Kāpēc skolēnam sāp galva? Skaidrojums un vingrinājumi galvassāpju profilaksei

Bērna galvassāpes ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc vecāki vēršas pie ārsta pēc padoma. Galvassāpes bērniem var parādīties augot, un skolas vecuma bērni tās mēdz piedzīvot biežāk nekā bērnudārznieki. Kā palīdzēt skolēnam, kuru piemeklējušas galvassāpes? Sertificēta fizioterapeite, Rimi Bērniem eksperte Jekaterina Bovtramoviča skaidro, kas var veicināt galvassāpes, kā arī iesaka vingrinājumus to uzveikšanai.
Ja galvassāpes ir akūtas un ļoti stipras, tas var būt saistīts ar infekcijas saslimšanām vai gūtām traumām.

FOTO: Publicitātes foto

Ja galvassāpes ir akūtas un ļoti stipras, tas var būt saistīts ar infekcijas saslimšanām vai gūtām traumām.

“Visbiežāk bērna galvassāpēm ir labdabīgs raksturs, un, laikus vēršoties pie ārsta un atrodot diskomforta cēloni, slikto pašsajūtu ātri vien var novērst. Tomēr galvassāpes dažkārt var izraisīt kāds ļoti nopietns iemesls, tāpēc, ja bērns regulāri sūdzas par galvassāpēm, vizīte pie ārsta ir obligāta. 

 

Uzmanīga vecāku attieksme pret skolēna pašsajūtu, pareiza diagnostika un ārstēšana – tie ir galvenie aspekti, lai bērns būtu vesels,” uzsver fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča.


Biežākie galvassāpju iemesli skolēniem

“Bērnudārza vecuma bērni par galvassāpēm sūdzas salīdzinoši reti – aptuveni 3 līdz 8%, kamēr skolas vecuma bērni – pat 26 līdz 82%. Pusaudžu biežās galvassāpes ir saistītas ar palielinātu slodzi, ko rada augšana. Fizioloģiski organismam ir grūti tikt galā ar pastiprināto hormonālo darbību,” skaidro eksperte.


Tāpat viņa norāda, ka skolas vecuma bērniem ierasts papildus mācībām apmeklēt dažādas nodarbības, kas pārslodzes gadījumā var veicināt galvassāpes. 

"Ja vecākiem vai skolotājiem pret bērnu ir augstas prasības, bērns atrodas hroniskā stresā."

Arī tas provocē galvassāpes un sliktu pašsajūtu,” norāda Rimi Bērniem eksperte, uzsverot, ka bērni ar galvassāpēm sliktāk mācās, viņiem ir slikta emocionālā pašsajūta, un var pasliktināties ne vien sekmes, bet arī uzvedība. Jāņem vērā, ka mūsdienu skolēni
daudz laika pavada arī pie ekrānierīcēm. Tas savukārt var radīt pārslodzi redzes orgāniem, kas attiecīgi var izraisīt galvassāpes.


Uzmanību – galvassāpes var būt akūtas un hroniskas

Ja galvassāpes ir akūtas un ļoti stipras, tas var būt saistīts ar infekcijas saslimšanām vai gūtām traumām. Šādās situācijās pēc iespējas ātrāk jāvēršas pie ārsta. Hroniskas galvassāpes ir tādas, kas ilgst divas un vairāk nedēļas. 

Reklāma
Reklāma

 

Pie hroniskām galvassāpēm pieder:

  • tensijas tipa jeb saspringuma galvassāpes (trulas, īdošas sāpes);
  • asinsvadu problēmu izraisītas galvassāpes;
  • likvordinamikas traucējumi (smadzeņu satricinājumi, cistas, audzēji);
  • hroniskas, posttraumatiskas sāpes;
  • neiroloģiskas sāpes (bērniem ļoti reti sastopamas).
  • Saspringuma sāpes


Skolēniem tipiskas ir tensijas tipa jeb saspringuma radītas galvassāpes. Šo sāpju rašanās parasti saistīta ar fizisku vai emocionālu slodzi, neregulāru ēšanu, kā arī atpūtas un darba režīma izmaiņām. 

 

Tensijas tipa sāpes var raisīt arī tas, ka bērns bieži atrodas sēdus pozīcijā ar uz priekšu izvirzītu galvu un kaklu (tipiska poza, lietojot ekrānierīces). Šādā pozīcijā notiek kakla un spranda muskuļu pārslodze, muskuļi ir saspringti un pasliktinās asinsrite, kas var novest pie galvassāpēm. 

 

Šādos gadījumos labi var palīdzēt fizioterapeits, piemeklējot atbilstošu vingrošanu un dažkārt pat masāžu sprandai. Taču jāņem vērā – lai noteiktu precīzu diagnozi, jāvēršas pie neirologa.

Saistītie raksti