Vai naudu pedagogu un skolas apdāvināšanai var skaitīt kontā?

Tuvojoties izlaidumu laikam, vecāki, kuri vēlas pateikties pedagogiem par ieguldīto darbu viņu bērnu audzināšanā un izglītošanā, rosina vākt naudu kopējai kolektīva dāvanai. Vai Valsts ieņēmumu dienestam pret nav iebildumu?
Pateikties audzinātājai par ieguldīto darbu skolēnu audzināšanā ar ziediem un dāvanu ir viena no gadiem koptām tradīcijām.

FOTO: Shutterstock.com

Pateikties audzinātājai par ieguldīto darbu skolēnu audzināšanā ar ziediem un dāvanu ir viena no gadiem koptām tradīcijām.

“Visērtāk un ātrāk naudu skolotāja dāvanai būtu savākt bankas kontā, pārējiem vecākiem veicot pārskaitījumu. Taču esmu pašnodarbinātā un uztraucos, vai Valsts ieņēmumu dienests šādai pēkšņai naudas plūsmai nepievērsīs pastiprinātu uzmanību,” stāsta kāda devītklasnieka mamma. Par to uztraucas arī vairāku citu absolventu vecāki, tajā skaitā, tādi, kuri ir valsts amatpersonas.

 

Situāciju lūdzām skaidrot Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļai.

 

Vai kopēja naudas vākšana skolotāju, audzinātāju, izglītības iestādes dāvanām pēc brīvprātības principa ir likumīga, vai arī par to var draudēt kādas sankcijas?

Ziedojumi izglītības iestādēm un dāvinājumi skolotājiem un audzinātājiem ir brīvprātīga vecāku labās gribas izpausme.

 

Ja naudu vāc kāds no vecākiem, kas ir, piemēram, pašnodarbinātais, vai viņam ir jāuztraucas, ka Valsts ieņēmumu dienests pievērsīs uzmanību šādai naudas plūsmai?

Nav nozīmes tam, vai naudu vāc cilvēks, kuram ir reģistrēta saimnieciska darbība vai arī kāds cits, kurš nav pašnodarbinātais. 

 

Svarīgi saglabāt un vajadzības gadījumā spēt parādīt dokumentālus apliecinājumus tam, ka kolektīvi savāktā naudiņa ir izlietota paredzētājam mērķim. 

 

Reklāma
Reklāma

Taču saimnieciskas darbības veicējam, mikrouznēmumu nodokļa maksātājam, kurš lieto saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) kontu, gan jāatceras, ka to nevajadzētu izmantot šāda veida pārskaitījumu saņemšanai. SDI konts ir radīts tam, lai saimnieciskās darbības veicējam būtu pašam jāveic pēc iespējas mazāk darbību. 

 

Līdz ar to mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas aizpildīšanu, kā arī valsts budžetā maksājamo summu aprēķināšanu un pārskaitīšanu uzņēmēja vietā veic banka. Ja dāvinājumam paredzētie naudas līdzekļi tiks pārskatīti uz SDI kontu, banka bez paša saimnieciskās darbības veicēja līdzdalības automātiski aprēķinās un samaksās nodokli budžetā.

 

Tātad – saimnieciskās darbības veicējiem nevajadzētu pieņemt naudu tajā kontā, ko ikdienā lieto tam, lai nodrošinātu darījumus ar klientiem un darījumu partneriem.

 

Kā pareizi noformēt pārskaitījumu, lai vecākam nesanāktu nepatikšanas?

Vislabāk būtu pārskaitījumā norādīt nevis vispārīgu tekstu, kā “nauda”, bet konkrētu maksājuma mērķi – kādam nolūkam šī nauda paredzēta.

 

Vai ir noteikts limits, cik daudz naudas šādā veidā drīkst savākt?

Nodokļu normatīvie akti to nenosaka.

Saistītie raksti