Mīti un patiesības par mazu bērnu uzturu. Komentē uztura speciāliste Ksenija Andrijanova
Vai bērns nepieciešamo kalciju var uzņemt tikai ar pienu? Vai viņš ikdienā drīkst ēst saldumus? Vai brokastu pārslas ir labākais, ko baudīt maltītē? Ar šiem un citiem strīdīgiem jautājumiem vecāki saskaras ik dienu. Par mītiem un patiesībām, ēdinot mazus bērnus, vairāk stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.
Mīts Nr. 1 – bērna organismam ir nepieciešams baltais
cukurs
Šis ir viens no izplatītākajiem uzskatiem, ar ko savā praksē
saskaras uztura speciālists. Vecāki tic, ka baltais cukurs,
šokolāde, tās izstrādājumi un konditoreja ir laba degviela bērna
organismam, bet tā nav taisnība. Gan pieaugušā, gan bērna
organisms var iztikt bez šiem produktiem pilnībā, un veselībai
tas nāks tikai par labu. Ogļhidrātus bērns var iegūt no citiem
produktiem – maizes, putraimiem, augļiem un to sulām. Protams,
ir izņēmuma gadījumi, piemēram, bērni – sportisti – ar palielinātu
fizisku slodzi, kuriem šokolāde var būt nepieciešama tūlītējai
enerģijas atjaunošanai. Taču nekas no tā, kas satur mākslīgi
pievienoto cukuru, nav domāts normālam ikdienas patēriņam.
Mīts Nr. 2 – brokastīs bērnam ir labi dot musli un
brokastu pārslas
Iegādājoties musli vai brokastu pārslas, ir nepieciešams pievērst
uzmanību cukura daudzumam tajos – tas var būt ārkārtīgi liels.
Vislabāk izvēlēties klasiskos musli un pārslas bez piedevām: biezās
cukura kārtiņas, šokolādes gabaliņiem, ka arī bez kaltētajiem
dārzeņiem, jo tie satur ļoti daudz papildus pievienotā cukura.
Klasiskos produktus var papildināt ar svaigiem augļiem, piemēram,
zemenēm vai mellenēm.
Mīts Nr. 3 – piens ir vienīgais kalcija
avots
Kaulu attīstībai ir nepieciešams uzņemt kalciju. Vecāki ir labi
informēti, ka viens no kalciju saturošiem produktiem ir piens,
bet, dodot to 1–3 gadus vecam bērnam uzturā, ir jāievēro mērenība –
bērnam dienā ieteicams izdzert 250–500 ml piena. Tomēr govs
piens nebūt nav vienīgais piena produkts, kuru mazais varētu
lietot. Neskaitot pienu, kalciju saturoši ir arī skābpiena produkti
– biezpiens, bezpiedevu jogurts un kefīrs. Izcils kalcija
avots ir arī siers. Tāpat pastāv arī speciāli piena dzērieni, kuri
paredzēti mazuļiem pēc gada vecuma.
Mīts Nr. 4 – nedrīkst bērnam ļaut spēlēties ar
produktiem, jo tas veicina necieņu pret ēdienu
Bērnam vajag atļaut spēlēties ar produktiem, lai viņš iepazītu
jaunas garšas caur rotaļu elementiem. Bērns vispirms ēd ar
acīm, un rīvētu dārzeņu salāti, kas ir pastāvējuši eļļā, viņam nav
pievilcīgi. Ēdienam ir jābūt krāsainam, spilgtam, interesanti
izkārtotam un pasniegtam uz bērnu šķīvjiem, piemēram, uz kura
attēlots mīļākās multfilmas varonis. Tas bērnam veicina interesi
pret ēdienu. Ja bērns vēlas piedalīties gatavošanas procesā,
noteikti ir jāļauj viņam pieskarties produktiem, sajust
to tekstūras, garšas, vērot, kā izmainās produkta krāsa un
smarža, to gatavojot. Protams, neaizmirstot par to, ka bērnam
ir jāiemācās lietot arī darbarīki.
Mīts Nr. 5 – bērni nedrīkst ēst marinētu un konservētu
pārtiku
Daudzi vecāki izvairās saviem bērniem dot marinētus un konservētus
dārzeņus, uzskatot, ka bērnu gremošanas sistēma vēl nav
nobriedusi, lai patērētu šādu pārtiku. Patiesībā nelielos
daudzumos marinēta un konservēta pārtika nenodarīs kaitējumu –
bērns, sākot no aptuveni 2 gadu vecuma, droši var apēst,
piemēram, mazu, konservētu gurķīti. Taču marinēta un konservēta
pārtika nekādā gadījumā nav pilnvērtīga alternatīva svaigai
produkcijai. Tiklīdz produkts tiek marinēts vai konservēts,
tam strauji zūd vitamīnu un minerālvielu daudzums.