Kā bērna ēdienkartē iekļaut Latvijas superproduktus: ķirbi, dzērvenes un brūklenes

“Mainās gadalaiki, un tiem līdzi – arī mūsu ēdienkarte. Rudenī ģimenes, tostarp bērnu, ēdienkarti ir vērts papildināt ar sezonālajām ogām: ķirbi, dzērvenēm un brūklenēm,” iesaka sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Ķirbis satur beta karotīnu, šķiedrvielas, ķirbju sēklās ir daudz E vitamīna un polinepiesātināto taukskābju.

FOTO: Shutterstock.com

Ķirbis satur beta karotīnu, šķiedrvielas, ķirbju sēklās ir daudz E vitamīna un polinepiesātināto taukskābju.

“Ķirbis, dzērvenes un brūklenes ir patiesi lieliski produkti, ko iekļaut arī bērnu ēdienkartē, jo tie ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām,” uzsver “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina. Ķirbis satur beta karotīnu, šķiedrvielas, ķirbju sēklās ir daudz E vitamīna un polinepiesātināto taukskābju. Brūklenes un dzērvenes satur C vitamīnu, kā arī tās ir bagātas ar dažādām bioloģiski aktīvām vielām – flavonoīdiem un proantocianidīniem, kas palīdz organismam cīnīties pret infekcijām, mazina iekaisīgās reakcijas organismā, nodrošina normālu sirds un asinsvadu sistēmas veselību. 

 

Praktiski padomi, kā iekļaut Latvijas superproduktus bērna ēdienkartē 

  • No ķirbja var pagatavot biezeņzupu. Taisot krēmzupu, ķirbim klāt var pievienot ne tikai ierasto saldo krējumu, bet arī kokosriekstu pienu. Zupa lieliski garšos, pasniegta kopā ar maizes grauzdiņiem. Lielākiem bērniem (virs 3 gadu vecuma) zupai var pievienot arī ķirbju sēklas. 
  • No ķirbja var pagatavot biezeni un pasniegt kā piedevu citiem ēdieniem, piemēram, vistas vai zivju kotletēm. Biezenim var pievienot kartupeļus, saldos kartupeļus, lēcas, burkānus.
  • No dzērvenēm un brūklenēm var pagatavot smūtiju, kombinējot ogas ar banānu, grieķu jogurtu vai mandeļu pienu, saldumam var pievienot medu vai agaves sīrupu. Brūklenes var kombinēt arī ar āboliem un pagatavot augļu sulu. Galvenais, kas jāņem vērā, bērna ēdienkartē iekļaujot dzērvenes un brūklenes: šīs ogas ir skābas un, lai nekairinātu bērna gremošanas trakta gļotādu, neatšķaidītā veidā līdz trīs gadu vecumam tās nevajadzētu dot. 


Reklāma
Reklāma
  • Ķirbis ir pateicīga pamatsastāvdaļa dažāda veida konditorejas izstrādājumiem – mafiniem, pankūkām, pirāgiem. Savukārt ar dzērvenēm un brūklenēm var dekorēt kēksiņus, kā arī no tām var pagatavot ogu mērci pīrāgu un mafinu pasniegšanai.
     

  • Ņemot vērā, ka daudziem bērniem garšo kečups, var pamēģināt tā vietā pasniegt dzērveņu vai brūkleņu mērci, jo tās lieliski sader arī ar sāļajiem ēdieniem. Šo mērci bērns jo īpaši var gribēt pagaršot, ja pats būs iesaistīts jaunā “kečupa” pagatavošanas procesā. 
  • Gan ķirbi, gan brūklenes, gan arī dzērvenes var pievienot salātiem. Vienīgi jāņem vērā, ka pavisam mazi bērni odziņas var neprast sakošļāt. 
  • Gatavojiet no dzērvenēm un brūklenēm siltos dzērienus! Lai padarītu šos dzērienus aromātiskākus un vēl veselīgākus, pievienojiet tiem citronu, medu, kanēli un krustnagliņas. 

Saistītie raksti