Cik reižu drīkst atteikties no vietas pašvaldības dārziņā un vai obligāti jābūt rindā, lai saņemtu līdzfinansējumu?

“Vai ir kāds noteikts limits, cik reižu drīkstu atteikties no vietas pašvaldības bērnudārzā, lai nezaudētu līdzfinansējumu privātajā dārziņā?” – jautā mamma Evija.
Jāuzsver, ka līdzfinansējums privātā dārziņa apmeklējumam mēdz atšķirties atkarībā no pašvaldības.

FOTO: Shutterstock.com

Jāuzsver, ka līdzfinansējums privātā dārziņa apmeklējumam mēdz atšķirties atkarībā no pašvaldības.

Kad izlaidumu laiks bērnudārzos noslēdzies, vecāki, kuru atvases joprojām gaida rindā uz vietu kādā no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm, nereti saņem zvanu, ka vieta ir atbrīvojusies.

 

Bet, ko darīt, ja noskatītais bērnudārzs tomēr nav pa prātam, vai privātajā izglītības iestādē ir tik ierasts, ka negribas neko mainīt? Par to, kāda ir kārtība, atsakoties no savas vietas, un citiem jautājumiem“Mammamuntetiem.lv” skaidro Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Sindija Grāvere un privātās pirmsskolas izglītības iestādes “Creakids” vadītāja Daina Kājiņa.

 

Atbilstoši Izglītības likuma 17. panta 2.1 punktam, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības bērnudārzā, un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātajā bērnudārzā, pašvaldība privātajam bērnudārzam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Atbildot uz mammas Evijas jautājumu, ekspertes skaidro, ka nav ierobežojuma, cik reižu var atteikt vietu pašvaldības bērnudārzā. Daina Kājiņa piebilst, ka tas ir vēsturiski iesakņojies uzskats.

“Tāpat bieži dzirdams jautājums – vai bērns obligāti ir jāpiesaka rindā uz pašvaldības bērnudārzu, lai saņemtu valsts līdzfinansējumu privātajam dārziņam. Tas ir jāskatās katras pašvaldības saistošajos noteikumos. Piemēram, Rīgā šāda prasība nav, bet Mārupē ir,” skaidro Daina Kājiņa.

 

Sindija Grāvere gan uzsver, ka tiem rīdziniekiem, kuri neplāno bērnu izglītot pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, nemaz nevajadzētu reģistrēties rindā uz šiem dārziņiem, lai neradītu nepareizu priekšstatu par rindas garumu.

Reklāma
Reklāma

 

Kā tiek aprēķināts līdzfinansējums?

Līdzfinansējuma summa tiek aprēķināta ņemot vērā metodiku, kas noteikta Ministru kabineta noteikumos nr.709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei”.

Jāuzsver, ka līdzfinansējums privātā dārziņa apmeklējumam mēdz atšķirties atkarībā no pašvaldības.

Ar pašvaldību atbalstu 2024. gadā bērniem, kuri apmeklē privātos bērnudārzus, var iepazīties ŠEIT!

 

Kas notiek, kad bērns sasniedz obligāto izglītības vecumu (5-6 gadi)?

Pašvaldībai ir jānodrošina izglītības iespējas bērnam, kas sasniedzis obligāto izglītības vecumu. Ja nav saņemts uzaicinājums no pirmsskolas, kurā bērns ir reģistrēts, tad vecākam būtu jāvēršas Izglītības pārvaldē.

Var turpināt arī pirmsskolas izglītības programmas apguvi privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, nezaudējot finansējumu.

Saistītie raksti