Uz bērnudārzu atnes kūkas, bet ne visi vecāki ar to ir mierā! "Cik tad cukura "mazie zaķīši" drīkst?" jautā mamma

Lai gan lielākā daļa vecāku apzinās, ka cukura daudzums mazu bērnu uzturā ir jāierobežo, daudzi tomēr ļauj mazajiem baudīt saldumus biežāk, nekā iesaka oficiālās vadlīnijas. Konfliktsituācijas var rasties bērnudārzos, kad svētku laikā daļa vecāku atnes kūkas un citus kārumus, kamēr citi stingri ievēro uztura speciālistu ieteikumus, lai veidotu veselīgus ieradumus jau agrīnā vecumā.
Noteikumos arī norādīti produkti un sastāvdaļas, kurus aizliegts iekļaut bērnu uzturā.

FOTO: Unsplash.com

Noteikumos arī norādīti produkti un sastāvdaļas, kurus aizliegts iekļaut bērnu uzturā.

"Mūsu bērnudārza grupiņas čatiņā izcēlās visai spraiga diskusija par bērnu dzimšanas dienu svinēšanu. Kāda māmiņa izteica savu nepatiku pret to, ka uz bērnudārzu citi vecāki nes kūkas un citus našķus, kurus bērniem nevajadzētu dot. Cita starpā tika pieminēta arī bērnudārza ēdienkarte, pēc kuras noprotams, ka bērni šajās ēdienreizēs arī saņem savu cukura devu.

Mēs paši mājās bērnam saldumus nedodam, bet neesam pret to, ka bērnudārzā svin svētkus. Protams, labāk būtu, ja visi nestu veselīgus našķus, bet neesam arī pret to, ka kādreiz svētkos nogaršo kādu nelielu saldumiņu. Sakiet, lūdzu, vai jūs varētu izskaidrot, cik tieši cukura "mazie zaķīši" dažādos vecumposmos drīkst uzņemt? " – ar šādu vēstulīti pie mammamuntetiem.lv vērsusies kāda māmiņa. 

 

Lūkojam, ko tad nosaka Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz bērnudārza ēdienkarti, kādi ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un mūsu pašu – Veselības ministrijas – ieteikumi.

 

Bērnudārza ēdienkarte

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 172, ja bērnam ir ārsta apstiprināta diagnoze, piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija vai nepanesība, kas prasa īpašu uztura pielāgošanu, izglītības iestādei ir pienākums nodrošināt bērnam uzturu, kas atbilst enerģētiskajām un uzturvielu normām, pamatojoties uz ārstniecības personas rakstveida norādījumiem. Turklāt, ja vecāki vēlas, izglītības iestāde var piedāvāt veģetāru ēdienkarti, ja bērna likumiskais pārstāvis iesniedz rakstveida iesniegumu ar šādu pieprasījumu.

 

MK noteikumi Nr. 172 nosaka stingrus ierobežojumus sāls un cukura lietošanai bērnu ēdienkartēs. Gatavajam ēdienam pievienotā sāls daudzums nedrīkst pārsniegt 0,4 g uz 100 g produkta, un kopējais pievienotais sāls dienā nedrīkst pārsniegt 2 g. Gaļas produktos sāls daudzums nedrīkst pārsniegt 1,25 g uz 100 g, savukārt apstrādāti zvejniecības produkti var saturēt ne vairāk kā 1,5 g sāls uz 100 g.

 

Cukura daudzums uzturā ir ierobežots līdz 11 g dienā, bet dzērieniem, kas tiek pasniegti kopā ar ēdieniem, cukura pievienošana ir ierobežota līdz 2,5 g uz 100 ml. Papildus ieteicams bērniem nodrošināt pieeju dzeramajam ūdenim.

