Cik bieži un cik daudz bērnam pasniegt putru
Ja līdz viena gada vecumam dienas norma ir 150 – 200 ml putras,
tad vecuma posmā no 1- 2 gadiem – 200 mililitri putras, bet no 3 –
7 gadi līdz pat 250 mililitriem putras dienā.
Pirmās putras, ko zīdainītis nogaršo, ir griķu, rīsu un auzu
putriņas, kas visretāk izraisa alerģiskas reakcijas un ir viegli
sagremojamas. Sasniedzot gada vecumu, ēdienkartē droši var
ieviest jaunas garšas, bet jau esošās putras mainīt. Vienīgā putra,
ar kuru iesaka uzmanīties, ir rīsu putra, kas var veicināt vēdera
aizcietējumus.
Sasniedzot viena gada vecumu, putru ēdienkartei pievieno pilngraudu
kviešu putru, bet 1,5 gada vecumā – prosas putriņu. No divu gadu
vecuma bērns droši var ēst miežu putru un grūbas.
Lai dažādotu putras garšu, tai pēc vārīšanas pievieno augļus,
sasmalcinātus riektus (uzmanību – aizrīšanās risks!), bet vārot
griķu vai miežu putru, var to papildināt ar maisi sautētu gaļu vai
dārzeņiem. Sviests putru nesabojās, tāpēc putru var papildināt ar
karotīti sviesta.
Augļi, dārzeņi un taukvielas palīdzēs vitamīniem un minerālvielām no putras labāk uzsūkties zarnu traktā.
Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita
Mitenberga