Bērns atkal neklausa! Mieru, šajā vecumposmā viņš to nespēj

Tu lūdz kaut ko izdarīt, bet bērns pat negrasās paklausīt? Ja viņš ir 3-5 gadu vecumā, tad zini, ka bērns tevi dzird, bet vienkārši nespēj izpildīt lūgto.
Šajā vecumā bērns trenējas, kā tas ir –  ievērot robežas.

FOTO: Shutterstock.com

Šajā vecumā bērns trenējas, kā tas ir – ievērot robežas.

Vēl pirms minūtēm desmit, kad bijāt smilšukastē un tavs bērns sāka mētāt smiltis, tu viņam skaidroji, ka tā darīt nevajag, jo smiltis var trāpīt acīs gan pašam, gan kādam citam rotaļu biedram. Tavs četrgadnieks pārstāja un devās uz netālu esošo slīdkalniņu, taču pagāja nieka desmit minūtes un bērns atkal iekāpa smilškastē un atkal sāka mētāt smiltis. Kā panākt, lai viņš paklausa, lai ievēro noliktās robežas? 

 

Psiholoģijas doktore, "Mammamuntetiem.lv" eksperte Sabīne Bērziņa atklāj, ka 3-5 gadus veciem bērniem ir nepieciešams treniņš, lai viņi spētu ievērot mūsu lūgumus kaut ko nedarīt vai darīt.  

 

Dod iespējas trenēties. Modelē, ko bērns varētu darīt tā vietā, kas nav laba rīcība. Piemēram: “Ej prom, tu man nepatīc!” vietā var mācīt teikt: “Tagad man ir dusmas, lūdzu, liec mani mierā!” 

 

Vai, ja viņš met smiltis pa gaisu vai ārpus smilškastes, var teikt, ka ar tām spēlējas tikai smilšu kastē un bez mešanas – var rakt, cept kūkas, būvēt pilsētu un visu citu, bet smiltis nav paredzētas mētāšanai.

Reklāma
Reklāma

 

Sabīne Bērziņa gan atgādina – tūlītēja rezultāta nebūs. Pieaugušajiem jāapbruņojas ar pacietību un jābūt gataviem atkal un atkal skaidrot vienu un to pašu lietu. Jo šajā vecumā bērns trenējas, kā tas ir –  ievērot robežas. 

 

Atceries!

Šis ir posms, kad bērnam svarīgi dzirdēt: “Tev gandrīz sanāca, pamēģinām citādi.” 

Saistītie raksti