Profesore Grope: Vecāku zināšanu trūkums par veselīgu uzturu var būt liktenīgs bērnam
Lai arī sabiedrībā itin bieži tiek runāts par bērnu nepareiza uztura izraisītām veselības un attīstības problēmām, nereti tiek aizmirsts, ka 70% bērnu ir veseli.
Ārstiem un vecākiem ir svarīgi to apzināties,
rīkojoties preventīvi, lai bērniem nav jāpiedzīvo nopietnas
veselības problēmas uztura kļūdu dēļ. Ļoti bieži bērna
uzturs nepareizās sliedēs tiek ievirzīts jau viena līdz trīs
gadu vecumā.
Tas ir laiks, kad bērnam būtu pakāpeniski jāpāriet uz pilna
spektra ēdienkarti, iepazīstot pareiza un sabalansēta uztura
principus, bet tā vietā mazais pārlieku agri burtiski tiek
“iemests” nepareizu ēdināšanas paradumu pasaulē.
Ārsti saikni starp ikdienā lietoto pārtiku un mazo pacientu
veselības stāvokli vecākiem skaidro vai ik dienu, taču lielai
daļai vecāku un arī speciālistu arvien domas dalās par to, kas īsti
ir katram vecumposmam atbilstošs uzturs un kādu ietekmi uz
bērnu atstāj nepareiza ēdienkarte.
Ja pirmajā gadā pēc bērniņa piedzimšanas rūpēm par sabalansētu ēdienkarti jaunajām māmiņām vēl atliek laika, tad atgriežoties aktīvajā darba dzīvē, laika pārdomātu maltīšu gatavošanai kļūst arvien mazāk.
Lai saprastu, cik nozīmīgs mazā cilvēka dzīvē ir periods no
viena līdz trim gadiem, ir jāņem vērā, ka šajā posmā bērna
organisms vēl nav pilnīgi izveidojies un turpinās tā attīstība:
bērns aug garumā, palielinās viņa ķermeņa masa, veidojas
orgānu sistēmas, attīstās muskulatūra utml. Neapzinoties vecumposma
nozīmību un ēdienkartes lomu tajā, vecāki, tikuši pāri
zīdainīša periodam, it kā atslābst un mazliet vieglprātīgi izturas
pret šo laiku, tikai vēlāk attopoties, ka dažādu ar bērna
veselību un attīstību saistīto problēmu cēloņi rodami
tieši šajā vecumposmā.
Ja pirmajā gadā pēc bērniņa piedzimšanas rūpēm par sabalansētu ēdienkarti jaunajām māmiņām vēl atliek laika, tad atgriežoties aktīvajā darba dzīvē, laika pārdomātu maltīšu gatavošanai kļūst arvien mazāk. Tā nu mazuļi periodā no viena līdz trim gadiem bieži vien pārāk strauji nonāk saskarsmē ar pieaugušajiem paredzētu pārtiku. Rezultātā vecāku nezināšana, aizņemtība un varbūt reizēm arī slinkums kļūst par iemeslu tam, ka mazuļa īpašās ēdienkartes vajadzības tiek atstātas novārtā.
Ēdienkartē visam jābūt līdzsvarā
Pamats divu un trīs gadus vecu bērnu ēdienkartei ir vienkāršs:
uzmanīgi jāsabalansē olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti,
vitamīni un minerālvielas.
- Dienas maltīšu tā sauktā uztura šķīvja aizpildījums sevišķi neatšķiras no pieaugušam cilvēkam ieteicamā: ½ porcijas dārzeņu un augļu, ¼ gaļas vai zivju, ¼ graudaugu produktu.
- Ideālais maltīšu sadalījums – četras maltītes dienā – brokastis, pusdienas, launags un vakariņas.
- Uzkodas starp ēdienreizēm arī nav nekas peļams, ja bērnam tiek piedāvāti veselīgi produkti, piemēram, gadu līdz trīs vecs mazulis labprāt nogaršos kādu gabaliņu ābola, ķirbja vai burkāna.
Vissvarīgākā - kvalitāte
Visam pāri svarīgi, lai uzturs ir kvalitatīvs. Pirmkārt, tas nozīmē
kvalitatīvas izejvielas. Bērna maltītei noteikti neder veikalā
nopērkamā, gatavā pārtika, fastfood, jo tai ir zema uzturvērtība,
turklāt visbiežāk šie produkti ir papildināti ar dažādām bērna
organismam nevajadzīgām vai pat kaitīgām vielām, kas uzlabo
produkta krāsu, smaržu un paildzina tā uzglabāšanas periodu.
Vislabāk izvēlēties bioloģiski audzētus produktus.
