Rozīnes bērnam - pēc iespējas mazāk. Zobārsts skaidro iemeslus
Rūpēs par bērnu veselīgu ēdināšanu visbiežāk kā lielākos kaitniekus iedomājamies uzdodas, kuras var iegādāties fast-food jeb ātrās ēdināšanas ēstuvēs. Frī kartupeļos un mērcēs ir daudz sāls un nevajadzīgo tauku. Bet bērniem patīk našķoties un apēst kaut ko garšīgu.
Tāpēc nereti vecāki kā labu un veselīgu alternatīvu redz žāvētus augļus - dateles, vīģes, rozīnes.
Diemžēl arī šajās dabas veltēs ir savi sliktumi, proti, žāvētos
augļos ir ļoti liels cukura daudzums. Pirmkārt, viena maza rozīņu
paziņa var saturēt pat 8 tējkarotes cukura, kas vienai uzkodai ir
ļoti daudz. 1 - 3 gadus vecam bērnam nevajadzētu apēst vairāk par
2- 3 pievienotā cukura tējkarotēm dienā.
Lasi arī: Bērnam
ieteicamais cukura daudzums dienā - ne vairāk kā 2-3 tējkarotes. Kā
rēķināt apēstā cukura daudzumu?
Nezināmi fakti par izplatītāko saslimšanu pasaulē - zobu
kariesu
Otrkārt, lipīgās rozīnes pielīp zoba virsmai un sāk postošo iedarbību uz zoba emalju, Mirror Online stāsta bērnu stomatoloģe, četru bērnu mamma Sāra Sabir.
"Rozīņu gabaliņi, kas paliek uz zoba virsmas vai starp zobiem, sāk būtiski ietekmēt mutes dobuma vidi - tā kļūst skāba, sāk vairoties baktērijas un ilgstošā laika periodā tās posta zoba emalju, sāk veidoties kariess un caurumi."
Par laimi, tas nenozīmē, ka no šī salīdzinoši veselīgā našķa būtu jāatsakās. Saldināti dzērieni un konfektes tomēr ir vēl neveselīgāka uzkoda, jo tajās nav par vitamīnu un minerālvielu. Tāpēc pēc žāvētu augļu ēšanas sekojiet, lai bērns iztīra zobus. Skābo vidi pēc saldumu ēšanas palīdz neitralizēt siera gabaliņa apēšana.