J&A: Kā pareizi ēdienkartē ieviest alerģiskus dārzeņus un augļus
Jautājums: Manam bērnam jau divus gadus, t.i., kopš sešu mēnešu vecuma, kad sāku dot papildēdienu, ir mistiska alerģija, kas izpaužas kā sarkani, reizēm sausi, bet reizēm sulojoši pleķīši uz kājiņām. Ģimenes ārste tik izraksta kaut kādas smērītes, kas neviena tā arī līdz galam nav palīdzējusi, bet nekur pārbaudīties nesūta. Ir aizdomas, ka tas varētu būt no oranžajiem dārzeņiem, tomēr, arī tos pilnībā izslēdzot, tā problēma, varbūt nemanāmākā formā, tomēr turpinās.
Atbild bērnu ārste - alergoloģe Ieva Cīrule:
Ādas izmaiņas var būt ne tikai no ēdiena, bet arī no apģērba,
pulvera, klimata, stresa. Ja kādu ēdienu gribat pārbaudīt,
piemēram, orandžo dārzeni burkānu, tad vienu mēnesi to
nelietojiet, pēc tam to atsāciet piedāvāt bērnam un dodiet 7
dienas. Vērojiet! Ja paasinājums, pārtrauciet to lietot
ēdienkartē 6 mēnešus, tad piedāvājiet pēc iepriekš minētās
shēmas - 7 dienas. Ja nerodas alerģiskas izpausmes, turpiniet to
ēst.
Atsākt vajag ar vārītiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem, bet pēc 7
dienām var dot arī svaigus vai to sulu.
Visus augļus, dārzeņus, par kuriem ir aizdomas, ka tie varētu
izraisīt alerģiju, jāsāk lietot termiski apstrādātus. Ja nav
novērojama alerģiska reakcija, tad var sākt dot arī
svaigus. Aizkavētā reakcija var parādīties pēc 3-4
dienām.