Sāls, pipari un garšaugi bērna ēdienkartē - lai nav par daudz un par agru
No kāda vecuma bērna ēdienam drīkst pievienot sāli, piparus, laurlapas, ķiplokus un citas garšvielas. Cik daudz?
Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģe Inita Kaže
No gada vecuma bērnam paredzētam ēdienam noteikti var pievienot
sāli, galvenais, lai ēdiens ir garšīgs un nav pārsālīts. Dienā
maksimāli pieļaujamā sāls deva bērnam no 6 līdz 12 mēnešiem ir 1,25
g sāls. 1 līdz 3 gadu veciem bērniem dienas deva ir
1,625 g sāls. Balstoties uz šiem skaitļiem, var redzēt, ka dienas
deva ir ļoti maza, tāpēc ir jāatceras, ka gatavojot bērnam ēdienu,
gatavošanas laikā sāli nav nepieciešams pievienot. gatavojot
bērnam ēdienu, sāli labāk pievienot maltītes gatavošanas pašās
beigās.
Citu garšvielu izmantošanu ēdienu gatavošanā ir atkarīgs
individuāli no katra bērna. Ķiploks ir pietiekošs
specifisks. Tam ir spēcīga garša, var kairināt gremošanas
traktu un radīt pastiprinātu gāzu rašanos zarnās. Lokus un
sīpolus sākumā piedāvā termiski apstrādātā veidā. Rozmarīnu un
baziliku labāk piedāvāt ne agrāk par 2 gdu vecumu.
Vecāki nereti pievieno mazo bērnu ēdienkartei tādus garšaugus
kā pātersīļi, timiāns, baziliks, majorāns uml. Tomēr pārāk
aizrauties ar šo garšaugu izmantošanu mazuļu ēdienkartē nevajadzētu
arī tāpēc, ka bērnu garšas kārpiņas vēl ir ļoti jūtīgas un
ēdieni ar ļoti izteiktu garšu viņiem garšo savādāk nekā
pieaugušajiem, kas jau pieraduši gan pie asiem, gan sālītiem un
pikantiem ēdieniem. Nav nepieciešamības arī pārkairināt garšas
kārpiņas un pāragri pieradināt mazo pie stipras garšas ēdieniem,
neļaujot iepazīt dārzeņu un citu produktu pamatgaršas.
Manuprāt, garšvielu izmantošanu uzturā bērnam piedāvāt apzinātā vecumā, kas viņš pats spēj izvērtēt garšas sajūtas un sniegt savu viedokli.