Būt nacionālistam. Būt pašam

Drīz būs pagājusi nedēļa kopš piedzīvoju brīnišķīgu teātra pieredzi – Dirty Deal Teatro jaunāko izrādi “Būt nacionālistam”. Pagājusi nedēļa, bet par izrādi es turpinu domāt. Ne tikai par izrādi, bet arī par sevi, par cilvēkiem apkārt un par cilvēkiem, kurus nepazīstu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Izrāde “Būt nacionālistam” ir brīnišķīgs stāsts, kura galvenais varonis - reāls cilvēks, kurš spēlē pats sevi, - atklāti stāsta par apstākļiem, kas veidojuši viņu kā cilvēku, kas likuši pievērsties nacionālismam un politikai un arī no tiem novērsties. Nē, tā tomēr nav novēršanās, bet drosme kaut ko ne tikai gribēt mainīt savā dzīvē, bet arī to darīt. Tā ir spēja, kas droši vien lielai daļai no mums ikdienā pietrūkst.


Mēs ikviens vēlamies izdarīt pareizās izvēles savā dzīvē. Mēs ikviens vēlamies nekļūdīties un citu acīs izskatīties pilnīgiem, un tā dēļ mēs esam gatavi melot, dzīvot puspatiesībās un ilūzijās, darīt pāri tuvākajiem, jo viņi taču klusēs. Galvenais, lai uz ārpusi viss smuki un glancēti. Tā vietā, lai slēptos, galvenais varonis izrādē godīgi atzīst – šī mana ideja bija tāda, ko pat nav vērts atcerēties. Un tā vietā, lai neko nedarītu, Matīss mēģina. Viņš izmēģina spēkus, pārbauda varēšanu un gribēšanu. Cik no mums var par sevi teikt to pašu? Cik no mums sava līdzšinējā stāsta noslēgumā spēj, netiesājot citus, atzīst – tās ir manas kļūdas. Manuprāt, spēja būt godīgam un patiesam ir īpašība, kas mūsdienās netiek pienācīgi novērtēta. Taču es to izjūtu, kā veldzi dvēselei. 


Izrāde mani no tiesas ir sapurinājusi, iedvesmojusi un rosinājusi padomāt. Esmu pārliecināta, ka ikkatrs skatītājs izrādē atradīs savas paralēles, savas vājības un spēka avotus.

Iesaku noskatīties visiem, kuri šaubās gan par izrādi, gan sevi. Iesaku visiem, kuri grib piedzīvot ieskatīšanos sevī un nedaudz pasmieties.

Iesaku arī tiem, kuri nedaudz bīstas no pārlieku lielas filozofijas, jo patiesībā izrādei ir ļoti raits un aizraujošs sižets.

Izrādes darbības fonā ir politika, taču, manuprāt, tai nav izšķirošas nozīmes. Šajā gadījumā tā ir tikai sagadīšanās. Spožs ietvars, caur ko ielūkoties dziļāk kāda drosmīga cilvēka dvēselē, garīgas augšanas stāstā un sevis meklējumos. Un jā, izrāde ir arī sabiedrības spogulis. 


Starp citu, šī nav pirmā reize, kad DDT radošā komanda mani pārsteidz ar spēju izstāstīt Stāstu. Tikpat pārņemta biju pēc izrādes “Andrievs Niedra” noskatīšanās. Dirty Deal Teatro apgalvo, ka pie viņiem skatītājs gūst jaunu teātra pieredzi. Un tā viennozīmīgi ir.

Reklāma
Reklāma

 

Diemžēl uz šīs sezonas pēdējo “Būt nacionālistam” izrādi biļetes ir izpārdotas. Arī “Andrievu Niedru” varēs noskatīties vien nākamajā sezonā. 

Būt nacionālistam

Tos, kurus interesē uzzināt sīkāk par izrādi “Būt nacionālistam”, aicinu izlasīt informāciju DDT mājaslapā.

Un te links uz LR1 Kultūras Rondo raidījumu par mūsdienu Latvijas politisko teātri uz skatuves un priekšvēlēšanu realitātē.

 

Autore: Audra Šauere, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece

Foto: izrādes "Būt nacionālistam" publicitātes foto.