Bērnudārzs bez saldumiem. Kā tas ir iespējams?
Vai un kāpēc ikvienam bērnudārzam (un arī skolai!) vajadzētu atteikties no kūkām un konfektēm bērnu dzimšanas dienās un citos svētkos, stāsta uztura speciāliste Guna Bīlande un pieredzē dalās bērnudārza „CreaKids” vadītāja Daina Kājiņa.
„Aptaukošanās kļuvusi par strauji progresējošu sabiedrības problēmu visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. It īpaši pēdējos 20 gados strauji pieaudzis bērnu un pusaudžu skaits, kuriem ir liekais svars vai aptaukošanās, kas medicīniski tiek dēvēta par adipozitāti,” skaidro uztura speciāliste Guna Bīlande. „Jau sen aiz muguras ir laiki, kad aptaukošanās problēma kā Latvijai tāls „bubulis” raudzījās mums pretim no TV ekrāniem, ļaujot domāt, ka Rietumu kultūras fast food un citas „vērtības” smagi gulst tikai uz aizokeāna valstu pleciem.”
Pārmērīga cukura daudzuma ēdienkartē sekas
Apēstā cukura daudzums ir viens no liekā svara veicinātājiem. Ja
grupiņā mācās 20 bērni un katrs atnes kūku vai saldumu tūtu uz savu
vārda un dzimšanas dienu, tad 40 dienas gadā bērns apēd saldumus,
bez kuriem varēja iztikt. Diemžēl pastāv liela iespēja, ka, pat
izslēdzot visus bērnudārza ballītēs apēstos saldumus, vairums
mazuļu ikdienā vienalga patērē daudz vairāk saldumu, nekā būtu
rekomendējams.
Ja grupiņā mācās 20 bērni un katrs atnes kūku vai saldumu tūtu uz savu vārda un dzimšanas dienu, tad 40 dienas gadā bērns apēd saldumus, bez kuriem varēja iztikt.
Sekas pārmērīgam cukura daudzumam ēdienkartē var būt hiperaktivitāte, grūtības vakarā iemigt, liekais svars un citas veselības problēmas. Slimību profilakses un kontroles centra 2016. gadā veiktais Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums Latvijā liecina, ka piektai daļai bērnu ir liekais svars vai aptaukošanās un jau pirmklasnieku vecumā 13 % bērnu ir liekā ķermeņa masa [1]. Bērni ar lieko svaru visbiežāk kļūst par pieaugušajiem ar lieko svaru.
Cik cukura bērns dienas laikā drīkst apēst?
Pasaules Veselības organizācijas jaunākās rekomendācijas iesaka
samazināt cukura daudzumu ikdienā: ieteicamajai normai no kopējās
dienas laikā uzņemtās enerģijas vajadzētu būt ne lielākai par 5 %
(iepriekš tā bija 10 %). Praksē tas nozīmē, ka bērnudārznieks dienā
drīkstētu apēst tikai trīs tējkarotes cukura, ieskaitot to, kas
pievienots tējai vai putrai. Jāatzīmē, ka šīs trīs tējkarotes dienā
var sasniegt, pat neēdot konfektes, – ikdienas produktos ir daudz
vairāk cukura, nekā mēs iedomājamies. Apēdot 220 mililitrus jogurta
un 100 gramus saldējuma, kā arī izdzerot glāzi vīnogu sulas, ir
uzņemtas jau 5–6 tējkarotes cukura [2]. Savukārt puslitrs
saldinātas ledustējas satur pat 7–9 tējkarotes cukura. Tiesa, lai
ikdienā ēstu patiešām veselīgi, jāpatur prātā ne tikai cukura
normas, bet arī daudzi citi nosacījumi, piemēram, jāēd vairāk augļu
un dārzeņu, jāseko līdzi, lai nenotiek našķošanās starp ēdienreizēm
u. c.
Situācija bērnudārzos
„Latvijā izglītības iestādēm ir ļoti striktas prasības attiecībā uz
bērnu uzturu un uzturvērtībām. Mēs visi esam par veselīgu uzturu,
tomēr esmu arī par to, lai šis jautājums tiktu skatīts ne tikai
uzturvērtību, bet arī domāšanas līmenī. Lai mainītu domāšanu, viena
no lietām, ko savos bērnudārzos praktizējam jau septiņus gadus, –
esam sevi pasludinājuši par bērnudārzu bez saldumiem. Šo ideju
pārņēmām no Norvēģijas bērnudārza,” pieredzē dalās privātās
pirmsskolas „CreaKids” vadītāja Daina Kājiņa. Bērnudārzs bez
saldumiem nozīmē, ka svētku reizēs saldumi uz dārziņu netiek nesti,
tie nav iekļauti arī Ziemassvētku paciņās. „Galvenais notikums
bērna jubilejā taču nav svētku galds, bet gan jubilāra godināšana
un kopā būšana. Mums ir jubilāra lāde, kas stāv grupiņā, un
jubilāram tajā vienmēr ir kronis un apmetnis, un uz pusdienu galda
ir īpašs paliktnis. Tāpat ir jubilāra krēsls, un par godu jubilāram
tiek rīkota kāda rotaļa. Ja svētki ir skolotājām, arī viņas tiek
godinātas šādā pašā veidā – ar kroni un apmetni. Bērni ļoti, ļoti
priecājas! Es domāju, ka tas tiešām ir daudz vairāk par izdalītu
konfekti,” uzskata Daina Kājiņa.
