Ieteikumi pusaudžu veselīga uztura nodrošināšanai
Uzturs ir svarīgs faktors pusaudža augšanas, attīstības un veselības nodrošināšanai.
Uzturs ir svarīgs faktors pusaudža augšanas, attīstības un veselības nodrošināšanai. Veselīga uztura paradumi nodrošinās pusaudža organismu ar neaizstājamām uzturvielām, kas nepieciešamas augšanai, attīstībai un enerģijai.
Kāpēc jāievēro un jāzina veselīga uztura pamatprincipus pusaudža vecumā:
- Uzturs ir svarīgs faktors pusaudža augšanas, attīstības un veselības nodrošināšanai.
- Veselīga uztura paradumi nodrošinās pusaudža organismu ar neaizstājamām uzturvielām, kas nepieciešamas augšanai, attīstībai un enerģijai.
- Nepilnvērtīgs uzturs var būt galvenais iemesls nepietiekamai ķermeņa masai un organisma attīstībai, kā arī palielinātam svaram.
- Ir svarīgi attīstīt garšas sajūtas, vēlmi un prieku lietot dažādus produktus.
- Pusaudžiem veselīgs uzturs ir svarīgs, lai nodrošinātu labsajūtu un radītu pārliecību.
- Ēšanas paradumi, kas apgūti bērnībā un pusaudža gados, saglabājas arī turpmākajā dzīvē.
- Ir svarīgi attīstīt ēšanas paradumus, kultūru un prasmes, tā veicinot izpratni par veselīgu uzturu, kam ir nozīme veselības nodrošināšanai visa mūža garumā.
- Pareizam uzturam bērna un pusaudža vecumā ir nozīme slimību profilaksē turpmākajā dzīvē.
Svarīgi, lai katru no zemāk uzskaitītajiem ieteikumiem neapskatītu
izolēti, bet kontekstā ar pārējiem ieteikumiem pusaudžu veselīga
uztura nodrošināšanai.
1. Ikdienā jālieto pilnvērtīgs, daudzveidīgs uzturs,
priekšroku dodot vairāk augu, nevis dzīvnieku izcelsmes
produktiem.
Augu izcelsmes produkti – kartupeļi, graudaugi, dārzeņi, augļi un
ogas ir dabīgi bagāti ar ogļhidrātiem, šķiedrvielām un
mikrouzturvielām un, uzņemti pietiekošā daudzumā, nodrošina
organismu ar daudzām augšanai un optimālai veselībai nepieciešamām
uzturvielām.
Pākšaugi un dzīvnieku valsts izcelsmes produkti – piena produkti,
gaļa un zivis - nodrošina organismu ar tam nepieciešamajām
olbaltumvielām un taukiem.
2. Vairākas reizes dienā uzturā jālieto maize, graudaugu
produkti, vai kartupeļi. Pusaudžiem ar ogļhidrātiem
jāsaņem vairāk nekā 50% no kopējā dienas enerģijas daudzuma. Ir
trīs galvenās uzturvielas – ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki.
Ogļhidrātu uzdevums ir nodrošināt organismu ar enerģiju.
Ogļhidrātiem ir jānodrošina vismaz 55% no ikdienā nepieciešamās
enerģijas. Ir svarīgi uzturēt līdzsvaru starp kaloriju uzņemšanu un
to izlietošanu. Uzturs, kurā ir optimāls ogļhidrātu daudzums,
novērš tauku uzkrāšanos organismā. Lietojot veselīgus produktus
(graudaugi, kartupeļi, dārzeņi u.c.), kas satur ogļhidrātus,
vienlaicīgi organismam tiek nodrošināti gan enerģija, gan daudz
šķiedrvielu, olbaltumvielu, minerālvielu (kālijs, kalcijs, magnijs)
un vitamīnu (C vitamīns, folskābe, B6 vitamīns, karotinoīdi).
Graudaugu produktu (īpaši pilngraudu) lietošana uzturā līdz pat 30%
samazina sirds asinsvadu un dažu onkoloģisko slimību risku.
Pusaudžu uztura pamatā jāveicina pilngraudu produktu lietošana.
Jāatceras, ka pilnvērtīgs uzturs ir nozīmīgs arī smadzeņu un prāta
spēju attīstībai.
Ieteicamais maizes un graudaugu produktu daudzums četras līdz sešas
porcijas dienā. Vienas porcijas piemērs:
vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis 80g – 95g
vārīti kartupeļi ar mizu 100g – 120g
maizes šķēle un graudaugi 40g – 60g
brokastu pārslas (bez cukura) 70g – 80g
makaroni, spageti vai nūdeles
(pilngraudu) 75g – 95g (gatava produkta)
griķi, putraimi vai rīsi 65g – 80g (gatava produkta)
3. Vairākas reizes dienā jālieto uzturā dažādi dārzeņi un
augļi, vēlams, svaigi un Latvijā audzēti. Augļos un
dārzeņos ir maz tauku, tādējādi tie palīdz kontrolēt ķermeņa svaru.
