks ir ilgāks, būs jāveic ķirurģiskais aborts. Tādēļ pēc iespējas centies atsaukt atmiņā, kad precīzi bija pēdējās menstruācijas.

Kādos gadījumos nedrīkst veikt medikamentozo abortu?
Ne visas sievietes var grūtniecību pārtraukt, lietojot medikamentus. Tādēļ ārstam jāzina par citām veselības problēmām, ja tādas tev ir.
•     Abortu nedrīkst veikt, piemēram, ja ir astma, atsevišķas sirds un asinsvadu sistēmas slimības, stipri paaugstināts asinsspiediens, traucējumi asins recēšanas sistēmā, kā arī citas saslimšanas.
•     Tikai ārsts var pateikt, vai šī metode būtu tev piemērota, tāpēc centies pēc iespējas atcerēties visas slimības, kas tev ir patlaban vai bijušas agrāk, un pastāstīt par tām dakterim.
•     Medikamentozo abortu nevar veikt arī tad, ja ir aizdomas par ārpusdzemdes grūtniecību. Šie medikamenti darbojas uz dzemdi, izraisa dzemdes muskulatūras kontrakcijas, bet ārpusdzemdes grūtniecība neatrodas dzemdē, līdz ar to nevar izstumt augļa olu, jo tās tur nav.

Kā noris medikamentozais aborts?
Ja tev ir aizdomas, ka varētu būt iestājusies grūtniecība, mājās vēlams veikt urīna grūtniecības testu. Tad jāiet pie ginekologa, kurš apstiprinās, ka grūtniecība ir iestājusies, precizēs tās laiku, veiks uztriepi no maksts un ultrasonogrāfiju, kā arī liks veikt vairākas analīzes (sifilisa, rēzus faktora un hemoglobīna līmeņa noteikšanai). Kad saņemti analīžu rezultāti, ārsts izsniedz nosūtījumu aborta veikšanai. Latvijas likumi nosaka, ka abortu var veikt ne ātrāk kā 72 stundas pēc tam, kad uzrakstīts nosūtījums. Ārsts arī pastāsta, kā tieši tiek veikts aborts, un informē par iespējamiem sarežģījumiem. Svarīgi ar ārstu izrunāties arī par kontracepciju, kuru lietosi pēc aborta. Lai arī par to varētu būt grūti domāt, ir svarīgi, pārrunāt, ko darīt, lai šādas situācijas vairs nebūtu jāpiedzīvo. Pēc 72 stundām pie ārsta jāierodas vēlreiz. Ārsta klātbūtnē tiek iedzerts pirmais medikaments, kurš aptur augļa olas attīstību un sagatavo dzemdes kaklu tās izvadīšanai. Ārstniecības iestādē jāuzturas 30–40 minūtes, lai pārliecinātos, ka nav alerģiska reakcija uz medikamentiem. Tad var doties mājās. Daļai sieviešu grūtniecība pārtraucas un augļa ola izdalās jau pēc pirmā medikamenta lietošanas.

Ārsta klātbūtnē tiek iedzerts pirmais medikaments, kurš aptur augļa olas attīstību un sagatavo dzemdes kaklu tās izvadīšanai. Ārstniecības iestādē jāuzturas 30–40 minūtes, lai pārliecinātos, ka nav alerģiska reakcija uz medikamentiem.

Reklāma
Reklāma


Nākamā vizīte ir pēc 36–48 stundām. Ja aborts nav noticis, paciente iedzer otru medikamentu un paliek ārstniecības iestādē apmēram četras stundas (aptuveni 50% abortu notiek tieši šajā laikā).
Desmitajā līdz četrpadsmitajā dienā pēc medikamentu lietošanas vēlreiz jāiet pie ārsta. Tiek veikta ultrasonogrāfija, lai pārliecinātos par augļa olas pil¬nīgu izdalīšanos.

