Fizioterapeita ieteikumi skolas somas izvēlei: cik platām jābūt lencēm, cik tā drīkst būt liela un smaga

“Soma skolēnam ir jāizvēlas ne tikai pēc vizuālā izskata, bet arī, ņemot vērā, cik tā būs ērta un ergonomiska lietošanai dienu no dienas,” saka sertificēta fizioterapeite, Rimi Bērniem eksperte Jekaterina Bovtramoviča. Speciāliste uzskaita būtiskus parametrus, kas ir jāņem vērā.
Izvēlētā mugursoma nedrīkst būt pārāk liela: augšējā daļa nedrīkst spiest uz kaklu, apakšējā – uz jostas vietu.

FOTO: Publicitātes foto

Izvēlētā mugursoma nedrīkst būt pārāk liela: augšējā daļa nedrīkst spiest uz kaklu, apakšējā – uz jostas vietu.

Somas lences 

Mugursomas lencēm ir jābūt tādām, kas rada ērtu, komfortablu sajūtu – neizraisa spiedienu uz pleciem, muguru. Vislabāk, ja lences ir polsterētas – tās nerīvēs, neberzīs plecus, ja soma būs smagāka, kā arī vienmērīgi sadalīs mugursomas svaru uz ķermeni, nodrošinot pietiekamu atbalstu. Ikdienā bērnam jāmāca mugursomu nest uz abiem pleciem – izmantojot abas lences. Somas regulāra nešana uz viena pleca rada asimetriju mugurai un nevienmērīgu slodzes sadali uz mugurkaulu.

Lenču izmēri: lencei uz pleca jābūt ne šaurākai par 3,5–4 cm. Lences lejas daļā – ne šaurākai par 2–2,5 cm. Vispārējais ieteicamais lences garums ir 60–70 cm. Lencēm jābūt labi ventilējošām, polsterētām.

 

Somas izmērs un svars 

“Izvēlētā mugursoma nedrīkst būt pārāk liela: augšējā daļa nedrīkst spiest uz kaklu, apakšējā – uz jostas vietu. Mugursomai ir cieši jāpieguļ pie muguras, lai tiktu mazināta slodze uz mugurkaulu,” pamāca Rimi Bērniem eksperte Jekaterina Bovtramoviča. 

 

“Mugursomas pareizo izmēru ērti var noteikt, uzliekot somu bērnam plecos, – tās lejas daļai vajadzētu būt aptuveni 2 centimetru augstumā virs sēžamvietas. Tādējādi ergonomiskāk sadalīsies slodze uz mugurkaulu. Ja soma ir zemu uz jostas daļas, tas veicina bērna liekšanos uz priekšu, attiecīgi slodze jostas daļā pieaug un ilgtermiņā var rasties sāpes.”

 

Somas vēlamie parametri attiecībā pret bērna vecumu un augumu

  • 3–6 gadi, augums līdz 110 cm: somas augstums 30–35 cm; mugursomas svars nedrīkst pārsniegt 10% no bērna svara;
  • 6–9 gadi, augums 110–130 cm: somas augstums 35–40 cm; Mugursomas svars nedrīkst pārsniegt 10–15 cm no bērna svara. Skolēniem, kas jaunāki par 9 gadiem, optimālais somas svars ir 2,5–3,5 kg;
  • 9–12 gadi, augums 130–150 cm: somas augstums 40–45 cm; Mugursomas svars nedrīkst pārsniegt 15 % no bērna svara. Skolēniem vecumā no 9 līdz 11 gadiem somas optimālais svars ir 3,5–4 kg;
  • 12–18 gadi, augums 150 cm+: somas augstums 45–50 cm; Mugursomas svars nedrīkst pārsniegt 15–20 % no bērna svara. Skolēniem vecumā no 12 līdz 13 gadiem somas optimālais svars ir 4–4,5 kg. Skolēniem vecumā no 14 līdz 15 gadiem somas optimālais svars ir 4,5–5 kg. Skolēniem, kam ir 16 gadu un vairāk, somas optimālais svars ir 5 kg, pieļaujamas arī smagākas.


“Ir ļoti ieteicams, lai vecāki seko līdzi bērna skolas somas svaram – īpaši tas attiecas uz sākumskolēniem. Bērns aug un attīstās, un papildu slodze uz mugurkaulu pavisam noteikti nav vajadzīga,” norāda fizioterapeite. “Vecāki bērna somu ik pa laikam var nosvērt, atceroties, ka pirmo klašu skolēniem tās svaram nevajadzētu būt lielākam par 10–15 % no bērna ķermeņa svara.”

Reklāma
Reklāma

 

Somas muguras daļa

Somas mugurējai daļai ir jābūt no stingra, polsterēta materiāla. Polsterēts ieliktnis muguras daļā lieliski atbalsta bērna muguru, samazina somas berzēšanos pret muguru un nodrošina komfortablu mugursomas valkāšanu. Turklāt polsterējums ir viegls, izturīgs, nedeformējas un labi panes temperatūras un laika maiņas, kā arī ir viegli kopjams. “Kvalitatīvās mugursomās šāds ieliktnis izveidots tā, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju, novēršot muguras svīšanu,” teic eksperte.

 

Pārrunā ar bērnu somas pareizu lietošanu! 

Soma ir neatņemama skolēna dienas sastāvdaļa – tā ir līdzi katru dienu un pašam saviem spēkiem tā ir jānēsā ilgas stundas. Tāpēc ir vairāki būtiski aspekti, kas par somas nēsāšanu jāatgādina ne vien pirmo klašu skolēniem, bet arī pusaudžiem. 
 

Soma jānes uz abiem pleciem. Izstāsti bērnam, kāpēc ir svarīgi somu ikdienā nest uz abiem pleciem! Regulāra somas nešana uz viena pleca var nopietni ietekmēt bērna nākotnes veselību. Ja ilgstoši nes somu uz viena pleca, tas var veidot plecu asimetriju, radīt sāpes kakla muskuļos un pat izraisīt galvassāpes. Ilgtermiņā var tikt ietekmēta kopējā stāja, rasties stājas asimetrija un veidoties muskuļu disbalanss. Ja somu nēsā uz abiem pleciem, somas svara izraisītā slodze uz mugurkaulu sadalās vienmērīgi, mazinot deformācijas risku. 
 

Regulāri jārūpējas par somas svaru. Izskaidro bērnam un atgādini pusaudzim, ka somas liels svars nelabvēlīgi ietekmē veselību, it īpaši muguras veselību un stāju; var veicināt nogurumu un  ķermena vispārējo diskomfortu. Tāpēc soma regulāri pilnībā jāizkrāmē, lai pārliecinātos, ka tajā nav palicis kaut kas, kas mācībām vairs nav nepieciešams, taču lieki palielina somas svaru. Ja soma ir ļoti smaga, ir jāmeklē risinājumi – varbūt daļu grāmatu ir iespējams atstāt skolā un nav jānēsā līdzi? Padomu noteikti var jautāt arī klases audzinātājam.

Somai jāpieliek atstarotāji. Ja somā nav iestrādāti atstarotāji, aprīkojiet somu ar tiem paši – to lietošana būtiski palielina bērna redzamību ne vien tumšajā laikā, bet arī krēslas stundās, rīta agrumā, miglā. Ir jauki ļaut bērnam izvēlēties atstarotājus savai somai – jo vairāk tie viņam patiks, jo mazāka varbūtība, ka tie kādā brīdī tiks noņemti. 

Saistītie raksti