Svaigu augļu un dārzeņu pieejamība ir atkarīga no gadalaika, bet ir
iespējams visa gada garumā iegādāties saldētus, žāvētus un
konservētus dārzeņus un augļus. Iegādājoties konservus, jāizvēlas
tādus, kuros ir neliels tauku, eļļas, cukura un sāls daudzums.
Iespēju robežās jāizvēlas vietējos, ekoloģiski tīrus produktus.
Dārzeņi un augļi būtu jālieto uzturā četras līdz piecas porcijas
dienā.
Vienas porcijas piemērs:
Dārzeņi
Zirņi, zaļās pupiņas, kukurūza, 35g – 50g
Dārzeņi, burkāni, puķkāposti, brokoļi,
kāposti, spināti, lapu salāti 40g – 50g
Termiski apstrādātās pupiņas 60g – 80g
Kāpostu salāti 25g – 35g
Salātu dārzeņi 40g – 50g
Dārzeņu zupa 150g – 170g
Augļi
Āboli, bumbieri, lielie banāni 50g – 100g
Augļu salāti 40g – 70g
Augļu sula 100 ml
Žāvēti augļi 15g – 20g
4. Ieteicams uzturā lietot vairāk pupiņu, pākšaugu, lēcu, zivju, bet mazāk dzīvnieku valsts izcelsmes produktu. Pākšaugi, pupiņas, lēcas un rieksti, gaļa (arī putnu), zivis un olas ir nozīmīgs olbaltumvielu un dzelzs avots pusaudžu uzturā. Pusaudžu uzturā ieteicams iekļaut tikai liesu gaļu, redzamos taukus nepieciešams rūpīgi noņemt. Gaļas izstrādājumi, piemēram, cīsiņi, desas, gaļas konservi parasti satur augstu tauku un sāls daudzumu, tāpēc pusaudžu uzturā tos vēlams aizstāt ar svaigi pagatavotiem pākšaugiem, pupiņām, lēcām, zivīm, olām, putnu gaļu vai liesu gaļu. Ieteicamais pusaudžu uzturā lietojamo gaļas un citu olbaltumvielām bagātu produktu daudzums dienā ir divas porcijas.
Vienas porcijas piemērs:
Sarkanā gaļa (termiski apstrādāta):
Jēra, liellopu, cūkas gaļa un veģetārie gaļas aizvietotāji 40g -
50g *
Aknas 60 g
Zivs (termiski apstrādātas) 50 g – 70 g
Vārītas kaltētas pupiņas, zirņi, lēcas 200 g
Rieksti vai sēklas 75g - 100g
* Gaļas daudzums var tikt samazināts proporcionāli palielinot kādu
citu olbaltumvielu avotu, piemērām, pupiņas.
5. Ieteicams kontrolēt tauku daudzumu uzturā.
Tauki palīdz nodrošināt fiziski aktīva un augoša pusaudža organismu
ar nepieciešamo enerģiju.
Pusaudža organismam nepieciešamās taukvielas tiek uzņemtas ar visām
iepriekš minētajām pārtikas produktu grupām, kā arī ar taukvielām,
kas tiek izmantotas ēdienu pagatavošanai. Ar taukiem dienā jāuzņem
līdz 35% no kopīgā enerģijas daudzuma, no tiem 90% jābūt augu
izcelsmes taukiem. Nelietojiet pārkarsētus un vairākkārt karsētus
taukus ēdiena pagatavošanai. Pārkarsētos taukos veidojas
kancerogēnas vielas. Turklāt karsēšanas laikā taukos samazinās
bioloģiski aktīvo vielu daudzums. Lai nepārsniegtu tauku ieteicamo
normu pusaudža uzturā, gatavojot salātus, izmanto augu eļļu,
jogurtu vai augļu (piemēram, citronu) sulu. Nelietojiet salātu
pagatavošanai salātu mērces, krējumu vai majonēzi ar lielu tauku
saturu.
6. Ieteicams regulāri lietot uzturā piena produktus ar zemu
tauku saturu. Lielākā daļa piena un piena produktu satur
daudz vērtīgu uzturvielu - kalciju, olbaltumvielas, u.c. Pusaudžiem
ieteicams uzturā lietot piena produktus regulāri, jo tie ir
nepieciešami kaulu, zobu attīstībai un šūnu vielu maiņai (vairāk
kalcija ir cietākos sieros). Jāatceras, ka kalcijs sastopams visos
piena produktos, bet krējumā tā ir vismazāk, savukārt, tauku tajā
salīdzinoši daudz. Vēlams pienu un piena produktus lietot uzturā
divas līdz trīs porcijas dienā.
Vienas porcijas piemērs:
Piens ar samazinātu tauku saturu (2%) 100 ml
Jogurts ar samazinātu tauku saturu (2%) 100 ml
Siers 60 g
Biezpiens 125 ml
7. Ieteicams kontrolēt cukura daudzumu uzturā.
Produkti var saturēt daudz dažāda veida cukurus. Ja kāds no cukura
veidiem atrodas rūpnieciski ražotā produktā, tam jābūt norādītam uz
iesaiņojuma. Bez tam cukuru lieto arī ēdienu gatavošanā kā
konservējošu un biezinošu vielu, arī kā piedevu, cepot. Šī iemesla
dēļ rūpnieciski ražoti produkti satur tā saukto "slēpto cukuru".
