Kāpēc vajag ļaut bērnam garlaikoties?

Lai gan garlaicība var šķist nepatīkama, daudzi pētījumi liecina, ka bērniem ir labi garlaikoties.
Bērni, kuri saskaras ar nestrukturētu laiku bez plānotas izklaides, iemācās to izdomāt.

FOTO: Shutterstock.com

Bērni, kuri saskaras ar nestrukturētu laiku bez plānotas izklaides, iemācās to izdomāt.

Bērniem garlaicība var radīt daudz pozitīvu ieguvumu:

  • Viņi mācās pašmotivēties un rīkoties patstāvīgi.
  • Viņi uzņemas atbildību par savu labklājību.
  • Viņi meklē radošus izaicinājumus.


Bērni, kuri saskaras ar nestrukturētu laiku bez plānotas izklaides, iemācās to izdomāt.

Patiesībā garlaicība var būt instruments, kas palīdz bērnam atklāt viņa patiesās aizraušanās un talantus un to, kā tos attīstīt.


Iepriekšējās paaudzēs garlaicība bija viegla. Tas vienkārši notika. Tomēr starp ekrāniem, mājasdarbiem un nebeidzamām aktivitātēm garlaicība ir kļuvusi par apdraudētu elementu. Tas nozīmē, ka mums ir apzināti jāveido bērniem nestrukturēts laiks, nosakot veselīgas robežas.


Kā vecāks tu vēlies savam bērnam nodrošināt visas iespējas gūt panākumus. Ir kārdinoši pat pirmsskolas vecuma bērnus pierakstīt uz sporta nodarbībām, mūzikas nodarbībām un pulciņiem, lai dotu viņiem priekšroku mācībās. 

 

Lai gan tas viss ir pozitīvi, saspringts grafiks var ātri vien izraisīt stresu un nogurumu. Lai attīstītos radošums, ir nepieciešams arī atvilkt elpu.

Reklāma
Reklāma


Brīvajā laikā vari nodrošināt bērnu ar mākslas piederumiem vai izvirzīt uzdevumus, kas prasa palēnināt tempu un koncentrēties, piemēram:

  • Uzbūvējiet tikpat augstu Lego torni kā jūs paši.
  • Izveidojiet kompozīciju burkā no visām nejaušām lietām, ko varat atrast pagalmā.
  • Izdomājiet savu recepti.
  • Iemāciet sunim jaunu triku.


Savā pieredzē dalās arī kāda divu bērnu mamma: “Dažu pēdējo mēnešu laikā mūsu četrgadnieks ir izveidojis ritmu savam “garlaicīgajam laikam”. Dažās dienās viņš snauž. Bet lielākoties pēcpusdienās es atklāju, ka mūsu mazais inženieris ar virvi ap visu savu istabu ir savērpis zirnekļu tīklu. Vai vannasistabas izlietnē ir izveidojis ūdens atrakciju parku. Vai arī izlīmējis augšstāvu ar ceļazīmēm.

 

Un katru dienu es esmu iedrošināta, ka mazliet garlaicības, iespējams, ir tieši tas, kas viņam nepieciešams, lai attīstītos.”


Avots: theparentcue.org

Saistītie raksti