Teju puse Latvijas bērnu zaudē interesi par lasīšanu! Idejas, ko darīt vecākiem un skolotājiem; Plus vērtīgas meistarklases

Lasītprasmes apguve bērniem kļūst par arvien lielāku izaicinājumu, un tas rada bažas gan vecākiem, gan skolotājiem. Aptaujā*, kas veikta par pirmsskolas un skolas vecuma bērnu lasīšanas paradumiem, atklājies, ka 46% Latvijas bērnu trūkst intereses par lasīšanu, 40% saskaras ar grūtībām noturēt uzmanību un 17% bērnu ir grūti saprast tekstu.
Lai atbalstītu bērnu lasītprasmes attīstību, radīts jauns tēls – Spicīte.

FOTO: Shutterstock.com

Lai atbalstītu bērnu lasītprasmes attīstību, radīts jauns tēls – Spicīte.

Tikai 20% vecāku atzīst, ka viņu bērniem nav būtisku lasītprasmes apguves problēmu, kas norāda, ka daudzām ģimenēm ir nepieciešams lielāks atbalsts, lai veicinātu bērnu interesi par lasīšanu un sekmētu tās attīstību.

 

Vecāki, jautāti, kas vislabāk motivē bērnus lasīt, 45% gadījumu izceļ interesi par konkrētu tēmu – tā ir individuāla katram bērnam un spēlē izšķirošu lomu. Svarīgs ir arī vecāku un skolotāju paraugs (22%), ārējie motivatori, piemēram, atalgojums vai cits stimuls (20%), un bērnu iemīļoti varoņi vai pasaku tēli, kas rosina vēlmi lasīt (19%).
 

Kādi resursi varētu palīdzēt uzlabot bērnu lasītprasmi

 

Gandrīz puse vecāku (49%) uzskata, ka nepieciešami īpaši pasākumi un aktivitātes, kas mudinātu bērnus vairāk interesēties par lasīšanu. 

 

Papildus tam 37% vecāku kā būtisku faktoru izceļ vecumam atbilstošu grāmatu pieejamību mājās, savukārt 32% uzskata, ka nozīmīgs atbalsta rīks, kas atvieglotu lasītprasmes apguvi, būtu viegli un ērti pieejamas darba lapas un uzdevumi.
 

Lai atbalstītu bērnu lasītprasmes attīstību, radīts jauns tēls – Spicīte. Šis īpašais tēls būs klātesošs visās “Spices” rīkotajās Ģimenes dienās, palīdzot bērniem apgūt lasīšanu un rakstīšanu, izmantojot interaktīvas un izzinošas aktivitātes. 

 

Reklāma
Reklāma

Publicitātes foto (Roberts Blaubuks).

 

Papildus tam “Spices” mājaslapā vecākiem jebkurā laikā būs pieejamas Spicītes darba lapas ar burtošanas un rakstīšanas uzdevumiem, kas nodrošinās ilgtermiņa atbalstu bērniem un vecākiem.


Jau šo sestdien, 12. oktobrī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 norisināsies nākamā Ģimenes diena, kas solās būt aizraujoša gan bērniem, gan vecākiem. Pasākumu caurvīs rudenīgas noskaņas un Mošķīšu tēma, radot spocīgu un vienlaikus saistošu atmosfēru. Līdzās Spicītes izglītojošajām aktivitātēm viesus sagaida izzinošas un radošas darbnīcas, tostarp sveču liešana, rudens dekorāciju veidošana, našķu darbnīca kopā ar Annu Pannu, masku izgatavošana un sejiņu apgleznošana. 
 

Bērniem un vecākiem būs iespēja piedalīties arī SIA “Getliņi EKO” rīkotajā meistarklasē, kur no pulksten 12.00 māksliniece Elita Patmalniece palīdzēs apgleznot un atjaunot līdzpaņemtos apģērbus, piešķirot tiem jaunu izskatu. Dalībnieki varēs apgūt dažādus radošus paņēmienus apģērbu pārveidošanai, izmantojot gan šablonus, gan ļaujot vaļu savai iztēlei.
 

*Iedzīvotāju aptauju pēc modes un dzīvesstila tirdzniecības centra “Spice” pasūtījuma veica "Norstat”, aptaujājot vairāk nekā 1000 iedzīvotāju visā Latvijā 2024. gada jūlija beigās un augusta sākumā.

Saistītie raksti