Cukuram būtu jādod ne vairāk kā 10% no dienas enerģijas daudzuma.
Piemēram, 100g kūkas var saturēt aptuveni 30 g cukura un 300 ml
bezalkoholiskā dzēriena var būt ap 40 g cukura, kas ir attiecīgi
120 kcal/501 kJ un 160 kcal/668 kJ. Vairums saldo brokastu pārslu
satur 37% cukura 100 g produkta, kas ir ļoti daudz. Neviens no šiem
cukura veidiem nav nepieciešams veselīgā uzturā. Tā kā cukurs dod
tikai enerģiju, to droši var izslēgt no uztura, nenodarot nekādu
ļaunumu veselībai.
Cukura aizvietotāji, piemēram, saharīns, ciklamāts un aspartāms, ir
mākslīgie saldinātāji un tos parasti pievieno ēdieniem, lai
saldinātu garšu. Vairums no tiem nebojā zobus un tie satur maz
kaloriju, tādejādi tie ir noderīgi gan diabēta slimniekiem, gan
pusaudžiem ar paaugstinātu ķermeņa masu, bet nav uzskatāmi par
veselīgiem produktiem. Tomēr pareizāk būtu saprast, ka katram
produktam ir tikai tam vien piemītoša garša, un mēģināt vispār
atradināties no saldinātu produktu lietošanas.
Dažos produktos ar marķējumu "zems cukura līmenis", ir augsts tauku
saturs un tie ir enerģētiski bagāti. Pusaudži kļūdaini domā, ka
pietiek lietot šādus produktus, lai samazinātu ķermeņa masu.
Nesamazinot uzņemto uztura enerģētisko vērtību un nepalielinot
fizisko slodzi, cukura aizstājēju lietošana veselības stāvokli
neuzlabos.
8. Kontrolējiet sāls daudzumu uzturā. Ir
zinātniski pierādīts, ka gan paaugstināts asinsspiediens, gan
saslimstība ar sirds - asinsvadu slimībām un kuņģa vēzi ir saistīta
ar pārmērīgu sāls patēriņu. Ikdienā sāls patēriņam nevajadzētu būt
lielākam par 5 g, ieskaitot sāli, kas tiek uzņemts ar maizi un
gatavajiem produktiem.
9. Gatavojot ēdienus jāievēro pārtikas drošuma un higiēnas
nosacījumus. Jēlai gaļai un zivīm nepieciešama īpaša
pieeja, jo uz to virsmas vienmēr ir mikroorganismi. Piemērota
pagatavošana padarīs šos produktus drošus lietošanai. Ļoti svarīgi
ir nepieļaut jēlu produktu kontaktu ar produktiem, kuri jau ir
gatavi lietošanai. Arī produktu uzglabāšana atbilstošā temperatūrā
samazina mikroorganismu un to toksīnu vairošanās iespēju. Visi ātri
bojājošies produkti uzglabājami vēsā vietā. Gatavošanas procesā
mikroorganismi iet bojā un karstums novērš baktēriju
vairošanos.
Optimāli ēdiens jālieto uzturā tūlīt pēc tā pagatavošanas. Ja
ēdiens ir lietojams uzturā termiski nepastrādātā veidā, tas jālieto
tūlīt pēc pagatavošanas. Labākā vieta ēdiena uzglabāšanai ir
ledusskapis.
10. Brokastis – svarīgākā ēdienreize. Brokastis ir
neatņemama ēdienreize. Brokastis dod startu organisma vielu maiņas
procesiem. Nakts laikā, organismam atrodoties miegā, vielu maiņa
kļūst lēnāka, tāpēc brokastis nodrošina organismu ar neaizstājamām
uzturvielām, paaugstina vielu maiņu, tādējādi ir viegli uzsākt
dienu. Brokastis palīdzēs saglabāt sāta sajūtu līdz pusdienu laikam
un nebūs nepieciešamības pirkt uzkodas jau ceļā uz skolu.
Veselīgie brokastu produkti:
- graudaugu izstrādājumi ar pienu;
- tostermaize;
- apcepts šķiņķis, salāti;
- medus;
- augļi, ogas, rīvēti dārzeņi;
- šķidrums - ūdens, piens, augļu sulas, tēja.
Ieteikumi brokastojot:
- ja nav ēstgribas, jāatceras, ka labāk ir ieēst nedaudz, nekā
neēst nemaz;
- ēdiet brokastis katru rītu un mēģiniet tās dažādot;
- ja nav daudz laika, jāēd augļus vai sviestmaizi;
- jāatceras par šķidruma uzņemšanu - augļu sulu, pienu, ūdeni, tēju
vai kakao;
- brokastis palīdzēs koncentrēties mācībām klasē;
- brokastīm paredzētos produktus vēlams tikai uzkarsēt un nevis
pārmērīgi sacept uz pannas.
Avots: Veselības ministrija