Ja nu tomēr maltīšu izejvielas tiek pirktas lielveikalos,
gatavojot ēdienus mājās, vajadzētu censties produktu
apstrādes procesā maksimāli saglabāt to vērtīgas īpašības, –
piemēram, dārzeņus nepārvārīt, nepārcep, varbūt labāk sautēt
vai pasniegt svaigus.
Ko dot padzerties?
Un neaizmirstiet par dzērienu! – Vislabāk tīru ūdeni, bet noteikti
ne rūpnieciski ražotus saldinātos dzērienus! Vispār ieteicams
izvairīties no produktiem ar augstu kaloriju saturu. Vecākiem, kuri
uz veikalu dodas kopā ar bērniem, svarīgi šajā periodā
neļauties tirgotāju trikiem un mazuļu kaprīzēm un nekraut
ikreiz grozā tos daudzos tik ērti pieejamos krāšņi iepakotos
našķus.
Vecākiem, kuri uz veikalu dodas kopā ar bērniem, svarīgi šajā periodā neļauties tirgotāju trikiem un mazuļu kaprīzēm un nekraut ikreiz grozā tos daudzos tik ērti pieejamos krāšņi iepakotos našķus.
Situācijās, kad objektīvu apsvērumu dēļ īslaicīgi nav iespējams
mazulim nodrošināt mājās svaigi pagatavotu maltīti, laba
izvēle ir arī īpaši bērniem izstrādātie ēdieni un dzērieni,
piemēram, piena dzēriens, kura sastāvā ir bērnam būtiski
vitamīni un uzturvielas. Lai arī ikdienā lietot šos produktus
saslimšanu gadījumos visbiežāk rekomendē ārsts, pārbraucienos,
ceļojumos vai atpūšoties brīvā dabā, tā būs droša
un atbilstoša pārtika ikvienam mazulim.
Nepilnvērtīgs uzturs - veselības problēmas
nākotnē
Ja daudzveidīga un uzturvērtībām bagāta pārtika nav mazuļa ikdienas
daļa, visai īsā laikā bērnam sāk trūkt svarīgu uzturvielu.
Bieži sastopama ir vitamīnu nepietiekamība, jo īpaši D vitamīna
deficīts, kas izraisa tādas saslimšanas kā rahīts, ādas un
gļotādas bojājumus, nepareizu zobu šķilšanos un ātru bojāšanos,
pasliktina arī nagu un matu veselību. Dažādu minerālvielu
trūkums izraisa traucējumus centrālās nervu sistēmas
attīstībā un var negatīvi atspoguļoties bērna uzvedībā.
Bīstama tendence sabiedrībā ir arī bērnu liekais svars un
vēlāk nosliece uz cukura diabētu.
Latvijā diemžēl nav izvērstu pētījumu par veselu bērnu vecumā no
gada līdz trim gadiem uzturu un tā saistību ar veselības
stāvokli nākošajos dzīves periodos, vairāk pētīti ir mazuļi ar
dažādām saslimšanām un viņu uzturs. Tāpat daudz neskaidrību
atrisinātu, ja Latvijā būtu vienotas vadlīnijas, kas tiklab
vecākiem, kā speciālistiem skaidri parādītu, kā veidot
ēdienkarti bērniem vecumā no gada līdz trim gadiem. Ir
pieejama tulkota literatūra, kas stāsta par bērnu uzturu pirmajos
dzīves gados, bet šobrīd tapšanas stadijā ir Latvijā
sarakstīta grāmata, kurā gan vecāki, gan speciālisti varēs iegūt
vispusīgu informāciju par bērnu uzturu un tā saistību ar
veselību un vispārējo attīstību.
15. aprīlī Latvijas Pediatru asociācija rīkos
plašu konferenci, kurā speciālisti dalīsies pieredzē par bērna
uztura jautājumiem. Konferencē tiek aicināti piedalīties gan
speciālisti, gan arī vecāki, kuri vēlas iegūt padziļinātu
informāciju par bērniem piemērotu uzturu.
Lai arī cik ierobežota un pretrunīga ir šobrīd pieejamā
informācija par mazuļu uzturu, ikvienam vecākam un arī
speciālistam vajadzētu skaidri apzināties, ka, aprūpējot mazuli
pirmajos dzīves gados, tieši pieaugušo rokās ir izlemt ne vien
to, ko tieši bērns ēdīs brokastīs vai vakariņās, bet arī to, cik
daudz sava potenciāla spēs izmantot nākotnē un cik kvalitatīvi
dzīvos visu mūžu.
Autors: Prof. Ilze Grope, Latvijas Pediatru
asociācijas valdes prezidente