Mazais veģetārietis Latvijas bērnudārzā
Ar katru gadu veselīgs dzīvesveids kļūst populārāks — arvien vairāk cilvēku domā ne tikai par savu fizisko labsajūtu, bet arī par garīgo. Daudzi nodarbojas ar jogu un interesējas par to, ko viņi ēd, liela daļa izvēlas kļūt par veģetāriešiem, arī bērni. Kad mazajam zālēdājs jādodas uz bērnudārzu, var nākties tikt pāri ne vienam vien šķērslim.
Zālēdāji un gaļēdāji
Latvijā, Indijā, Amerikā un citās valstis vārdam veģetārisms ir
vairākas nozīmes, bet īstais veģetārisms nozīmē to, ka cilvēks savā
uzturā atsakās no dzīvnieku olbaltumvielām. Tā ir gan gaļa, gan
zivis, gan arī olas, kurās olbaltums ir vislielākajā
koncentrācijā.
Tātad veģetārieši atsakās arī no majonēzes, jo tā tiek gatavota no
olām. Pirms ēst kūkas un konfektes, ir jādomā, vai tajās nav
želatīna, ko gatavo no dzīvnieku kauliem. Pastāv arī tāds
veģetārisma veids kā vegānisms — vegāni nelieto arī piena
produktus, bet pārsvarā pārtiek tikai no augļiem un dārzeņiem. Pie
mums valstī pārsvarā ir veģetārieši. Latvijā, salīdzinot ar citām
Eiropas valstīm, ļoti daudzi nodarbojas ar jogu un ļoti daudziem
interese tas, ko viņi ēd.
Ājurvēdas speciāliste Linda ir pārliecināta, ka cilvēks pēc savas
fizioloģiskās dabas ir zālēdājs. Dzīvā daba iedalās gaļēdājos un
zālēdājos. Mēs svīstam caur ādu, tieši tāpat kā govis vai zirgi,
nevis kā kaķi vai suņi — caur muti. Neviens dzīvnieks gaļēdājs
barību nekošļā, to saplēš un norij, tāpēc viņiem ir tik asi zobi,
bet mums ir plakanie zālēdāju zobi. Zarnu trakta garuma attiecība
gaļēdājam pret ķermeņa augumu ir 1 pret 2, bet zālēdājam tas ir
daudz garāks. Tas tādēļ, lai notiktu ilgāka barības pārstrāde
atšķirībā no gaļēdājiem, kuriem ir ļoti spēcīga kuņģa sula, kas
barību ātri pārstrādā un izvada no organisma, lai nesāktos pūšanas
process. Cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ ir izdomājis ēst gaļu, lai
gan cilvēka zālēdāja kuņģa sula nav piemērota tik smagai barībai,
tā līdz galam nepārstrādāta nonāk zarnu traktā. Ājurvēda ļoti
daudziem cilvēkiem ir palīdzējusi tikt galā ar neizārstējamām
slimībām, tas pierāda to, ka veģetārisms ir pareizais ceļš uz
veselību."
Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ļoti daudzi nodarbojas ar jogu un ļoti daudziem interese tas, ko viņi ēd.
Bērns bez gaļas
Ļoti liela sabiedrības daļa uzskata, ka bez gaļas cilvēks nevar
izdzīvot, kur nu vēl mazs bērns, bet veģetārieši pret šiem
stereotipiem cīnās un apkārtējos mēģina pārliecināt par to, ka bez
gaļas var izdzīvot un dzīvot labāk. Protams, rūpes par to, lai
bērns būtu pilnvērtīgs, ir saprotamas, bet ir rinda produktu no
augu valsts, kuros šīs vajadzīgās vielas ir lielā daudzumā. Viens
no stereotipiem ir tāds, ka, neēdot zivis, nevar uzņemt fosforu,
bet fosfors tādā veidā kādā tas ir vajadzīgs organismam, atrodas
sēklās, turklāt pat piecas reizes vairāk nekā zivis. Pats
svarīgākais ir uzņemt olbaltumvielas, jo bez tām organisms nevar
funkcionēt. Arī to veģetārieši smeļas no augu valsts produktiem.
Šajos produktos atrodamās olbaltumvielas ir ļoti viegli
pārstrādājamas, tas nozīmē, ka organismam nav jāpatērē lieka
enerģija, lai tās pārstrādātu.
Ir novērojamas arī tādas situācijas, kad vecāki atsakās no gaļas,
bet saviem bērniem uzturā to baidās neiekļaut. Iemesls tam ir
nezināšana, kā bērnam aizstāt dzīvībai nepieciešamās vielas, kas
atrodamas gaļā. Cilvēks nevar izdzīvot bez olbaltumvielām.
