Vai bērna māte var būt aukle savam bērnam un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu

Māmiņa Sanita jautā: "Vai gaidot rindu uz valsts bērnudārzu, varu reģistrēties kā aukle savam bērnam, pretendējot uz pašvaldības līdzfinansējumu?" Tāpat Sanita vēlas zināt, vai šādā gadījumā ir jāiziet pirmās palīdzības un pedagoģiskais kurss.
IKVD rīcībā nav informācijas, ka bērna māte varētu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par sava bērna pieskatīšanu bērnu uzraudzības (aukļu) pakalpojuma ietvaros, jo rūpēties par bērnu un viņu uzraudzīt ir bērna mātes pamatpienākums un atbildība.

FOTO: Shutterstock.com

IKVD rīcībā nav informācijas, ka bērna māte varētu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par sava bērna pieskatīšanu bērnu uzraudzības (aukļu) pakalpojuma ietvaros, jo rūpēties par bērnu un viņu uzraudzīt ir bērna mātes pamatpienākums un atbildība.

Atbildi portālam LVportals.lv sniedz Izglītības kvalitātes valsts dienests: 

 

Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju (aukļu) reģistrā pilna laika pakalpojumam (ilgāk par četrām stundām) tiek reģistrēta jebkura persona ar pašnodarbinātas personas vai individuālā komersanta statusu, kura ir apguvusi prasmes sniegt pirmo palīdzību (iegūtas šofera tiesības, apgūti atsevišķi kursi vai prasmes iegūtas, mācoties profesionālās pilnveides kursos bērnu aprūpes jomā), kā arī atbilst vienai no izglītības prasībām:

  • ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību; 
  • ieguvusi aukles profesionālo kvalifikāciju; 
  • ieguvusi vismaz piecu gadu darba pieredzi skolotāja palīga vai pedagoga amatā izglītības iestādē; 
  • apguvusi profesionālās pilnveides izglītības programmu bērnu aprūpes jomā, norāda Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vecākā eksperte Jana Veinberga.  

 

Tāpat noteikts, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (auklei) ar tiesas lēmumu nedrīkst būt pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības vai audžuģimenes, viesģimenes statuss, pakalpojuma sniedzējs nedrīkst ar bāriņtiesas lēmumu būt atcelts no aizbildņa pienākumu pildīšanas. 

 

Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs (aukle) nedrīkst būt sodīts par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, nedrīkst būt administratīvi sodīts par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu (ja no lēmuma vai tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža nav pagājuši trīs gadi).  

 

Reklāma
Reklāma

Ar detalizētu informāciju par prasībām bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem (auklēm) var iepazīties Ministru kabineta noteikumos Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”.  

 

Kā norāda IKVD vecākā eksperte J. Veinberga, izglītības programmas bērnu aprūpes jomā un pirmās palīdzības sniegšanā piedāvā privātas izglītības iestādes (mācību centri), līdz ar to attiecīgo izglītības programmu apguve ir maksas pakalpojums. Par atlaidēm jāvienojas ar konkrēto izglītības programmas īstenotāju.  

 

Vienlaikus J. Veinberga vērš uzmanību: IKVD rīcībā nav informācijas, ka bērna māte varētu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par sava bērna pieskatīšanu bērnu uzraudzības (aukļu) pakalpojuma ietvaros, jo rūpēties par bērnu un viņu uzraudzīt ir bērna mātes pamatpienākums un atbildība.

 

“Ja mērķis ir pašvaldības līdzfinansējuma saņemšana, aicinām pirms aukles reģistrācijas vērsties bērna deklarētās adreses pašvaldībā un noskaidrot pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanas kārtību un apjomu,” iesaka IKVD vecākā eksperte J. Veinberga. 

Saistītie raksti