Medikamentozais aborts līdzinās spontānajam abortam. Pēc medikamentu ieņemšanas:

•     parādās velkoša sajūta vēdera lejasdaļā, kas visbiežāk nav ļoti spēcīga un nerada pacientei īpašu diskomfortu;
•     parādās asiņaini izdalījumi, kas aborta laikā daudzuma ziņā ir līdzvērtīgi vai nedaudz spēcīgāki par menstruālu asiņošanu;
•     kad izdalās augļa ola, var būt sāpes un pastiprināta asiņošana. Dzemdes saraušanās dēļ radušās sāpes var būt spēcīgākas par menstruāciju sāpēm, bet to ilgums parasti nepārsniedz divas trīs stundas. Spēcīga asiņošana ilgst vidēji no vienas līdz četrām stundām, tikmēr izdalās augļa ola. Pēc aborta var saglabāties nelieli asiņaini izdalījumi līdz pat 14. dienai.
Ja vien iespējams, procedūras laikā nebūtu vēlams lietot pretsāpju līdzekļus, piemēram, aspirīnu, ibuprofēnu, paracetamolu u. c., lai mazinātu sāpes, jo tas var ietekmēt aborta efektīvu norisi. Ir pētījumi, kas norāda, ka aborta efektivitāte, lietojot pretsāpju līdzekļus, nemainās. Medikamentozajam abortam var būt arī blakusparādības. Tās ir asinsspiediena pazemināšanās, galvassāpes, caureja un vemšana, lēkmjveida sāpes vēderā, augļa olas daļiņu aizture dzemdes dobumā, dzimumorgānu iekaisums, alerģiskas reakcijas uz medikamentiem, asiņošana. Pastiprināta asiņošana grūtniecības pārtraukšanās gadījumā ir bieži sastopama, bet tās intensitāte ne vienmēr ir ļoti spēcīga. Vidējais asiņošanas ilgums var būt no astoņām līdz 17 dienām. Ja asiņošana ir ļoti stipra (jāmaina divas vai vairāk paketes stundas laikā divas vai vairākas stundas pēc kārtas), jāveic ķirurģiskais aborts. Ļoti spēcīga asiņošana, kad būtu vajadzīga asins pārliešana, sastopama 0,1% gadījumu.

Kas jāņem vērā pēc aborta?
Pēc aborta ieteicams:
• lietot higiēniskās paketes, nevis tamponus,
• līdz nākamai menstruācijai mazgāties zem tekoša ūdens, nevis vannā,
• dzimumdzīvi (vaginālo seksu) atsākt ne ātrāk kā divas trīs nedēļas pēc aborta.
Medikamentozais aborts neietekmē sievietes reproduktīvās spējas, nākamā grūtniecība var iestāties tūlīt pēc aborta. Tādēļ ir jāpadomā par drošu kontracepciju un izsargāšanos no seksuāli transmisīvām infekcijām.

Emocionālās izjūtas
Medikamentozais aborts atšķiras no ķirurģiska arī ar to, ka šajā gadījumā sieviete ir iesaistīta notiekošajā procesā un tas aizņem vairākas dienas. Ja tiek veikts ķirurģiskais aborts, sieviete tiek iemidzināta un, kad viņa pamostas, viss jau ir beidzies. Medikamentozā aborta laikā sieviete daudz vairāk kontrolē procesus un piedalās tajā. Izjūtas aborta laikā un pēc aborta var būt ļoti dažādas — var būt dusmas, atvieglojums, vainas izjūta, kauns, vēlme to visu ātri aizmirst. Ir normāli arī tas, ja nejūti neko. Svarīgi saprast, ka apkārtējie (partneris, ģimene, draugi...) nepiedzīvo to pašu, ko tu. Viņi nevar uzminēt un saprast tavas izjūtas, ja viņiem to nepastāsti. Galvenais ir neklusēt un stāstīt par to, kā jūties, — tad arī apkārtējie varēs izturēties iejūtīgāk un tev palīdzēt.
Ja nomāktība ir ilgi vai kļūst traucējoša, būtu ieteicams izrunāties ar psihologu vai psihoterapeitu. Grūtniecības pārtraukšana ir tavs lēmums un tikai tu pati zini visus „par” un „pret”, kādēļ esi par to izšķīrusies, tāpēc nevienam nav tiesību šo lēmumu apstrīdēt vai nosodīt.