Bērns maina dzīvesvietu, pārceļoties no mātes pie tēva. Vai pabalsts “seko” automātiski?

Drauga 16 gadus vecā meita visu laiku dzīvoja pie mātes, bet nu ir izteikusi vēlēšanos pārcelties pie viņa, stāsta portāla lasītāja Elīna. Vīrietim ir vēl divi pieauguši bērni no citām attiecībām. Viņa vēlas zināt, vai ģimenes valsts pabalsts pienāksies 225 eiro kā par trešo bērnu?
Pabalsta apmērs atkarīgs no ģimenē audzināmo bērnu skaita, nevis no vecāku kopējā bērnu skaita.

FOTO: Shutterstock.com

Pabalsta apmērs atkarīgs no ģimenē audzināmo bērnu skaita, nevis no vecāku kopējā bērnu skaita.

Atbild Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine:

 

“Ģimenes valsts pabalstu par bērnu piešķir vienam no vecākiem, pamatojoties uz iesniegumu VSAA par pabalsta piešķiršanu. Apmērs atkarīgs no tā, par cik audzināmiem bērniem persona saņem pabalstu.

 

Ģimenes valsts pabalstu piešķir personai, kura audzina bērnu vecumā no viena gada līdz 16 gadiem vai vecāku par 16 gadiem, ja viņš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir līdz dienai, kad bērns sasniedz 20 gadu vecumu vai stājas laulībā.

 

Reklāma
Reklāma

Tātad – nosakot pabalsta apmēru, ņem vērā bērnu skaitu, par kuriem konkrētais cilvēks saņem pabalstu. Ja to saņem par vienu bērnu, apmērs ir 25 eiro mēnesī, ja par diviem – 100 eiro mēnesī, par trim bērniem – 225 eiro mēnesī, par četriem un vairāk – 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

 

Konkrētajā gadījumā bērna mātei VSAA jāiesniedz iesniegums par atteikšanos no pabalsta saņemšanas par meitu, bet meitas tēvam jāiesniedz iesniegums par pabalsta piešķiršanu. Ja bērnu tēvs nesaņem pabalstu par diviem pieaugušajiem bērniem, tad viņam par trešo bērnu pienāksies 25 eiro mēnesī.”

Saistītie raksti