 

Noteikumos arī norādīti produkti un sastāvdaļas, kurus aizliegts iekļaut bērnu uzturā. Tie ietver ģenētiski modificētus produktus un tos, kas satur ģenētiski modificētus organismus. Tāpat ir aizliegti produkti, kas satur krāsvielas (izņemot noteiktās Eiropas Parlamenta un Padomes regulētās krāsvielas), garšas pastiprinātājus, konservantus (ar izņēmumiem, piemēram, etiķskābi un citronskābi), un saldinātājus. Aizliegums neattiecas uz vanilīnu un dabīgajiem aromatizētājiem.

 

Reklāma
Reklāma

Uzturā nedrīkst izmantot:

  • fritētus kartupeļus un citus eļļā ceptus produktus;
  • mehāniski atdalītu gaļu;
  • piena produktus, kuros piena sastāvdaļas aizvietotas ar citām;
  • majonēzi un kečupu kā piedevas, ja vien tie neatbilst noteiktajiem sāls un cukura ierobežojumiem un tiek izmantoti ne biežāk kā reizi nedēļā;
  • konditorejas izstrādājumus un miltu izstrādājumus ar daļēji hidrogenētiem taukiem;
  • bezalkoholiskos dzērienus ar kofeīnu vai aminoskābēm;
  • margarīnu ar daļēji hidrogenētiem taukiem;
  • vairākkārt karsētas vai pārkarsētas taukvielas;
  • buljona un zupu koncentrātus;
  • garšvielu maisījumus, kas satur sāli vai cukuru;
  • sausos ķīseļa koncentrātus;
  • ātri pagatavojamās kartupeļu biezputras.

 

Ko iesaka Veselības ministrija? 

Veselības ministrija iesaka bērniem vecumā no 2 līdz 10 gadiem ievērot regulāru maltīšu režīmu, kas ietver trīs galvenās ēdienreizes – brokastis, pusdienas un vakariņas – un vienu līdz divas vieglas uzkodas dienas laikā. Tas palīdz nodrošināt vienmērīgu enerģijas piegādi visas dienas garumā.

 

Ēdiena sagatavošanā ieteicams ievērot tā dēvēto "šķīvja principu", kur puse no šķīvja jāaizpilda ar dārzeņiem, ceturtdaļa – ar ogļhidrātiem, piemēram, pilngraudu produktiem, un atlikusī ceturtdaļa – ar olbaltumvielām bagātiem produktiem, piemēram, liesu gaļu, zivīm vai pākšaugiem.

 

Tāpat būtiski ir ierobežot cukura un sāls patēriņu. Bērniem vecumā no 2 līdz 6 gadiem dienā nevajadzētu uzņemt vairāk kā 15 gramus pievienotā cukura, kas ir aptuveni trīs tējkarotes, savukārt sāls daudzums nedrīkst pārsniegt 2 gramus jeb pusi tējkarotes.

 

Ko Iesaka PVO? 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadlīnijām bērniem bērnudārza vecumā (aptuveni 2–6 gadi) cukura patēriņš nedrīkst pārsniegt 10% no kopējā dienas enerģijas daudzuma. Vēlams šo rādītāju samazināt līdz 5%, kas atbilst aptuveni 15–20 gramiem cukura dienā jeb 3–4 tējkarotēm.

 

Šie ieteikumi attiecas uz pievienoto cukuru, kas tiek izmantots ēdiena un dzērienu gatavošanā, piemēram, saldumos, cepumos, sulās un saldinātos dzērienos, kā arī dabīgajā cukurā, kas atrodams tādos produktos kā medus un sīrupi. Tie neattiecas uz dabīgo cukuru, kas sastopams svaigos augļos, dārzeņos un pienā.

 

Lai samazinātu cukura daudzumu bērnu uzturā, ieteicams izvairīties no saldinātiem dzērieniem un saldumiem, aizstājot tos ar svaigiem augļiem, kas var kalpot par veselīgu alternatīvu. Tāpat būtu jāizvēlas nesaldināti piena produkti un jāpievērš uzmanība produktu marķējumiem, lai izvairītos no pārmērīga pievienotā cukura patēriņa.

 

Bērna veselības un harmoniskas attīstības nodrošināšanai ir būtiski jau agrā vecumā veidot veselīgus uztura paradumus.

Saistītie raksti