Kam vienmēr jābūt ledusskapī, lai skolēns sev maltīti varētu pagatavot pats

“Daudzi vecāki noteikti ir piedzīvojuši situāciju, kad darba dienas vidū atskan telefona zvans un klausulē bērna balss: “Mammu/tēti, ko lai es ēdu?” Ēšanas jautājums dažkārt ģimenēm kļūst par vienu no ikdienas apnicīgākajām problēmām, taču tai ir risinājumi,” saka vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja, Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis uzskaita produktus, ko vērts vienmēr turēt ledusskapī, – tie ir savstarpēji vienkārši kombinējami.

FOTO: Shutterstock.com

Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis uzskaita produktus, ko vērts vienmēr turēt ledusskapī, – tie ir savstarpēji vienkārši kombinējami.

“Ir vērts atvēlēt laiku tāda ledusskapja satura plānošanai, ko skolēns saviem spēkiem var pārvērst maltītē,” saka Inga Akmentiņa-Smildziņa, piebilstot: lai šī sistēma ar bērna iesaisti gatavošanā darbotos, jāveic daži priekšdarbi.

 

3 soļi, lai skolēns ēdienu gatavotu sev pats

  • Novērtēt skolēna ēst gatavošanas prasmes. “Vai bērns jau prot kaut ko pagatavot? Ir svarīgi ļaut bērnam darboties virtuvē – var mudināt receptes atrast internetā vai pavārgrāmatās un pirmajās reizēs tās izmēģināt kopā ar vecākiem,” iesaka Inga Akmentiņa-Smildziņa. Piemēram, vienkāršs veids, kā pagatavot brokastis vai launagu, ir smūtijs – smūtiju receptes skolēniem skati šeit. 
  • Kārtību virtuvē mācīt pamazām. “Sekot ne vien receptei, bet arī tam, lai pēc gatavošanas virtuve neizskatītos kā pēc sprādziena, nav vienkārši ne tikai bērnam, bet nereti arī pieaugušajiem. Tāpēc jāatgādina sev: ja vēlies, lai bērns pašapkalpotos, gatavotu sev un kādreiz arī visai ģimenei, jāmācās iztikt bez mūžīgiem pārmetumiem par nekārtību. To, ka svarīgi lietas novākt pēc sevis un pēc tam noslaucīt arī virsmas, jāierāda soli pa solim,” iesaka Rimi Bērniem eksperte.
  • Labi vārdi – katru dienu. “Kā tev šodien izdevās tavs gatavotais ēdiens? Vai sanāca, kā iecerēts? O, tu atstāji gabaliņu arī man, paldies! Ēdiens izskatās garšīgi – kāda bija tava recepte? Skatos, ka tu esi izmazgājis pannu, cik jauki! – izrādīt interesi par bērna gaitām, teikt paldies, paslavēt par padarīto. It kā vienkāršas lietas, taču dažkārt steigā aizmirstas tās pateikt, lai gan tās rada sajūtu, ka esi nozīmīgs, tavas prasmes ir nozīmīgas,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa, atgādinot, ka tukšas uzslavas gan nav nepieciešamas.

Kam jābūt ledusskapī? Produktu saraksts

Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis uzskaita produktus, ko vērts vienmēr turēt ledusskapī, – tie ir savstarpēji vienkārši kombinējami. 

  • Novārīti rīsi vai citi graudaugi – tie var būt pārpalikums no vakardienas vakariņām.
  • Graudaugi – makaroni, bulgurs, kuskuss, grūbas u. c. – ir pamats daudziem ēdieniem. Var ēst aukstā vai siltā veidā, no tiem var gatavot salātus, sacepumus, pievienot mērci vai dārzeņus, tīt tortillās utt. 
  • Svaigi, saldēti vai konservēti dārzeņi. Svaigus dārzeņus var grauzt vienkārši tāpat (burkāni, gurķi), no tiem bērnam var iemācīt pagatavot vienkāršus salātus (piemēram, tomāti un gurķi ar krējumu vai eļļu un šķipsnu sāls). Saldētus dārzeņus var sacept uz pannas eļļā un pievienot kādus no vārītiem graudaugiem, piemēram, rīsus vai nūdeles. 
  • Gaļa (kūpināta, sutināta vai cita) vai saldētas gaļas bumbiņas. Uz sviestmaizes, karstmaizēs, salātos, tortillās – gaļa piestāv daudziem ēdieniem. Arī gaļas bumbiņas ir vienkārši integrēt skolēna maltītē – ja tās nav pašu gatavotas, bet pirktas, tad parasti uz iepakojuma ir minētas vairākas vieglas receptes. 
  • Mērces – tomātu mērce, saldskābā vai citas. Skolēnam noteikti jāierāda, kuras mērces kurā ēdienā labāk iederēsies, taču ir labi rosināt viņu eksperimentēt! 
  • Olas – atliek vien ierādīt bērnam omletes gatavošanas principus, un vēders vienmēr būs pilns! Vārītas olas var likt arī salātos (piemēram, vakardienas vārītie kartupeļi + vārīta ola + svaigs gurķis un krējums vai majonēze), uz maizītēm, ietīt tortillā kopā ar dārzeņiem. 
  • Tortillas, maize. Arī šie produkti ir ļoti universāli, piemēram, no tortillas var pagatavot ātro picu – pārsmērēt ar kādu mērci, uzlikt siera šķēles un uzcept cepeškrāsnī. 
  • Buljons vai zupa. Visvienkāršāk, protams, bērnam būtu uzsildīt iepriekšējās dienas vakariņu zupu. Taču Normunds Baranovskis iesaka ledusskapī turēt arī buljona kubiņus vai saldētu buljonu, vai citā dienā pāri palikušo zupu saldētavā. Recepti maltītei no buljona skati zemāk.

