Operas izrāde bērniem “Mazais skursteņslauķis”. Vērtējam!

Ir daudz labu lietu, ko varu uzskaitīt par izrādi “Spēlēsim operu “Mazais skursteņslauķis””. Bet diemžēl šim iestudējumam pietrūkst kas būtisks – dzirksts.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kopā ar bērniem – četri un septiņi gadi – brīvdienās devāmies uz operu. Operas mājas lapā teikts, ka “Mazais skursteņslauķis ir draugs, kas bērniem palīdz spert pirmos soļus opermākslas pasaulē. Iestudējuma pirmā daļa ļauj ielūkoties operas iestudēšanas aizkulisēs". Tā patiešām ir, taču pēc pirmajām 10 izrādes minūtēm sāku prātot – vai bērniem uz skatuves notiekošais nav par grūtu un mazkustīgu? Mākslinieki runā vienā runāšanā. 

 

Es neesmu profesionāla teātra kritiķe, bet vienkārši mamma, un mans veids, kā vērtēt izrādi, ir nevis vērošana, kas un kā notiek uz skatuves, bet gan – ko dara skatītāji. Un tiešām – drīz vien zālē bija sākusies murdoņa . Spriežot pēc mūsu ģimenes klusinātajām čalām – mani bērni nepārtraukti (īpaši četrgadniece) uzdeva jautājumus un man nācās čukstēt atbildes. Par to, kas notiek uz skatuves, ko tur īsti runā, kas tās par pogām visapkārt. Pārāk maz aizraujošu notikumu un par daudz nesaprotamā?

Brīnišķīgu efektu radīja jūra izrādes dalībnieku - Rīgas Doma kora skolas un Rīgas horeogrāfijas skolas mazie audzēkņi, kas kopskaitā bija vairāk nekā 50!

Runājot par pogām. Mēs, pieaugušie, zinām – ja satiek skursteņslauķi, jāķeras pie viņa pogas un jāievēlas vēlēšanos. Interesanti, ka izrādē neviens šo ticējumu nepieminēja, bet galvenā dekorācija bija tieši pogas, lielas un skaistas. Vēl vairāk – neviena skursteņslauķa kostīmā nebija nevienas pašas pogas... 

 

Reklāma
Reklāma

Par labo. Brīnišķīgu efektu radīja jūra izrādes dalībnieku - Rīgas Doma kora skolas un Rīgas horeogrāfijas skolas mazie audzēkņi, kas kopskaitā bija vairāk nekā 50! Arī skatītāju iesaistīšana dziesmu dziedāšanā nedaudz iekustināja publiku. 

 

Kas vēl? Mans septiņgadīgais skatītājs izrādi galu beigās novērtēja kā labu un teicās, ka draugiem ieteiktu to apmeklēt. Viņu īpaši bija aizkustinājis fakts, ka vecāki ir pārdevuši savu dēlu – Mazo skursteņslauķi – verdzībā pie ļaunajiem skursteņslauķiem. 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja

Izrādes foto no www.opera.lv