Kad un kā mazulim uzturā iekļaut zivis un jūras veltes. PLUS divas receptes
Vērtīgās zivis un jūras veltes
“Zivīs esošajām vielām piemīt antioksidatīvā, pretiekaisuma un neiro un kardioprotektīvā iedarbība, līdz ar to zivju un jūras velšu regulāra iekļaušana uzturā ir ļoti nepieciešama, lai nodrošinātu cilvēka organismu ar vajadzīgajām mikro un makro uzturvielām,” stāsta “Rimi Bērniem” veselīga uztura eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Zivis un jūras veltes kalpo kā omega-3 taukskābju avots. Tāpat zivīs ir eikozapentaēnskābe un dokozaheksaēnskābe – šīs esenciālās taukskābes ir vitāli svarīgas, jo cilvēka organisms pats nespēj tās sintezēt. Omega-3 taukskābes ir atrodamas visu veidu zivīs, bet īpaši daudz tās ir treknājās zivīs, piemēram, lasī, forelēs, sardīnēs, siļķēs, konservētās skumbrijās un tuncī.
Gan jūras veltes, gan zivis ir bagātas ar D, D un B grupas vitamīniem, dzelzi, selēnu, cinku un jodu. Minētie mikroelementi ir ļoti svarīgi bērna normālai augšanai un attīstībai, lai uzturētu labu imūnsistēmas un centrālās nervu sistēmas darbību, kā arī apgādātu organismu ar skābekli.
Kad un kādas zivis piedāvāt mazulim
Mazuļa uzturā ieviest zivis būtu ieteicams jau no septiņu mēnešu vecuma – tajā pašā laikā, kad gaļu. Iesākumā ieteicams piedāvāt liesākas zivis, piemēram, mencu, heku, vēdzeli, pikšu, zandartu. Pēc tam var piedāvāt arī treknās zivis, piemēram, foreli, lasi, siļķi, karpu.
Zivis jāpiedāvā termiski apstrādātas, vislabāk tvaicētas vai ceptas cepeškrāsnī. Optimāls porcijas izmērs mazulim ir aptuveni 50 grami. Kad zivis bērna ēdienkartē ir ieviestas, svarīgi atcerēties par regularitāri – ikdienas uzturā tām vajadzētu būt divas reizes nedēļā.
Vecāki aizmirst par jūras veltēm
Ja par zivju iekļaušanu bērna ēdienkārtē vecāki rūpējas un domā, tad par jūras veltēm nereti aizmirst. Diemžēl daudzi mēdz baidīties no jūras velšu piedāvāšanas bērnam un nepiedāvā tās līdz gada vecumam vai pat ilgāk. Taču termiski apstrādātas jūras veltes bērnam var dot tāpat kā zivis – no septiņu astoņu mēnešu vecuma. Vienīgi ir jāpiedomā pie pasniegšanas veida, produktus pagatavojot tā, lai tie būtu mīksti un bērnam viegli sakošļājami.
Taču svaigas vai viegli termiski apstrādātas jūras veltes bērnam nevajag piedāvāt, jo pastāv augsts saindēšanas risks.
Receptes, kas ir piemērotas mazulim un garšos arī vecākiem!
Laša fileja ar saulē kaltētu tomātu pesto
Sastāvdaļas:
- laša filejas steiki
- 1 tējk. saulē kaltētu tomātu pesto (vai sakapāti saulē kaltēti tomāti)
- 1 sauja sakapātu Indijas riekstu
- 1 sauja rīvēta siera
Pagatavošana
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
- Piestā sasmalcina Indijas riekstus, pievieno rīvētu sieru un kaltētu tomātu pesto.
- Laša fileju liek uz cepamā papīra un apsmērē ar pesto masu.
- Cep cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes.
Tunča kotletītes
Sastāvdaļas:
- 500g vārītu kartupeļu
- 2 bundžiņas ar tunci (sālsūdenī, bet jānolej ūdeni, filejai jābūt sausai)
- 2 ēdamk. sakāpātu lociņu
- 1 laims vai citrons (sula no tās)
- 2 tējk. sakāpta koriandra vai pētersīļu
- 30g rīvmaizes
- 1 ēdamk. eļļas cepšanai
Pagatavošana:
- Novārītus kartupeļus saspaida biezenī un atdzesē.
- Pievieno tunci (der arī menca vai lasis), lociņus, laima sulu, svaigu koriandru vai pētersīļus. Masu kārtīgi samīca.
- Veido mazas kotletītes (aptuveni 5 cm lielumā), apviļā rīvmaizē.
- Kotletītes var cept vairākos veidos: 1) cep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, 2) vai kotletītes cep cepeškrāsnī – liekuz cepamā papīra un uz katras kotletītes uzpilina nedaudz eļļas. Cep 200 grādu temperatūrā kopumā apmēram 20-25 minūtes. Kad pagājušas pirmās 10 minūtes, kotletes var pagriezt uz otru pusi, atkal uzpilinot nedaudz eļļas un cep gatavas, 3) liek cepties karstā gaisa friterī jeb “Airfryer”.