Veģetārieši, kuri domā par to, ko viņi ēd, olbaltumvielas uzņem ar
pākšaugiem, riekstiem un citiem produktiem.
Arī grūtniecības laikā bez gaļas
Bez gaļas bērniņš var izaugt ne tikai skaists un pilnvērtīgs. Ir
pierādīts, ka bērni, kuru vecāki ievēro veselīgu dzīvesveidu,
nodarbojas ar jogu, atsakās no gaļas, dzimst mazāk ar dažādām
patoloģijām, arī dzemdības norit vieglāk. Šādiem bērniņiem ir
stiprāka imūnsistēma un var novērot daudz mazāk alerģisku reakciju.
Veģetāriešu māmiņām ir daudz vairāk piena, viņas baro mazuļus
ilgāk, nekā vidēji Latvijā ir pierasts. Linda uzskata, ka gaļa
piesārņo organismu. Ājurvēdā ir fiziskais ķermenis un tam ir
kopija, kas ir nemateriālā formā, pa piesārņojas šie enerģijas
kanāli. Savukārt, bloķējoties enerģijas kanāliem, bloķējas arī
fiziskie kanāli."
Veģetāriešu māmiņām ir daudz vairāk piena, viņas baro mazuļus ilgāk, nekā vidēji Latvijā ir pierasts.
Jāiet bērnudārzā
Ar lielām problēmām veģetāriešu ģimenes saskaras tad, kad mazajai
atvasītei jāmeklē piemērots bērnudārzs. Latvijā pagaidām nav tikai
veģetāriešu bērniem piemērotu pirmsskolas izglītības iestāžu. Ir
ļoti nedaudzi bērnudārzi, kuri veģetāriešu bērniem var garantēt
atsevišķu pilnvērtīgu uzturu, pārsvarā nodrošinot vien to, ka
bērnam šķīvī netiks uzlikta kotlete, atstājot uz šķīvja visu pārējo
kā citiem bērniem, piemēram, kartupeļus un salātus. Taču nekas
īpašs veģetāriešu bērniem netiks gatavots, par griķu vai rīsu
kotletēm var nesapņot. Ājurvēdas speciāliste Linda nomierina un
saka, ka pagaidām var iztikt arī ar to, ko piedāvā šie bērnudārzi
..Protams, būtu ideāli, ja gatavotu atsevišķu ēdienu, kas būtu
pilnvērtīgs arī bez gaļas. Šai gadījuma svarīgi apzināties, ka
bērnudārzā bērns neuzņem visas nepieciešamās vielas, tāpēc īpaši
jāpiedomā pie vakariņām, lai tajās bērns tomēr gūtu visu
nepieciešamo."
Privātā pirmsskolas izglītības iestāde Aivija ir viena no retajām,
kurā bērniņiem veģetāriešiem nodrošina atsevišķu pilnvērtīgu
uzturu. Bet tas visdrīzāk ir tāpēc, ka bērnudārza vadītāja
Viktorija pati ir veģetāriete. Viņa uzsver, ka pārsvarā bērniņi ir
gaļēdāji, bet, ja grupiņā ir kāds veģetārietis, tad vecāki droši
par to var informēt vadību. Viņam atsevišķi tiks gatavots ēdiens
tā, lai tas būtu bagāts ar olbaltumvielām.
Pašvaldības bērnudārzos situācija ir smagāka - kad jaunie vecāki ar
cerībām vēršas pie vadības, no viņu puses var sajust nevēlēšanos
kaut ko mainīt izglītības iestādē. Daudzi uzskata, ka veģetārisms
ir modes lieta.
Taču Rīgas 221. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Silvija ir
viena no nedaudzajām, kura saprot, ka veģetārietim atrast piemērotu
bērnudārzu ir liela problēma. „Mūsu bērnudārzā tīrs veģetārietis
nav bijis, ir bijuši tādi, kuri neēd, piemēram, gaļu, bet ēd zivis,
daudz ir tādu bērnu, kuri ir alerģiski pret kādu konkrētu produktu,
tad šiem bērniem gatavojam atsevišķi, par to no valsts mēs atbalstu
nesaņemam, balstāmies vien paši uz savu entuziasmu."
