Sautēti artišoki ar pupām
Lai pagatavotu šo ēdienu, artišokus sagriež gareniski ķīļveida strēmelēs, kas resnākajā daļā apmēram 2 cm biezas. Vispirms artišokiem nogriež zaļās lapas, sagriež strēmelēs, tikai tad izgriež mīkstumu un atbrīvo no sīkajām lapiņām. Kātiņus vēlams atstāt iespējami garus un, protams, nomizot. Tīrot artišoku griezuma vietas jāierīvē ar citronu, lai tās nemainītu krāsu. Sīpolus karsē olīveļļā, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus un turpina karsēt, līdz nedaudz izmainās ķiploku krāsa. Tie nedrīkst būt brūni. Pievieno artišokus, 1/3 glāzi ūdens, uzliek vāku un sautē. Pēc 10 minūtēm pievieno izlobītas pupiņas, pētersīļus, 1/2 tējkaroti sāls, piparus, un, ja nepieciešams, 1/4 glāzi ūdens. Samaisa. (Saldētas pupiņas pievieno, kad artišoki jau gandrīz gatavi.) Pannai uzliek vāku un sautē, līdz artišoki pilnīgi mīksti. Sāli pievieno pēc garšas. Ja pannā ļoti daudz šķidruma, bet dārzeņi jau mīksti, noņem vāku un brīdi strauji vāra, līdz liekais šķidrums iztvaikojis. Recepte no grāmatas: Itāļu virtuve/Marčella Hazana.- Jumava,1995
Sastāvdaļas
- 2 lieli vai 4 mazi artišoki
- Puscitrons
- Sasmalcināti sīpoli - 2.ēd.k.
- Olīveļļa - 3.ēd.k.
- Sasmalcināti ķiploki - 1/2.tējk.
- 1 kg svaigu, neizlobītu vai 300g saldētu pupiņu
- Sasmalcināti pētersīļi - 1.ēd.k.
- Sāls pēc garšas
- Svaigi samalti pipari - 4.šķipsniņas