Maizes dienā Turaidā — cepsim paši maizīti!
Jēkabos — 25. jūlijā — no plkst.13.00 līdz 17.00 Turaidas muzejrezervātā notiks Maizes diena, kuras laikā apmeklētājiem būs iespēja virs ugunskura pašiem cept un baudīt maizīti.
Varēs arī izmēģināt, kā pirms tūkstoš gadiem ļaudis ieguva miltus, beržot graudus ar graudberzi. Svētku laikā varēs iepazīties ar muzejrezervāta krājuma etnogrāfisko priekšmetu izstādi, kā arī labības novākšanas un maizes cepšanas tradīcijām Turaidas pusē.
Zemkopju tautām maize ir svētums, jo zemnieks zina, cik ilgs un
grūts ir ceļš no zemē iesēta grauda līdz maizes klaipiņam. Zemnieks
arī zina, ka dažkārt — ne tik auglīgos gados — līdz jaunajai ražai
maizes var nepietikt, taču, ja mājās ir maize, tad ir arī svētība.
Lai svētība saglabātos, latvieši maizīti allaž turējuši ar garozu
uz augšu, nevis „augšpēdus”. Ziemassvētkos un Jaungadā uz galda
noteikti likta maize, lai jaunajā gadā tās netrūktu.
Latviešiem visraksturīgākā ir rudzu maize. Rudzi Latvijā
nogatavojas vasara pilnbriedā — ap Jēkabiem. Jēkabam tāpat kā
Jānim, Pēterim un Mārtiņam latviešu foklorā un tradīcijās ierādīta
nozīmīga vieta: „Jēkabiņš bagāts vīrs, atved miežus,
atved rudzus...” Ar Jēkabiem zemkopjiem sākas jauns
darba cēliens — labības pļauja. To atzīmē ar pirmo maizi, kuru cep
no pirmā rudzu kūlīša gaudiem. Ja vēsā un lietainā vasara līdz
Jēkabdienai rudzus vēl nav nobriedinājusi, tad šajā dienā vismaz
vāra jauno rudzu biezputru.
Jaucot jaunās maizes mīklu, saimnieces ar puķēm un zaļumiem mēdz
izpušķot abru, un rokas dzirnas. Pušķošana latviešu
tradīcijās ir ritualizēta, maģiska darbība, lai vairotu pārticību
un to labumu, kas tiks iegūts, maļot graudus un jaucot mīklu.
Maizes mīklu latviešu saimnieces gatavo no rudzu miltiem,
pievienojot no iepriekšējās cepšanas reizes atstātu mīklas
sakasnīti jeb abrkasi, bet ja tāda nav, tad — raugu. Mīklai vēl
vajag nedaudz ūdens vai paniņu, sāli, cukuru vai medu un ķimenes.
Lai gan mīklas sastāvdaļas visos Latvijas novados ir līdzīgas,
tomēr maize katrai saimniecei iznāk savādāka.
Turaidas muzejrezervātā Jēkaba jeb Saimnieka dienā uz mirkli
visi aicināti apstādināt ikdienas dzīves steigu un starp senajiem
ražas novākšanas darba rīkiem un maizes cepšanas piederumiem domās
izstaigāt maizes ceļu no rudzu druvas līdz krāsnij, izmēģinot roku
miltu malšanā un maizes cepšanā. Jēkabdienā pašu ceptai kraukšķīgai
maizei ir pavisam cita vērtība nekā lielveikalā nopirktam
gardumam!
Informāciju sagatavojusi: Ligita Beitiņa, Turaidas muzejrezervāta
galvenā speciāliste