Eksperte: Vecākiem svarīgi ar bērniem pārrunāt un nodibināt ierīču lietošanas noteikumus

Šī gada pirmajā pusgadā pieprasījums pēc bērnu drošības pulksteņiem ir pieaudzis par 43 %, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, liecina elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite Latvija” apkopotie dati. Uzņēmuma eksperts Roberts Birnbaums atzīmē, ka arvien vairāk vecāku izvēlas šos pulksteņus kā risinājumu bērnu drošībai un ikdienas saziņai. Īpaši aktuāli tie ir vecākiem, kuriem ir sākumskolas vecuma bērni, kuri uzsāk skolas gaitas un arvien vairāk laikā pavada patstāvīgi. Vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” eksperte, zinātņu doktore Sabīne Bērziņa norāda, ka bērnu drošības pulksteņa galvenā priekšrocība ir iespēja īstenot vecāku pamatvajadzību – nodrošināt sava bērna drošību, tai skaitā sazinoties un noskaidrojot bērna atrašanās vietu.
Arvien vairāk vecāku meklē risinājumus, kas ļauj bērniem būt mobilākiem, taču vienlaikus nodrošina vecākiem sirdsmieru par atvašu gaitām.

FOTO: Publicitātes foto

Arvien vairāk vecāku meklē risinājumus, kas ļauj bērniem būt mobilākiem, taču vienlaikus nodrošina vecākiem sirdsmieru par atvašu gaitām.

Arvien vairāk vecāku meklē risinājumus, kas ļauj bērniem būt mobilākiem, taču vienlaikus nodrošina vecākiem sirdsmieru par atvašu gaitām. Bērnu drošības pulksteņa funkcijas, piemēram, GPS atrašanās vietas noteikšana un SOS poga, ļauj sekot bērnu atrašanās vietai un ātri reaģēt ārkārtas situācijās. Šie pulksteņi kļūst arī par saziņas alternatīvu, kas ir īpaši piemērota sākumskolas vecuma bērniem, kuriem vēl ir jāmācās mobilo telefonu lietošanas noteikumi.

 

“Proti, skolas laikā mobilajam telefonam ir jāatrodas somā, un nereti bērni pēc mācībām aizmirst tam ieslēgt skaņu vai pašu ierīci, kādēļ sazināties var būt neiespējami. Turpretim drošības pulkstenis ir vienmēr pieejams saziņas rīks. Turklāt tas ļauj bērnam sākt iepazīties ar tehnoloģijām, apgūstot pamata ierīces lietošanas prasmes, piemēram, lietošanas funkcijas, noteikumus, sekošanu līdzi uzlādei. Kādam tas var nostiprināt zināšanas arī par mobilo ierīču lietošanas noteikumiem, bet citam – kopumā būt pirmais solis ceļā uz mobilā telefona iegādi,” stāsta Roberts Birnbaums, “Bite Latvija” ierīču komercijas vadītājs.

 

Uzņēmuma eksperts papildina, ka vecāki īpaši novērtē trīs galvenās bērnu drošības pulksteņa funkcijas:

  1. Pirmkārt, lokācijas noteikšanu, kas ļauj sekot bērna atrašanās vietai, sniedzot vecākiem mieru par bērnu drošību, skolas un ārpusstundu nodarbību apmeklējumu.
  2. Otrkārt, SOS poga, kuru nospiežot automātiski tiek izsaukti prioritārie tālruņa numuri, piemēram, tas var būt zvans kādam no vecākiem. Ja pirmais numurs neatbild, zvans tiek pāradresēts nākamajam, proti, ja mamma nav sasniedzama, zvans tiek veikts tētim.
  3. Un, treškārt, telefona grāmata, kas ļauj bērniem sazināties tikai ar tiem numuriem, kurus vecāki ir ievadījuši aplikācijā, nodrošinot aizsardzību pret nevēlamiem zvaniem.

 

Vecākiem svarīgi ar bērniem pārrunāt un nodibināt ierīču lietošanas noteikumus

Arī vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” eksperte, zinātņu doktore Sabīne Bērziņa norāda, ka bērnu drošības pulksteņa galvenā priekšrocība ir iespēja īstenot vecāku pamatvajadzību  – nodrošināt sava bērna drošību, tai skaitā sazinoties un noskaidrojot bērna atrašanās vietu. Vienlaikus arī bērnam ir svarīga iespēja sazināties ar vecākiem gan drošības nolūkos, gan arī kopumā, lai uzturētu ciešu kontaktu. 

 

Reklāma
Reklāma

Turpina S. Bērziņa: “Bieži vien šādi pulksteņi veicina saikni starp bērnu un vecāku, jo vecāks var bērnu uzmundrināt kādā grūtākā skolas dienā, un bērns var sazināties ar vecāku, kad jūtas nedroši. Taču jāņem vērā, ka šī ierīce bērniem vienlaikus kalpo arī kā izklaides avots un iespēja socializēties ar citiem draugiem, tāpēc vecākiem jāuzstāda skaidri noteikumi par to, kādām funkcijām un cik ilgi bērns var piekļūt skolas laikā un pēc skolas. Piemēram, saziņas funkcija ar vecākiem var tikt izmantota skolas laikā, taču izklaides un socializēšanās ar draugiem attālināti tikai mājās pēc skolas un ne uz ielas, kur uzmanības novēršana var apdraudēt drošību.”

 

Psiholoģe papildina, ka vecākiem ir jāapsver vecumposms, kurā ierīci bērnam izsniegt. Sākumā tā galvenokārt kalpo praktiskām vajadzībām, piemēram, bērna drošībai, kad viņš vienatnē dodas no skolas uz kādu citu vietu, tikmēr šādas ierīces lietošanas beigu periods iezīmējas ap 11 gadu vecumu, jo bērnu šajā posmā sāk uztraukt vecāku iespēja vērot bērnu jebkurā brīdī, turklāt viņi pārstāj šīs ierīces lietot konkrētos brīžos, piemēram, esot kopā ar draugiem. “Būtībā arī ap šo vecumu būtu vēlams pāriet uz cita veida saziņu, kur vecākam ir mazāka vienpusēja uzraudzības iespēja, un bērns ir līdzatbildīgs par savu drošību un saziņu ar vecākiem,” skaidro S. Bērziņa.

Šogad augsts pieprasījums pēc bērnu drošības pulksteņiem visas vasaras garumā

Lai arī augusts ir intensīvākais laiks bērnu drošības pulksteņu iegādei, jo vecāki sagatavo bērnus jaunajam mācību gadam, arī citos periodos, piemēram, maijā, kad sākas vasaras brīvlaiks, un decembrī, kad tiek iegādātas svētku dāvanas, ir novērojams izteikts pārdošanas apjoma pieaugums.

 

“Šajos mēnešos pārdošanas apjomi palielinās vidēji par 300 %. Jāsaka gan, ka šogad, atšķirībā no citiem gadiem, vecāki bērnu drošības pulksteņus iegādājas savlaicīgi — ne vien augustā, bet arī visas vasaras garumā. Tas nozīmē, ka vecāki arvien vairāk izprot bērnu drošības pulksteņu priekšrocības,” norāda R. Birnbaums.

Saistītie raksti