 

Trīs vienkāršas receptes, ko iemācīt bērnam

Ikvienu no šīm receptēm vispirms ieteicams pagatavot kopā ar vecākiem – lai saprastu, cik daudz sastāvdaļu ir nepieciešams vienai porcijai.

 

Rīsi ar gaļas bumbiņām

Sastāvdaļas: 

  • saldētas gaļas bumbiņas, 
  • novārīti rīsi, 
  • 1/5 glāze ūdens, 
  • saldskābā tomātu mērce, 
  • zaļumi pēc izvēles. 
     

Gatavošana:

  1. 1/5 glāzi ūdens ielej katliņā, uzvāra un pievieno bumbiņas. Vāra tik ilgi, līdz novārās puse no ūdens daudzuma. Pievieno mērci pēc vajdzības. 
  2. Uz pannas uzsilda vakardienas rīsus vai novāra paciņu rīsu, saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. 
  3. Traukā servē rīsus, pievieno gaļas bumbiņu mērci un pārkaisa ar zaļumiem pēc izvēles. 

 

Receptes variācija: rīsu vietā var pasniegt citus graudaugus. Tāpat, sutinot gaļas bumbiņas, tām var pievienot arī saldētus dārzeņus.

Nūdeļu zupa

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas: 

  • 1 l buljona (vai buljona kubiņš, ūdens), 
  • saldēti zirnīši, 
  • nūdeles, 
  • zaļumi. 

 

Gatavošana: 

  1. Uzsilda buljonu (ja izmanto buljona kubiņu, tad 1 kubiņu pievieno 1 l uzvārīta ūdens).
  2. Kad buljons vārās, pievieno saldētus zirnīšus un uzreiz arī nūdeles – vāra aptuvni četras piecas minūtes. Pievieno zaļumus pēc izvēles. 

 

Receptes variācija: zirnīšu vietā zupai var pievienot saldētu dārzeņu miksu, svaigus šampinjonus, konservētu kukurūzu vai citus dārzeņus pēc izvēles.

Siltais vraps

Sastāvdaļas: 

  • 1 tortillas plāksne (tādā izmērā, kāda ir panna),
  • konservētas pupiņas, 
  • 2 olas, 
  • sauja spinātu, 
  • 1 neliels tomāts,
  •  1/3 garā gurķa, 
  • šķipsna sāls un eļļa cepšanai.

 

Gatavošana: 

  1. Olas sakuļ ar dakšiņu, pievieno šķipsnu sāls. 
  2. Uzkarsē pannu, uzlej nedaudz eļļas un sakulto olu.
  3. Kad ola nedaudz ir cepusies, tai pārklāj tortillu, vēl nedaudz pacep un apgriež tortillu ar visu olu otrādi. 
  4. Uz olas virsū liek dārzeņus – sagrieztus tomātus, gurķus, spinātus, kā arī konservētas pupiņas. 
  5. Noslidina tortillu no pannas uz šķīvja, sarullē un ēd pilnām mutēm. 

 

Receptes variācija: ja olas cepšana kopā ar tortillu izklausās sarežģīta, tad var uzcept olu kulteni un vienkārši ietīt tortillā kopā ar dārzeņiem. Arī dārzeņus var variēt – pievienot papriku, marinētus gurķus, svaigus spinātus u. c.

 

Foto autors: Artūrs Ķipsts

Saistītie raksti