Kausētais siers — universāls palīgs katram gardēdim. Receptes
Ar kausēto sieru esam pazīstami jau daudzus gadus. Tā maigā un patīkamā garša daudziem ir zināma un iemīļota jau no bērnības, kad mamma brokastīs pagatavoja gardas maizītes. Citi to atkal iepazinuši no jauna, baudot tik dažādās kausēto sieru garšu variācijas, vai gatavojot ar to visdažādākos ēdienus.
Kas ir kausētais siers?
Latvijā iecienītākais kausētā siera zīmols ir Dzintars, ko
ražo Rīgas Piensaimnieks — lielākais kausēto sieru
ražotājs Latvijā ar senām tradīcijām. Kausēto sieru ražošanas
pamatā ir siera īpašība, ka karsējot tas kūst, bet atdziestot atkal
sacietē. Izmantojot kausēšanas sāļus, tiek iegūts produktam stabila
smērējama vai formējama konsistence. Kausēto sieru ražošanai
galvenā izejviela ir dažāda veida naturālie sieri.
Dzintars sieri tiek ražoti no augstvērtīgām izejvielām —
siera, sviesta, krējuma, sausā vājpiena, nepievienojot
konservantus. Rūpīgās izgatavošanas rezultātā, kausētajā sierā
saglabātas visas sieram raksturīgās uzturvielas. Kā zināms, piena
olbaltumvielas ir siera vissvarīgākā sastāvdaļa. Produktā ir arī
organismam viegli izmantojams kalcijs un fosfors, kas nepieciešams
kaulu stiprināšanai. Rīgas Piensaimnieks piedāvā kausētos
sierus ar dažādu tauku saturu. Piedāvājumā ir klasiskais
Dzintars kausētais siers, kā arī Dzintars Light —
kausētais siers ar samazinātu tauku saturu — tikai 7,5% — un 2x
mazāku kaloriju daudzumu – 100g ir 138 kkal. Lūk, arī dažas
receptes!
Mazie, ātrie, garšīgie pīrādziņi
Mīklai:
3 paciņas kausētā siera Dzintars light
3 glāzes miltu
Pildījumam:
smalki sagriezta žāvēta gaļa
smalki sagriezts sīpols
Pagatavošana:
Sajauc sieru ar miltiem un veido mazus pīrādziņus, pildītus ar
gaļiņu, var pildīt arī ar siera kubiciņiem sajauktiem ar svaigām
dillītēm.
Siera zupa ar dārzeņiem
2 kārbiņas siers Dzintars Light
piens ½ litrs
puķkāposti 100 gr
burkāni 100 gr
kartupeļi 200 gr
paprika sarkanā 100 gr
Pagatavošana:
Burkānus, papriku, kartupeļus nomazgā, notīra, sagriež kubikos.
Puķkāpostu sadala mazās ziedgalviņās. Katliņā uzvāra ūdeni, pieliek
dārzeņus (ūdenim jābūt tik daudz, lai nosegtu dārzeņus), pavisam
nedaudz sāli. Kad dārzeņi gandrīz gatavi, pielej pienu. Uz lēnas
uguns visu savāra, kamēr dārzeņi mīksti. Pašās beigās virumā
iemaisa sieru.
Kādas garšas esam iecienījuši?
Daudzi iecienījuši tieši Dzintars klasisko kausēto sieru
bez piedevām. Lai dažādotu sieru garšu, ražošanā tiek izmantotas
dabiskas piedevas – šķiņķis, sēnes, salami. Arī šīs garšas
pircēji novērtējuši ļoti atzinīgi. Lielais sēņotāju skaits šoruden
apliecināja, ka Latvijas iedzīvotājiem garšo meža sēnes.
Dzintars kausētais siers tagad pieejams arī ar jaunu,
nebijušu garšu – meža karalienēm baravikām. Tas viegli klājas uz
maizītēm un lieliski papildinās rudens zupas un citus ēdienus,
piešķirot bagātīgu baraviku garšu un patīkamu meža sēņu aromātu.
Plašajā kausēto sieru klāstā ikviens varēs atrast ko tieši sev
piemērotu. Turklāt, sev tīkamo garšu būs vēl patīkamāk baudīt,
pateicoties jaunajam un ērtajam Dzintars iepakojumam.
Siera zupa
1 burkāns
2-3 kartupeļi
1 neliela purava sakne vai sīpols
nelobītas vārītas saldētās garneles (1 paliels iepakojums)
kādi 5 līdz 10 svaigi šampinjoni, ja ir pa rokai kāda baravika vai
gailenīte, tad protams izvēlamies tās
zaļie zirnīši (vai nu 1/2 mazā konservēto bundžiņa vai tāds pat
daudzums novārītu svaigo jauno,
1 iepakojums klasiskā vai baraviku kausētā sieta
Dzintars
zaļumi (dilles, maurlociņi, pētersīļa lapiņas)
Pagatavošana:
Katliņā ielej ~1-1,5l auksta ūdens, atkarībā no dārzeņu izmēriem,
tajā ieber saldētās garneles un atlaidina, to var darīt pat
iepriekšējā vakarā. Atlaidušas garneles izņem, izloba, pagaidām
atstāj mierā. Katliņā garneļu ūdenī liek smalkos kubiņos sagrieztus
kartupeļus, smalki sagrieztu puravu (sīpolu) un vāra uz lēnas guns,
kad kartupeļi nāk gatavi, pievieno smalki sarīvētus burkānus, vāra
vēl mazliet. Kad dārzeņi mīkst, visu sablenderē turpat katliņā.
