Speciālisti rēķina kalorijas un sāls daudzumu; skolēni pusdienas neēd, jo tās neizskatās garšīgas
Februārī Rīgā notika augsta līmeņa konference "„Veselīgs dzīvesveids: uzturs un fiziskās aktivitātes bērniem un jauniešiem izglītības iestādēs”. Latvijā pulcējās veselības un uztura speciālisti no visas Eiropas un Skandināvijas valstīm. Uzmanības centrā – bērnu neveselīgie ēšanas ieradumi un mazaktīvais dzīvesveids. Problēma, kas aktuāla visa pasaulē un Latvija nav izņēmums. Vairāk dārzeņu un augļu ikdienā, mazāk saldināto limonāžu un sāļo uzkodu, vairāk fiziskās akitivitātes – šo ārstu skaitīto mantru zina ikvien, diemžēl dzīvē īsteno tikai nedaudzi.
Kāds ir Latvijas skolēns?
- Lai arī uz ielām ikdienā neredzam pārāk daudz apaļīgu bērnu,
statistika liecina, ka to paliek arvien vairāk. Latvijā no
aptaukošanās cieš 7% meiteņu un 13% zēnu.
- Tikai katrs 5. skolnieks sporto un nodarbojas ar fiziskām
aktivitātēm pietiekami bieži. Jo turīgāka ir ģimene, jo vairāk
sportiskās aktivitātes tiek nodrošinātas bērniem. Fiziskajām
aktivitātēm dienā ir jāvelta vismaz viena stunda.
- Pretēji attīstīto Eiropas valstu tendencēm – jo turīgāki
vecāki, jo mazāk viņu bērni tiek pie gāzētiem saldinātiem
dzērieniem, Latvijā ir otrādi – turīgie vecāki labprāt
iegādājas, lieto paši un dzirda ar neveselīgajām limonādēm savas
atvases.
- Bērni par maz ikdienā ēd augļus. 15 gadu vecumā tikai 16% zēnu
ikdienā ēd augļus. Ar vecumu augļu un dārzeņu patēriņš samazinās
vēl vairāk. Tiesa, šī tendence nav tikai Latvijā, jo tas pats
notiek arī Skandināvijas valstīs.
Noteikumi un realitāte
Lasot noteikumus, kas reglamentē skolās un bērnudārzos pieejamo
uzturu, Latvija ir avangardā. Latvijā ir stingri noteikumi, kas
aizliedz skolā tirgot sāļās uzkodas, čipsus, gāzētus dzērienus un
citus bērnu iemīļotus našķus. Toties ir stingri aprēķinātas
kalorijas, ko dienā jāapārd bērnam, proteīnu, tauku, sāls
daudzums.
Šādu noteikumu nav vairumā Eiropas valstu. Piemēram, Ungārijā tikai
tagad sāk pētījumus, kādu uzturu vajadzētu nodrošināt bērnudārzos
un skolās. Vācijā vispār nav tradīcijas bērnus skolās un dārziņos
nodrošināt ar siltu ēdienu.
Latvijā no 2014. gada 1.septembra valsts nodrošina brīvpusdienas
1.-3.klašu skolēniem. Šim nolūkam no valsts atvēlēts finansējums
11 679 100 eiro apmērā. Savukārt Igaunijā brīvpusdienas
saņem visi skolnieki līdz par 12. klasei. Valsts subsidē 78 centus,
pārējais finansējums jāsedz pašvaldībai vai vecākiem. Dažās
Igaunijas skolās bērni var saņemt arī subsidētas brokastu
porcijas.
Vai viss, ko nosaka noteikumi, tiek arī pildīts? Nē! Realitāte ir nedaudz savādāka. Izrādās, ka neveselīgie gardumi joprojām ir pieejami un nopērkami katrā 6. Latvijas skolā. Līdz šim nav nekādu reglamentējošu normu skolu telpās esošajām kafejnīcām. To apliecina arī novērojumi – skolu kafejnīcās bērni var nopirkt gan kartupeļu plāksnītes, kas gan nav nosauktas par čipsiem un tiek brīvi tirgotas skolēniem, gan gumijotās konfektes visās varavīksnes krāsās.
Veicot skolu direktoru aptauju, atklājies, ka situācija Rīgas skolās ir nedaudz labāka - bērni biežāk izvēlas pirkt ūdeni, svaigas augļu sulas, tējas. Jo tālāk no Rīgas, jo neveselīgākas izvēles skolas kafejnīcās veic bērni.
Veicos skolu direktoru aptauju, atklājies, ka situācija Rīgas
skolās ir nedaudz labāka - bērni biežāk izvēlas pirkt ūdeni,
svaigas augļu sulas, tējas. Jo tālāk no Rīgas, jo neveselīgākas
izvēles skolas kafejnīcās veic bērni.