Piektajai daļai bērnu Latvijā ir liekais svars vai aptaukošanās, un jau pirmklasnieku vecumā 13 % bērnu ir liekā ķermeņa masa. Bērni ar lieko svaru visbiežāk kļūst par pieaugušajiem ar lieko svaru.
Par noteikumiem, kas attiecas uz bērnudārzu bez saldumiem, vecākiem
tiek atgādināts katru gadu rudens sapulcē, un bērnudārza vadītāja
teic, ka līdz šim neviens no vecākiem ar pretenzijām pie viņas nav
vērsies. Gluži pretēji: ir vecāki, kas šo bērnudārzu izvēlējušies
tieši bezsaldumu filozofijas dēļ.
Dzimšanas diena bez saldumiem? Ko saka bērni?
„Ja vecāki bērna jubilejā vēlas nest ēdienu, tad var nest,
piemēram, augļus. Ir vecāki, kas gardumu vietā sarūpē iespēju visai
grupiņai aiziet uz kādu muzeju. Muzejs tiek brīdināts, ka šeit būs
jubilārs, un tad parasti pret visu grupiņu izturas īpaši – laiž pa
priekšu, sēdina īpašās vietās, jubilārs tiek cildināts, un bērni
jūtas fantastiski. Citi vecāki noorganizē kādu ekskursiju vai
animatoru. Caur šo prizmu bērniem var lieliski ierādīt, ka
jubilejas var atzīmēt citādi, un redzu, ka bērniem šāda nostāja
nesagādā ne mazākās problēmas – saldumus svētkos viņi pat neprasa,”
stāsta „CreaKids” vadītāja Daina Kājiņa.
Smaidot viņa teic, ka dažkārt bērni paši apzinīgi uzmanot, lai šis
noteikums par bērnudārzu bez saldumiem būtu ievērots: „Piemēram,
reiz grupiņā tika veikts krāsu eksperiments ar „Skittles”
konfektēm. Kāds no bērniem teica, ka ļoti gribētu tās konfektes
apēst, savukārt otrs atgādināja, ka šis taču ir bērnudārzs bez
saldumiem.”
Bērnu dzimšanas dienas veselīgu uzkodu idejas
„Bērni ēd ar acīm, tāpēc, ja padarīsi veselīgo našķi atraktīvu un
pievilcīgu, tā noteikti būs laba motivācija ja ne to apēst, tad
vismaz pagaršot. Pat visvienkāršākais ābols var kļūt par elegantu
uzkodu, ja to attiecīgi „sapucē”!” domā uztura speciāliste Guna
Bīlande. Viņas meita par godu savai jubilejai mācību iestādē visiem
draugiem pagatavojusi augļu smūtijus – prieks par notikumu bijis
liels!
Laužot mītus, ka veselīgs ēdiens ir garlaicīgs, šeit dažas
alternatīvas tik ierastajām šokolādes konfekšu tūtām un
kūkām:
• augļu irbulīši (vīnogu tārpiņi uz irbulīša vai vienkārši augļu
mikss u. c.);
• smūtiji (variācijas ir visdažādākās, piemēram, banāns, zemenes,
apelsīns un rīsu piens; jāgatavo pirms pasniegšanas);
• dārzeņu stienīši ar humusu vai jogurta mērci;
• krāsnī cepts ābols ar ogu mērci un jogurtu;
• žāvēto augļu un riekstu trifeles (piemērs receptei: dateles,
kaltētas dzērvenes, mandeles, ķirbju sēklas un kakao);
• mājās gatavoti dārzeņu čipsi (piemēram, biete, pastinaks, saldais
kartupelis);
• augļu, ogu pastilas, bišu maizes pastilas (pastilas var
iegādāties veikalā vai pagatavot paši, tikai vajadzēs vairāk laika:
sablendē augļus un ogas, nedaudz izkarsē, lai reducētu mitrumu,
izklāj uz plāts un izkaltē krāsnī. No gatavās masas var spiest
dažāda veida formiņas vai satīt rullīšus);
• mājās gatavoti pilngraudu auzu cepumi ar āboliem un rozīnēm;
• pašu gatavotas popkorna turziņas;
• „sapucēti” augļi (ābolu nindzjas, banānu rūķi u. c.);
• žāvēto ābolu un rozīņu krelles.
Atsauces:
1.
https://www.spkc.gov.lv/upload/Petijumi%20un%20zinojumi/B%C4%93rnu%20antropometrisko%20parametru%20p%C4%93t%C4%ABjums/bernu_antropom_parametru_petijums_2015_2016.pdf
2.
http://www.mammamuntetiem.lv/articles/43298/cik-daudz-cukura-dienas-laika-drikst-apest-katrs-gimenes-loceklis/