Turpinot vārīt, pievieno smalki sagrieztas sēnes, pavāra, tad
garneles un zirnīšus. Pievieno kausēto sieru Dzintars,
lēni maisot, sagaida, kamēr tas izkūst. Pieber sasmalcinātus
zaļumus, ja vēlas, arī mazliet sāli. Noņem no uguns, apsedz un
pagaida 7 līdz 10 minūtes, lai sastāvdaļas sakožas.
Kausētais siers – šķēlēs?
Kausētais siers daudziem asociējas ar krēmveida konsistenci, ko
uzsmērē uz maizītes līdzīgi kā sviestu. Taču, dodoties piknikā vai
ceļojumā, tas ne vienmēr ir parocīgi. Rīgas Piensaimnieks
ir vienīgais ražotājs Baltijas valstīs, kas piedāvā ērtu risinājumu
– kausētā siera šķēlītes Dzintars. Tās arī ražotas no
augstvērtīgiem Latvijas produktiem un šķēlītes var izmantot
sviestmaižu un tostermaižu, kā arī picu, salātu un zupu
pagatavošanai, tāpēc tās lieliski papildinās jūsu ēdienkarti.
Ne tikai uz maizītes
Kausētais siers ir iecienīts produkts gan brokastīs, gan, ja
nepieciešams ko uzkost. Tāpat daudzi Latvijas iedzīvotāji to
labprāt lieto sviesta vietā, lai pagatavotu dažādu veidu maizītes.
Te garšas bagātināšanai lieti noder dažādie Dzintars
kausētie sieri ar piedevām – šķiņķi, salami, sēnēm vai jauno
baraviku garšu. Lai gan kausēto sieru, jo īpaši Dzintars
siera šķēlītes uzlikt uz maizītes ir tik ērti un gardi, no tā var
pagatavot daudz dažādu ēdienu, lietot mērču un salātu
pagatavošanai, dažādu picu, cepumu un kūku cepšanai. Kausētā siera
pielietojums gardu maltīšu gatavošanai patiesībā ir universāls.
Atsvaidziniet kāda labi zināma ēdiena recepti, tam pievienojot
kausēto sieru, un iegūsiet jaunu garšu. Rudens sezonā veselīgs
gardums būs Latvijas dārzeņu zupa ar Dzintara klasisko
kausēto sieru. Šī sātīgā zupa nodrošina daudz vitamīnu, turklāt
daudzas māmiņas to atzinušas par ērtu un gardu veidu, kā saviem
bērniem piedāvāt dārzeņus.
Siera Dintars krēmzupa ar
garnelēm
1 paciņa kausētā siera Dzintars
100 ml zivju buljona
50 gr garneļu
sāls, pipari, citrona sula, svaigs baziliks
Šķipsniņa kartupeļu cietes
Pagatavošana:
Buljonu uzkarsē, maisot pievieno sieru, garšvielas, nedaudz citronu
sulas. Zupu uzvāra, pieliek garneles un iebiezina ar ūdenī
izšķīdinātu kartupeļu cieti. Gatavo zupu ielej šķīvī un pārkaisa ar
sakapātu baziliku.
Cepti kartupeļi ar Dzintara kausēto
sieru
Nomizo kartpeļus, sagriež 4 daļās, liek cepeškrāsnī un cep, kamēr
kartupeļi iegūst brūnumiņu. Pārkaisa sāli, garšvielas un pārlej
visam pāri Dzintara sieriņu pēc paša gaumes. Cep tālāk,
kamēr siers izkusis un ieguvis nelielu brūnumiņu.
Siera vafelītes
1 paciņa Dzintars pēc izvēles
apmēram 5 ēd.k. miltu
1ēd.k. margarīna
nedaudz ķimenītes
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc kopā, tā, lai nav lipīga masa. Sakarsētā
vafeļu pannā liek mazas piciņas un cep gatavas.
Lavašs ar kausēto sieru Dzintars
lavašs
kausētais siers Dzintars
pārējais pēc izdomas un ledusskapja satura – žāvēta gaļa vai desa,
krabja nūjiņas, saldie pipari vai tomāti, svaigi gurķi, zaļumi.
Pagatavošana:
Izklāj lavašu uz galda, pārziež ar kausēto sieru, virsū liek gaļu,
piparus, tomātus, sagrieztas dilles utt. Saritina rullī. Ja ir
laiks, ielikt uz kādu stundu ledusskapī un gardums gatavs!
baraviku garšu un patīkamu meža sēņu aromātu. Kausētais siers
tagad arī jaunā, ērtākā iepakojumā.
SIA Rīgas
Piensaimnieks
Ieskaties arī: www.karums.lv