Kampaņas "Apturēsim mobingu skolās!" ziedojums sasniedz vairāk kā 62 000 skolēnu

Pateicoties sabiedrības lielajai atsaucībai, arī šogad zīmola “Head&Shoulders” rīkotās kampaņas "Apturēsim mobingu skolās!" ziedojums sasniedz vairāk kā 62 000 skolēnu visā Latvijā, un turklāt bērni un jaunieši kampaņas laikā paši radījuši idejas, kā novērst fizisko un emocionālo vardarbību skolās.
Rīgas Juglas vidusskolas 8.c klase kopā ar kampaņas vēstnesi Piparu.

FOTO: Publicitātes foto

Rīgas Juglas vidusskolas 8.c klase kopā ar kampaņas vēstnesi Piparu.

Par ziedojuma kampaņā iegūtajiem līdzekļiem sociālais uzņēmums “Esi/ emocionālā, sociālā intelekta centrs” 125 klašu audzinātājiem dažādās Latvijas skolas nogādā speciāli veidotus grāmatu komplektus, kas attīsta un pilnveido skolēnu sociāli emocionālās prasmes un tādējādi palīdz novērst mobingu. Tāpat par kampaņā iegūtajiem līdzekļiem “Esi/ centrs” novadījis mācību kursu 15 klašu audzinātājiem, kur viņi apguva emocionālās inteliģences trenera prasmes un tehnikas, ko pielietot dažādās situācijās skolas vidē.

 

Izglītojošo materiālu komplekts, kas tiek nogādāts skolām, sastāv no sešām grāmatām, kur apkopotas pedagogu un psihologu metodes kā spēles emocionālās inteliģences attīstībai. Tās palīdz skolēniem un arī pašiem skolotājiem pilnveidot komunikācijas prasmes, mērķtiecību, emociju, jūtu izpausmes un nostiprina to pašregulāciju. Grāmatas ir lielisks un praktisks instruments pedagogiem, risinot dažādās mobinga situācijas skolās.


“Esi/ centrs”grāmatu komplektus saņem arī Rīgas Juglas vidusskola Foto: publicitātes  

 

Savukārt “Esi/ centrs” rīkotajās mācībās klašu audzinātāji modelēja visdažādākās mobinga situācijas un praktizēja, kā reāli strādā grāmatu komplektos iekļautās spēles un metodes. Apmācītie treneri – pedagogi turpmāk vadīs nodarbības klasēm savās un citās mācību iestādēs, kā arī šo 15 klašu audzinātāju vadībā skolēni jau ir izstrādājuši risinājumus, kā novērst mobingu klasē un skolā kopumā. SOS telefonu numuri un mobilās aplikācijas, kur vērsties mobinga situācijās, dusmu izlādes istaba, komandu un lomu spēles – empātijas eksperimenti, vairāk kopīgu klases pasākumu, emociju kartes, uzvedības paškontroles siena, pārgājiens “Kilometrs pret mobingu”, vairāk sarunu par dzīvi – šīs ir tikai dažas no skolēnu idejām, kuras viņi saredz kā risinājumu un vēlētos ievest savās skolās.  


Rīgas Juglas vidusskolas 8.c klases skolēni prezentē savas idejas mobinga novēršanai skolās Foto: publicitātes 

 

“Skolēni pozitīvi vērtēja nodarbības, uzsverot, ka tās palīdzēja labāk saprast, kā veidot veselīgas attiecības ar vienaudžiem un efektīvi risināt konfliktus. Uzdevumi no “Esi/ centrs” gramātām lika viņiem aizdomāties par savām jūtām, par savu vērtību pasaulē, par to, kāpēc cilvēkiem ir atšķirīgas domas un idejas. Viņi uzsvēra, ka pret mobinga plāna izstrāde bija vērtīgs process, jo viņiem tika dota iespēja kopīgi rast risinājumus aktuālām problēmām, ar kurām saskaras skolā. Daži skolēni atzīmēja, ka būtu lietderīgi šādas nodarbības rīkot regulāri klasēs, kur mācās pusaudži,” ar skolēnu atsauksmēs pēc novadītās nodarbības dalās Jēkabpils 2. vidusskolas 10.klases audzinātāja, “Esi/ centrs” trenere Jeļena Graudiņa.

Reklāma
Reklāma

 

Kampaņu ar tēmturi #PlecuPiePleca no 13. augusta līdz 23. septembrim organizēja zīmols „Head&Shoulders” sadarbībā ar sociālo uzņēmumu „Esi/ centrs”.  Kampaņas laikā katra nopirktā „Head&Shoulders” produkcijas pudele nozīmēja ziedojumu viena skolēna sociāli emocionālo prasmju pilnveidošanai.

 

Uzsākot šī gada kampaņu “Apturēsim mobingu skolās!”, „Esi/ centrs” veica vecāku un pašu skolēnu aptauju, kas atklāja, ka emocionālā un fiziskā vardarbība skolās vai saskare ar to internetā raisa dusmas un bezspēcības sajūtu, arī nomāktību, sāpes, asaras, bailes un pat domas par pašnāvību. Nereti tas ir iemesls mainīt skolu vai pāriet uz tālmācību.  

 

Iemesli mobingam pret vienaudzi var būt visdažādākie – sākot no nepietiekamas higiēnas, tostarp blaugznām (starptautisku pētījumu dati pat liecina, ka tā ir problēma katram trešajam jaunietim skolā) līdz bērna citādajai uzvedībai, no citiem atšķirīgām interesēm vai izskatam.  

 

Vairāk par “Esi/centrs” darbu iespējams uzzināt mājas lapā www.esicentrs.lv.  

Rīgas Juglas vidusskolas skolēni un skolotāji kopā ar kampaņas vēstnesi Piparu un “Esi/ centrs” vadītāju Madaru Mickeviču Foto: publicitātes 

Saistītie raksti