Kāpēc pusaudzis smēķē un kā vecākiem to pamanīt laikus?

Cigarešu un dažādu smēķēšanas ierīču pamēģināšana pusaudžu vecumā var šķist tikai kā šim vecuma posmam raksturīga eksperimentēšana. Tomēr, kā liecina pētījumi, lielākā daļa no tiem, kas ikdienā smēķē, to uzsākuši jau pusaudžu vecumā. Tieši tāpēc ir tik svarīgi sagatavoties un ieplānot sarunu ar pusaudzi par šo tēmu, vēlams – pirms pirmās smēķēšanas pieredzes.
Līdz ar šīm smēķēšanas alternatīvām kļūst arvien grūtāk pamanīt, ka pusaudzis smēķē.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar šīm smēķēšanas alternatīvām kļūst arvien grūtāk pamanīt, ka pusaudzis smēķē.

Rakstu sērija "Bērns un atkarības" veidota sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Lai gan šķiet, ka pusaudzis nepiekrīt visam, ko pieaugušie saka, tomēr vecāku ietekme šajā vecuma posmā joprojām ir ļoti spēcīga. 
 

Pasaule mainās un tabakas industrija līdz ar to. “Smēķēšana” vairs neattiecas tikai uz tradicionālajām cigaretēm vien, bet šo smēķēšanas produktu klāsts ir strauji un būtiski paplašinājies. 

 

Smēķēšanas tendenču maiņa rada jaunus izaicinājumus – dažādas elektroniskās smēķēšanas ierīces tiek plaši lietotas jauniešu vidū, izplatoties dažādiem mītiem par tām, vienlaikus, trūkstot vēl pierādījumiem bastītas informācijas par to smēķēšanas ilgtermiņa ietekmi uz veselību. 

 

Līdz ar šīm smēķēšanas alternatīvām kļūst arvien grūtāk pamanīt, ka pusaudzis smēķē, jo nereti elektroniskās smēķēšanas ierīces, piemēram, e-cigaretes, izskatās pēc zibatmiņas jeb USB datu nesēja vai pildspalvas, tādējādi neradot asociācijas ar tradicionālajām cigaretēm. Tāpat šo elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu grūti sajust ar ožu. 
 

2019. gadā smēķēt pamēģinājusi teju puse (49 %) jauniešu vecumā no 13 līdz 15 gadiem. Regulāri (vismaz vienu vai divas dienas pēdējā mēnesā laikā) tabakas cigaretes smēķējuši 15% zēni un meitenes. Vienlaikus, par elektronisko smēķēšanas ierīču straujo izplatību jauniešu vidū liecina pētījuma rezultāti, t.i., ka 13 līdz 15 gadu vecumā elektroniskās cigaretes pamēģinājuši 51% skolēnu, bet regulāri tās lietojuši 18%.
 

Vecāku piemēra nozīmība

Iespējamība, ka pusaudzis smēķēs, ir daudz augstāka, ja smēķē viņa vecāki. Šis, no pētījumu rezultātiem izrietošais fakts, norāda uz mūsu, vecāku, piemēra būtisko ietekmi uz pusaudža lēmumu attiecībā uz smēķēšanu. Ja neņem vērā visus citus iemeslus, kāpēc pārtraukt smēķēt, ja esi smēķētājs, iespējams, ka tieši šis, pamudinās Tevi pieņemt lēmumu par tās atmešanu. 

Ja ir nepieciešams speciālista padoms šajā situācijā, aicinām vērsties pie sava ģimenes ārsta, ārsta – narkologa vai izmantot iespēju anonīmai konsultācijai pa tālruni, zvanot uz Slimību profilakses un kontroles centra tālruni alkohola, narkotisko vielu lietotāju, smēķētāju, azartspēļu spēlētāju un līdzatkarīgo personu konsultācijām: 67037333

Bet, ja tomēr smēķēšanas atmešanai vēl nepieciešams laiks, pārdomā savus smēķēšanas paradumus, uzvedību un attieksmi, pievēršot uzmanību sekojošiem ieteikumiem:

  • nesmēķē automašīnā, dzīvesvietā un bērnu priekšā, kā arī neļauj draugiem vai tuviniekiem to darīt bērna klātbūtnē, vienlaikus, tādējādi pasargājot bērnu no pasīvās smēķēšanas1 negatīvās ietekmes;
  • neatstāj cigaretes vai citas smēķēšanas ierīces bērnam redzamā un sasniedzamā vietā;
  • skaidro bērnam, ka vēlies smēķēšanu atmest un, cik grūti Tev to ir izdarīt, to patiešām cenšoties paveikt.

Protams, ja kāds vai abi no vecākiem smēķē, ir daudz grūtāk runāt par šo jautājumu. Šādā situācijā esiet atklāti, paužot neapmierinātību ar šo atkarību un stāstot, kādas negatīvas sekas (uz veselību, pašsajūtu, utml.) 

 

Tu piedzīvo. Piemēram, “Ja es varētu sākt savu dzīvi otrreiz, es nebūtu uzsācis smēķēšanu. Atmest smēķēšanu ir ļoti, ļoti grūti un es nevēlos, lai Tev būtu šim procesam jāiziet cauri. Turklāt, tagad es zinu, ko smēķēšana patiešām nodara manai veselībai.”
 

Kāpēc pusaudzis sāk smēķēt

Pusaudzis smēķēšanu var uzsākt dažādu iemeslu dēļ, kā piemēram,

  • dumpojoties pret ierasto kārtību, vecākiem;
  • vēloties piederēt konkrētai vienaudžu grupai, apkārtējo spiediens;
  • cenšoties samazināt ķermeņa svaru;
  • apliecinot sevu neatkarību un kontroli pār savu dzīvi;
  • domājot, ka visi citi smēķē, nevēloties atšķirties no pārējiem;
  • sekojot tabakas industrijas jaunumiem, piemēram, vēloties pamēģināt e-cigaretes ar dažādām kārdinošām garšām – šokolādi, mango vai piparmētrām.

Protams, kā tika minēts jau iepriekš, vecāku piemērs un loma pusaudža smēķēšanas uzsākšanā, ir ļoti nozīmīga. 
 

Šo potenciālo smēķēšanas uzsākšanas iemeslu apzināšana var palīdzēt izprast pusaudzi un tās cīņas, ar kurām viņam jāsastopas pieaugot, integrējot šo informāciju sarunā.

 

Kā un vai saruna ar pusaudzi par smēķēšanu atšķiras no sarunas par alkoholu?

Pamatprincipi noteikti saglabājas tie paši, t.i., 

  • skaidri paud savu noraidošo attieksmi pret smēķēšanu un tās aizliegumu;
  • sāc runāt par šiem jautājumiem jau no agras bērnības, protams, attiecīgajam vecuma posmam atbilstošā valodā, negaidot, kad pusaudzis jau sāk saskarties ar situācijām, kurās jāpieņem drosmīgi lēmumi;
  • jau no agrīnas bērnības ieguldi laiku un enerģiju, lai izveidotu ciešas un uz uzticību balstītas savstarpējās attiecības ar bērnu;
  • ieplāno, ka nāksies par šiem jautājumiem runāt ne reizi vien, bērnam pieaugot un mainoties viņa attieksmei, zināšanu līmenim un apkārtējās vides ietekmei.

Saistītie raksti