Veģetārietis starp gaļēdājiem
Kad grupiņā, kurā pārsvarā visi bērni ēd gaļu, parādās kāds, kurš
to neēd, var rasties problēmas. Protams, ēdot bērni skatās, kas ir
katram šķīvī, un, ja visiem tur ir cīsiņš, bet vienam ne, tad
veģetārietis var sākt pārdzīvot to, ka viņš ir savādāks. Tādā
gadījumā dažreiz bērns sāk ēst gaļu. Par to nav jāuztraucas un
jāatceras, ja bērns prasa gaļu, tad viņam tā ir jādod. īpaši, ja
bērns ir ēdis gaļu pirms tam, bet mamma ar tēti pēkšņi kļuvuši par
veģetāriešiem un no gaļas atteikušies, tad bērnam kāre pēc gaļas
var būt pastiprināta. Nereti ir tā, ka auklītes bērnudārzos pa
kluso pabaro bērnu ar gaļu, jo uzskata, ka bez gaļas bērns nevar
augt. Taču gadījumos, kad bērniņš, kurš, vēl esot mammas vēderā,
nezina, kas ir gaļa, un jau kopš dzimšanas ir veģetārietis, šādi
piespiedu kārtā pabarots, jutīsies pavisam nelāgi - ieēdot kaut
mazliet gaļas, viņam var sākties vemšana vai arī bērns vienkārši
negribēs ēst gaļu, jo viņam tā negaršos. Bet, ja mazais prasa gaļu,
tad tā viņam jādod, taču jāpārrunā, kāpēc esat veģetārieši. Bērni
ir ļoti gudri, nereti pat gudrāki par pieaugušajiem, jo viņiem nav
rāmju un tīri intuitīvi bērns saprot ļoti daudz.
Pieredze
Evita jau sešus gadus nodarbojas ar jogu un piecus gadus ir
pārliecināta veģetāriete. Viņa no galvas zina argumentus par
platuma grādiem un dzelzi, par cilvēku kā visēdāju, bet viņu tas
neietekmē, tikai mazliet skumdina, ka cilvēki neatkāpjas no saviem
stereotipiem.
„Kad es pārstāju ēst gaļu un sāku domāt par to, ko es ēdu un kā es
dzīvoju, man zuda nogurums, uzlabojās oža un atkāpās slimības.
Šobrīd esmu pārliecināta, ka cilvēce kļūdījās, uzskatot, ka gaļa ir
pārtika, bet savus uzskatus es nevienam neuzspiežu. Ģimenē esam es,
vīrs un piecgadīgais dēliņš Pauls. Arī mans vīrs nu jau trīs gadus
ir veģetārietis. Mājās gaļa, olas un produktu, kas to satur, mums
nav, gatavoju pareizi - ājurvēdiski. Dažreiz dēls, esot ārpus
mājas, īpaši, atrodoties pie vecmāmiņas, izvēlas ēst gaļu, kas man
ļoti nepatīk, bet mēs cenšamies Paulam skaidrot un stāstīt, kādēļ
mēs neēdam gaļu. Es viņam neko neuzspiežu un atstāju izvēli viņa
ziņā.
Kad piedzima Pauls, pieteicām viņu dārziņā netālu mājām, šo pašu
bērnudārzu Pauls arī apmeklē. Pirms tam es biju interesējusies, vai
bērnudārzi var nodrošināt veģetāru pārtiku, un sapratu, ka
lielākajā daļā Latvijas bērnudārzu nav saprašanas par to, kas ir
veselīgs uzturs bērniem, kas ir saderīgi un nesaderīgi produkti. Ja
arī kāda vadītāja gribētu kaut ko mainīt, augstākstāvošas instances
neļautu grozīt ierasto kārtību.
Uzskatu, ka bērnudārzos ēdienkartes ir briesmīgas, biju ļoti
pārsteigta, kad uzzināju, ka bērniem pirmajā grupiņā dod kečupu.
Privātie bērnudārzi piedāvā piedevas (rīsi, kartupeļi vai griķi —
kas nu kuro dienu + salāti — gaļu var vienkārši uz šķīvja
konkrētajam bērnam neuzlikt), bet tas nav veselīgs uzturs bērnam.
Ar audzinātāju runājām, ka esam veģetārieši un lai ļauj bērnam
neēst gaļu, ja viņš to negrib. Var arī dot līdzi savu pārtiku, bet
tad bērns jebkurā gadījumā būs baltais zvirbulis. Tāpēc mēs
nolēmām, ka stāstīsim Paulam par to, kāpēc gaļa nav jāēd, bet
izvēli lai izdara viņš pats.”
Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu
Šūpulītis un Ģimenes centra
poliklīniku.