Kā portālam Mammamuntetiem.lv pastāstīja veselības
ministrs Guntis Belēvičs, šāda situācija turpināties
nedrīkst, tāpēc jau tagad Veselības ministrija ir sākusi darbu pie
grozījumiem noteikumos "Noteikumi par uztura normām
izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās
rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu
pacientiem".
Grozījumi paredz, ka izglītības iestādes teritorijā (t.sk.
kafejnīcā, uzkodu un dzērienu automātos) papildus pusdienu
ēdienkartei drīkstēs izplatīt svaigus un žāvētus augļus, dārzeņus
un ogas, riekstus un sēklas, pienu un piena produktus, dzeramo
ūdeni, avota ūdeni un dabīgo minerālūdeni, augļu, ogu un dārzeņu
sulu, tēju, kafiju, cigoriņus, sausiņus, sausmaizītes, barankas un
šokolādi.
Tāpat tiek precizēti jautājumi attiecībā uz skolēnu ēdienkartē
izmantojamajiem produktiem. Šobrīd turpinās saskaņošanas process ar
Zemkopības ministriju un pārtikas ražotājiem. Plānots grozījumus
Ministru kabinetā varētu pieņemt līdz š.g. 1.jūnijam.
Dietologs un uztura ārsts Andis Brēmanis uzsver, ka bērna ēšanas paradumi, kas ietekmēs viņa ēšanas stilu un veselību kopumā visa mūža garumā, veidojas agrīnā bērnībā 1- 2 gadu vecumā, kad bērnu atšķir no krūts.
Dietologs un uztura ārsts Andis Brēmanis uzsvēra, ka bērna ēšanas paradumi, kas ietekmēs viņa ēšanas stilu un veselību kopumā visa mūža garumā, veidojas agrīnā bērnībā 1- 2 gadu vecumā, kad bērnu atšķir no krūts. Skolā šos ieradumus mainīt jau ir ļoti grūti, tāpēc vecāki ir pirmie un svarīgākie cilvēki, kas bērnam veido priekšstatu par veselīgu uzturu.
Pagatavots pareizi, bet bērni neēd
Aptaujājot vecākus, kuru bērni skolā ēd pusdienas, viedokļi par to,
cik šis pakalpojums ir kvalitatīvs, atšķiras.
Gunitas meita mācās 4. klasē Jelgavas skolā. "Nevaru teikt, ka
vaina ir tieši ēdienā, jo mums arī mājās ir diezgan grūti izdomāt,
ko tādu pagatavot, lai bērns paēstu. Gatavojam zupas un sautējumus,
to dod arī skolā, bet meita neēd. Tas, ko esmu dzirdējusi, kāpēc
viņa neēd to, ko dod skolā - makaroni ir auksti, bet kāpostu zupa
negaršo. Tagad dienā dodam 2 eiro un viņa pati izvēlas, ko ēdīs.
Parasti tā ir pankūka ar biezpienu vai biezpiena pankūka."
Ilzes bērni ir izauguši no apmaksāto skolas pusdienu vecuma. 5.
un 6. klases skolnieki ēd kopgalda piedāvātās kompleksās pusdienas
pa 1.25 eiro dienā. Ilzes bērni ēd labprāt, jo ir "visēdāji", tomēr
no citiem skolēniem ir dzirdēts, ka garšīgi nav.
Pusdienu porcija ir pareizi izveidota, sabalansēta, ar pareizo kaloriju skaitu, bet paliek neapēsta, jo neizskatās labi.
Ieva, kuras bērni mācās Ikšķilē, ar skolas pusdienām arī kopumā
ir apmierināta. 1.-4. kl. ēdināšanu apmaksā pašvaldība. Bērniem
garšo un porciju lielums ir pietiekošs. Lielākas problēmas ir
bērniem, kuri neēd klasiskos ēdnīcas ēdienus. Piemēram, griķus ar
malto gaļu. Sākumskolas bērniem dod jau gatavas porcijas un, ja
bērns neēd gaļu, tad arī griķi ir palikuši "neēdami", jo pārlieti
ar mērci. No 5.klases ir jāiet stāvēt rindā un jāpērk pusdienas
katru dienu atsevišķi. No vienas puses tas ir liels plus, jo bērns
paņemt tiešām to, ko ēdīs. No otras puses liela problēma ir garās
rindas. Ir dienas, kad bērni nepaspēj izstāvēt to rindu, jo
starpbrīdis ir par īsu.
Līdzīgs viedoklis ir Lindai, kuras meita mācās 1. klasē Jelgavā un gandrīz nekad neēd pusdienas. "Pusdienu porcija droši vien ir pareizi izveidota, sabalansēta, ar pareizo kaloriju skaitu, bet paliek neapēsta, jo neizskatās labi. Meita neēd mērces, bet ja tās pārlej pāri visam ēdienam, tad neapēsts paliek viss. Reiz aizgāju uz skolas ēdnīcu un redzēju, cik daudz ēdiena tiek izgāzts atkritumos".