"Šobrīd ir tendence nepamatoti lietot probiotiķus!" Kas jāzina, pirms sāc?
Runājot par to, kā var uzlabot mūsu mikrobiomu, veicinot labvēlīgu baktēriju augšanu un mazinot patogēnās mikrofloras attīstību, izmanto šādus terminus: prebiotikas, probiotikas un sinbiotikas. Kas tās tādas ir, un ar ko atšķiras?
Prebiotiķi – palīdz augt labajām baktērijām
Kā tie darbojas: prebiotiķi darbojas, lai baktērijām, kas jau atrodas kuņģa zarnu traktā, palīdzētu augt un izdzīvot, kalpojot tām par barības avotu. Labvēlīgās baktērijas var palīdzēt aizsargāt cilvēku no patogēniem, kas veicina dažādu slimību attīstību. Prebiotiķus saturoši produkti ir labs veids, kā nodrošināt gremošanas trakta veselību un tā atbilstošu darbību.
Kā tos uzņemt: prebiotiķi ir šķiedrvielas, un, iekļaujot uzturā šķiedrvielas saturošus produktus, pilngraudu produktus, augļus un dārzeņus, tiek veicināta labvēlīgas mikrofloras augšana. Prebiotiķus satur arī, piemēram, tādi augļi kā āboli un citrusaugļi, tāpat arī
sīpoli, sparģeļi, čia sēklas, linsēklas. Šādi produkti ne tikai daudzveido ēdienkarti un piešķir interesantāku garšu ēdienam, bet tādējādi tiek uzņemti arī prebiotiķi.
Uzmanību!
Prebiotiķus un probiotiķus ir iespējams lietot koncentrētā veidā – uztura bagātinātāju vai medikamentu formā. Taču to uzņemšanu gan vajadzētu saskaņot ar ārstu un uztura speciālistu, lai noskaidrotu, vai vispār šobrīd tie nepieciešami, kādus lietot un cik ilgi. “Pašlaik pastāv tendence aizrauties ar pārmērīgu, nepamatotu probiotiķu lietošanu!” uzsver Olga Ļubina.
Probiotiķi – imūnās sistēmas normālai darbībai
Kā tie darbojas: probiotiķi ir labās baktērijas, kas dzīvo mūsu gremošanas traktā. Pateicoties labvēlīgai mikroflorai, tiek nodrošināta normāla gremošanas trakta darbība jeb tiek novērsta pārmērīga vēdera uzpūšanās, sāpes un pat tiek nodrošināta cilvēka imūnās sistēmas normāla darbība.
Kā tos uzņemt: probiotiķus var uzņemt gan dabīgā veidā ar pārtiku, gan ar medikamentiem un uztura bagātinātājiem – pilienu, kapsulu veidā. Visbiežāk izmantojamie probiotiķu celmi ir laktobaktērijas (lat. Lactobacillus) un bifidobaktērijas (lat. Bifidobacterium). No citiem mikroorganismiem izmanto dažus zarnu nūjiņu celmus (lat. Escherichia coli), kā arī raugu sēnes no Saccharomyces dzimtas (lat. Saccharomyces cerevisiae).
Probiotiķus var uzņemt arī ar pārtikas produktiem – skābpiena produktiem, skābētiem kāpostiem, kimči, tējas sēni, tempi. Minētie produkti dabīgi satur probiotiskās vielas.
Uzmanību!
Ar skābētu produktu un tējas sēnes dzēriena lietošanu ir jābūt piesardzīgiem – šie produkti satur sāli un cukuru, tāpēc maziem bērniem nebūtu rekomendējami. Izvēloties bērnam skābpiena produktus, piemēram, kefīru, jogurtu, biezpienu, vislabāk ikdienas lietošanai iegādāties produktus bez piedevām.
Prebiotiķu un probiotiķu lietošanas efektu un iedarbību uz dažādu slimību attīstību un gaitu šobrīd pēta zinātnieki no visas pasaules, piemēram, atopiskā dermatīta, akūtas caurejas, antibiotiku lietošanas, kā arī daudzu citu slimību gadījumā var tikt rekomendēta probiotiķu lietošana, bet pirms to uzņemšanas būtu obligāti nepieciešams konsultēties ar ārstējošo ārstu un uztura speciālistu.
Sinbiotiķi – lieto ar konkrētu mērķi!
Kā tie darbojas: sinbiotiķi ir vielas, kam piemīt gan prebiotiskās, gan probiotiskās īpašības. Tāpat kā lietojot probiotiķus un prebiotiķus, arī sinbiotiķu uzņemšanai jābūt ar konkrētu mērķi, indikāciju, kādēļ tos lieto, kādus izvēlas un cik ilgi to dara. Atbildes palīdzēs rast ārsts un uztura speciālists.
Kā tos uzņemt: sinbiotiķus galvenokārt uzņem ar uztura bagātinātājiem, kuru sastāvā ir apvienoti probiotiķi un pievienotas prebiotiskās vielas, piemēram, inulīns, pektīns, zaļās tējas ekstrakts, topinambūrs. Ar dabīgiem produktiem sinbiotikas var uzņemt ar skābpiena produktiem.